Svlékla se pro slavného režiséra a přišel konec kariéry. Kde je dnes herečka z propadáku Showgirls?

Svlékla se pro slavného režiséra a přišel konec kariéry. Kde je dnes herečka z propadáku Showgirls?
Showgirls | MGM
Elizabeth Berkley
Elizabeth Berkley

Herečka

Ale přestože roli získala poté, co ji odmítly herečky jako Pamela Anderson nebo Angelina Jolie, štěstí jí to nepřineslo. Berkley původně zaujala rolí krásné šprtky Jessie Spano v seriálu Saved by the Bell (1989 – 1992). Seriál natáčela od svých sedmnácti let a po jeho zrušení hledala film, který by ji proslavil. A nový snímek slavného režiséra, navíc s erotickou příchutí, se zdál ideální pro smazání image nevinné televizní dívky a přetransformování se na hvězdu stříbrného plátna. Ostatně, vidinou bylo to, že vznikne jeden z nejerotičtějších a nejúspěšnějších filmů Hollywoodu. Jenže Showgirls propadly. Drtivě. Kritika byla k filmu nemilosrdá a nemálo jí směřovalo na adresu samotné Berkley.
Saved by the Bell (1989-1992)
Saved by the Bell (1989-1992) | NBC
„Opravdu věřím, že všechno, čím procházíme a čím si projdeme, je lekce,“ řekla Berkley v roce 2013 pro Variety o této své zkušenosti. „Bylo to těžké a bolelo to? Ano. Stala jsem se náročnější na svá rozhodnutí a chtěla jsem se znovu cítit v bezpečí. Sama jsem si ty dveře musela znovu otevřít,“ dodala.

Nespravedlivý lynč

Berkley do své první velké filmové role dala všechno. Připravovala se i 16 hodin denně, kdy trénovala taneční scény na vysokých podpatcích, pro potřeby vize režiséra je ve filmu 20 minut nahá (což je šestina celé stopáže), to vše za směšnou sumu 100 tisíc dolarů. Místo docenění však přišel výsměch, Berkley se stala obětí zesměšňování a šikany a kvůli mizerné odezvě ji dokonce odkopl její agent.
Z nadějné herečky byl rázem někdo, komu se v`Hollywoodu vyhýbali obloukem. Je zajímavé, že to způsobila kombinace erotického tématu a propadáku, což potkalo o rok později i Demi Moore se Striptýzem (1996). Logicky by měli být pod palbou tvůrci, pokaždé to však nejvíc odnesly právě herečky.
Showgirls
Showgirls | MGM
V roce 2015 i Verhoeven přiznal, že film zničil Berkley kariéru. „Showgirls rozhodně zničily kariéru Elizabeth Berkley zásadním způsobem. Mně zkomplikovaly život, ale ne v takové míře jako Elizabeth. Hollywood se k ní otočil zády. Jestli měl být někdo obviňovaný, měl jsem to být já, protože jsem si myslel, že je zajímavé o takové postavě vyprávět. Doufal jsem, že konec filmu vysvětlí, proč se její Nomi tak chovala, ale i to se minulo účinkem. Chtěl jsem po Elizabeth, aby to všechno udělala, aby byla spontánní a chovala se, jak chovala, a lidé ji za to od té doby napadají. Myslel jsem si, že ji lidé budou považovat za hraniční osobnost, ale to bylo tím, že její postava měla v minulosti problémy s drogami, takže jsem se to snažil vyjádřit její prudkostí,“ vysvětlil Verhoeven.
Snímek sice následně ohromně zabodoval na videu, kde vydělal víc než 100 milionů dolarů, ale to už nic nezměnilo na tom, že v kině šlo o propadák, který si vysloužil rekordních 13 nominací na Zlaté maliny, z toho Elizabeth získala hned dvě. Sen o hollywoodském snu se po premiéře rozplynul jako pára nad hrncem.

Přijmutí vlastního osudu

Saved by the Bell (2020-2021)
Saved by the Bell (2020-2021) | Peacock
„Samozřejmě, že mě neúspěch filmu zklamal, ale hlavně vše okolo bylo kruté. Šikanovali mě. Nechápala jsem, proč mi to dávají za vinu. Prací herce je splnit režisérovu vizi. Udělala jsem vše, jak jsem měla,“ řekla Berkley pro magazín People. Léta jí pak trvalo, než se s tím vyrovnala. Jistou terapií se jí stalo účinkování v populárním pořadu Dancing with the Stars v roce 2013, kde otevřeně mluvila o tom, jak ji natáčení Showgirls stálo sílu i sebevědomí a že musela znovu najít chuť k tanci.
Od premiéry Showgirls se pár věci změnilo. Ze snímku je dnes malý kult a i sama Berkley už se s jeho odkazem vyrovnala. Brána k úspěchu ve světě filmu je pro ni však, zdá se, nadobro uzavřená. Filmové nabídky jí nechodí více než deset let a oživený Saved by the Bell (2020 – 2021), největší šance na znovunakopnutí kariéry, vydržel jen dvě série. Ale není všem dnům konec. Třeba ještě na Berkley nějaká ta průlomová role čeká. Rozhodně by si ji zasloužila. A kdyby ne, před šesti lety se stala matkou a s touto „rolí“ je prý nadmíru spokojená.
zdroje: Variety, People