Myslela, že když se svlékne, bude to hit. Místo toho si Demi Moore zabila kariéru

Myslela, že když se svlékne, bude to hit. Místo toho si Demi Moore zabila kariéru
Striptýz | Columbia Pictures
Když Moore přistála na stole nabídka na komediální drama Striptýz s tehdy rekordním šekem pro herečku v podobě 12,5 milionu dolarů, neváhala a roli vzala. Poctivě na ni trénovala, dokonce si nechala udělat nové poprsí. Co mělo být potvrzením vstupu do první ligy se však stalo jedním z nejslavnějších a nejhůře hodnocených propadáků všech dob, který její kariéru uvedl do limbu.
Striptýz
Striptýz
48%
V 80. letech se Moore stala celosvětovou senzací velkého plátna. Z jejího filmu Duch (1990), v němž paradoxně odmítl účast Willis a později toho litoval, se stal obrovský hit, který při rozpočtu pouhých 22 milionů dolarů vydělal 505 milionů po celém světě. Na vrcholu své kariéry Moore brala přes deset milionů za film a dlouho to vypadalo, že bude jedním z největších ženských jmen v historii Hollywoodu. A pak přišel Striptýz a velká studia od nadějné herečky začala dávat ruce pryč.

Moore byla na černé listině

Při rozpočtu 50 milionů dolarů Striptýz celosvětově vydělal 113. Kritici ho rozcupovali a film získal šest anticen Zlatá malina. Nejvíce to odnesla Moore, kterou lidé označili za „box office poison“ (tedy za někoho, jehož účast snímek rovnou odsoudí k mizerným tržbám). Studio Disney dokonce kvůli tomu zpochybnilo její účast ve filmu G. I. Jane z roku 1997. Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Disney tehdy prohlásil: „Nevíme, co máme dělat. Lidé ji prostě nechtějí vidět. Museli bychom je na ten film táhnout s kopáním a křikem.“ Na jeho slova došlo, když i G. I. Jane propadla.
Od útlého dětství přijímala životní rány, ale nikdy se nevzdala. Našla šedesátiletá Demi Moore konečně štěstí?
Téma11. 11. 2022
Od útlého dětství přijímala životní rány, ale nikdy se nevzdala. Našla šedesátiletá Demi Moore konečně štěstí?
Moore poté věděla, že je její hvězdná kariéra u konce. Nějakou dobu zůstala mimo záři reflektorů a pak si zahrála malé role v mnoha filmech. Přestože byla v jednu chvíli jednou z nejznámějších a nejuznávanějších hereček v oboru, jeden film stačil na to, aby jí nadobro zničil kariéru. Od té doby se neobjevila v jediném projektu, který by se stal hitem. A nejspíš na to už ani nikdy nedojde.
Striptýz najdete na iTunes. Kinobox žebříček nicméně nabízí v tamních vodách i lepší kousky.