Arnold Schwarzenegger se málem utopil během natáčení jednoho ze svých největších propadáků

Arnold Schwarzenegger se málem utopil během natáčení jednoho ze svých největších propadáků
6. den | Columbia Pictures
Jedna ze dvou nejzářivějších akčních hvězd 80. let se na vrcholu slávy snažila většinu kaskadérských kousků provádět sama. Nešlo přitom pouze o Arnieho osobní odvahu, nýbrž i o ryze praktický problém – žádný z reálných kaskadérů se totiž nemohl pochlubit srovnatelnou muskulaturou, kvůli čemuž by takový záskok nevypadal na plátně důvěryhodně. Z toho ale plynuly i problémy.
6. den
6. den | Columbia Pictures
Snad nejrizikovější moment Schwarzeneggerovy kariéry přišel během natáčení sci-fi thrilleru 6. den, který šel do amerických kin koncem roku 2000. Nepříliš zdařilý snímek Rogera Spottiswooda pojednával o problémech spojených s klonováním. Obyčejný pilot helikoptéry Adam (Schwarzenegger) se totiž jednoho dne vrátí domů a zjistí, že byl nahrazen svým klonem – což je bizarní a vrcholně nepříjemná situace dokonce i v této blízké budoucnosti.
V jedné scéně se Adam schovává v bazénu s lidskými embryi. Pro Schwarzeneggera se mělo jednat o rutinní kousek – měl se chvíli cachtat ve vodě a následně vyplavat právě tam, kde do vody skočil, jelikož zbytek bazénku byl zakrytý. Navzdory množství úspěšných zkoušek však při samotném natáčení nastaly velké problémy. Kvůli zakalené vodě totiž herec nemohl najít únikový otvor z bazénu, a tak se vodě pouze zmateně otáčel. Nakonec jej ze spárů smrti vytáhl kaskadér Billy Lucas a Schwarzenegger později hovořil o tom, že jej potkal prožitek blízké smrti.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

Herec

Menší, přesto nezanedbatelné trable nastaly i u natáčení oblíbené akční komedie Pravdivé lži z roku 1994. V ní herec zářil po boku Jamie Lee Curtis, která rovněž zvládla odehrát většinu svých kaskadérských kousků. Při jedné akční scéně Arnieho postava na koni pronásleduje motocyklistu skrze přeplněný hotel a honička vrcholí až na střeše budovy.
Natáčení rozhodně nesplňovalo všechna bezpečnostní kritéria. Odehrávalo se ve výšce kolem 27 metrů nad zemí a navíc zahrnovalo i koně. V jednu chvíli se kůň, na němž Arnold seděl, splašil a z vyvýšené plošiny málem seskočil. Nakonec však na poslední chvíli chytil uzdu opět jeden z kaskadérů a zabránil tak tomu, aby herec i zvíře spadli dolů. V dobovém rozhovoru pro Entertainment Tonight to Schwarzenegger komentoval, že „kdybychom udělali ještě jeden krok, bylo by po nás. Tím jsem si jistý.“
Pravdivé lži
Pravdivé lži | 20th Century Fox
V případě Pravdivých lží se Schwarzenegger dočkal velkého kasovního úspěchu a jednoho ze svých divácky nejoblíbenějších filmů, riziko u 6. dne se však nevyplatilo a snímek platí za jeden z hercových největších přešlapů. Raději se inspirujte v našem žebříčku nejlepších akčňáků, kde pár Arnieho kousků také najdete.
Zdroje: Collider, Entertainment Tonight