Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák

Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák
Sharon Stone – Total Recall | TriStar Pictures
Základní instinkt nakopl hereččinu kariéru, která do té doby sestávala třeba z podpůrných sexy úloh v akčňácích jako Action Jackson, Total Recall nebo Rok zbraní. Erotický thriller s Michaelem Douglasem opředl atraktivní vizáž Stone nebezpečným a nevypočitatelným charakterem, přičemž psychologické dusno i investigativní napětí vrcholilo při legendární scéně policejního výslechu. Když herečka překříží nohy a na okamžik odhalí své nejintimnější partie. Verhoeven však podle herečky jednal nečestně, původně ji totiž ujišťoval, že k žádnému nedůstojné intimitě nedojde. S pořízeným materiálem už Stone se svázanýma rukama nic nenadělala a režiséra prý od cesty propleskla.
Sharon Stone
Sharon Stone

Herečka, Výkonná producentka

Její výkon každopádně zaujal i z erudovanějšího filmařského úhlu, zajistil jí nominaci na Zlatý glóbus a otevřel dveře k dalším hlavním rolím. Jednu z prvních dostala v romantickém thrilleru Někdo se dívá z roku 1993, kde jejího partnera ztvárnil William Baldwin. Erotický příběh o voyeurismu a spiknutí v honosném mrakodrapu režíroval schopný Australan Phillip Noyce, jenž o rok dříve dirigoval Harrisona Forda ve Vysoké hře patriotů a Nicole Kidman nechal napospas psychopatovi na jachtě v Úplném bezvětří.
Sharon Stone
Základní instinkt | TriStar Pictures
Figurou, která po vzoru fiktivního děje kontrolovala zákulisní vývoj, byl producent Robert Evans. Muž obestřený legendami začínal jako herec, ale prvotní špatné zkušenosti jej nasměrovaly do kanceláří, odkud mohl velet, nikoli nechat rozhodovat za sebe. Na sklonku šedesátých let, kdy Hollywood začal procházet fatální restrukturalizací, se stal vůbec nejmladší hlavou velkého studia po jmenování do čela Paramount Pictures. Pod jeho dohledem vznikly kritikou velebené i kasovně rekordní filmy jako Love Story, Kmotr nebo Čínská čtvrť. Byl nezkrotným playboyem, jenž se sedmkrát oženil, nezdráhal se veřejně hanit Roberta Redforda a roku 1983, kdy éra nového Hollywoodu končila, se nebezpečně ochomýtal kolem zmizení a vraždy Roye Radina, s nímž před jeho smrtí plánoval produkci a podíly na filmu Cotton Club.
„Ve slunečních brýlích pobíhal po kanceláři a vysvětloval mi, že se mám vyspat s Billym Baldwinem,“ pustila se Stone do vyprávění pět let po Evansově smrti. „On se prý vyspal s Avou Gardner a já bych měla s Baldwinem, jelikož se tím zlepší jeho výkon. A to jsme v tu chvíli potřebovali, byl to hlavní problém. Kdybych se s ním vyspala, měli bychom správnou chemii. Mít s ním sex znamenalo, že bych zachránila celý film,“ pokračovala držitelka oscarové nominace za krimi Casino, která situaci následně podala z jiné perspektivy. „Hlavním problémem jsem byla já, protože jsem si stála za svým na rozdíl od skutečných hereček, které by ho prostě osouložily a daly věci do pohybu. Problém byl, že jsem se zachovala jako upejpavka,“ připodobnila Evansův verdikt.
Zdůraznila přitom, že v případě Základního instinktu měla přece jen svobodnější zacházení. „Nemusela jsem spát s Michaelem Douglasem. Michael přišel do práce a nepotřeboval vysvětlovat, jak má postupovat, jak říct tenhle dialog a vše nazkoušet. A pak jsem najednou uprostřed situace, kdy musím s někým souložit,“ povzdechla si herečka k incidentu, který komentovala už ve svých memoárech. „Myslíte, že když se s ním vyspím, bude z něj lepší herec? Nikdo není v posteli tak dobrý,“ napsala tehdy s tím, že jednodušší by zkrátka bylo přivést schopnějšího herce.
Někdo se dívá
Někdo se dívá | Paramount Pictures
William Baldwin, mladší bratr Aleca proslavený filmy Hráči se smrtí a Oheň, své jmenování v podcastu nenechal bez odezvy. Na sociální síti X sdílel reakci na prohlášení Stone, v němž se pozastavil nad tím, proč má herečka potřebu o něm po všech těch letech mluvit. „Je do mě pořád zamilovaná, nebo se cítí ublíženě, protože jsem tehdy odolal jejím svodům?,“ zcela obrátil kauzu herec, jenž má prý na Stone „tolik špíny, že by se jí z toho zamotala hlava.“ Rozhodl se však mlčet.
Mlčeti je možná zlato, ale už mnohokrát se doložilo, že pro zneužívané hollywoodské herečky to úplně neplatí. Po prasknutí a řádném odsouzení nesčetných sexuálních afér producenta Harveyho Weinsteina to nelze popírat. „Dělalo mu dobře, když se mnou mohl zametat. Zvlášť poté, co jsem nesplnila některé jeho požadavky,“ vzpomněla Stone v podcastu také uvězněného Weinsteina. V loňském podcastu Let's Talk Off Camera pro změnu vytáhla historku z 80. let, kdy si producent ze společnosti Sony na jejich pracovní schůzi vyndal z kalhot penis.
Roberta Evanse si můžete připomenout na SkyShowtime v sérii Nabídka ze zákulisí výroby filmu Kmotr, kde jej ztvárnil Matthew Goode. O sexistických praktikách za zavřenými hollywoodskými dveřmi zase umělecky pojednává životopis Marilyn Monroe Blondýnka (Blonde) s Anou de Armas.
zdroje: Variety, Kinobox