„Zbláznil se Cameron?“ Kontroverzní remaster Pravdivých lží užívající AI rozvířil debaty

„Zbláznil se Cameron?“ Kontroverzní remaster Pravdivých lží užívající AI rozvířil debaty
Pravdivé lži 4K | 20th Century Fox
Podle mnohých diváků a divaček je totiž výsledek, jak to jen říct, zkrátka hnusný. A z jednoho velmi specifického důvodu. Jak jistě tušíte, dosáhnout moderního 4K rozlišení u filmů, u nichž se v době jejich vzniku s něčím takovým nepočítalo, není jen tak. Novozélandský technický hračička a režisér Pána prstenů Peter Jackson věří, že našel řešení. Je jím umělá inteligence.
Pravdivé lži
Pravdivé lži
79%
Nebudeme zacházet do detailů, stačí jen připomenout, že jako vždy, když se dnes mluví o AI, nejde o umělou inteligenci v pravém slova smyslu. Jedná se o komplexní algoritmy, jež na základě velkého vzorku nastudovaných dat kombinují informace podle zadání. Jackson věří, že tímto způsobem jde zvýšit kvalitu filmového obrazu tam, kde toho nejde docílit úpravou samotného filmového negativu. Chybějící detaily se prostě překreslí. K tomu slouží jeho Park Row systém, který byl nyní užitý i v případě pokusu upgradeovat již existující 2K scan Pravdivých lží na 4K.
Jenže výsledek má dle debat, jež se rozvířily na Twitteru/X, a přiložených fotografií co dohánět. „Jamese Camerona bych následoval do pekla, ale jeho nový AI remaster Pravdivých lží vypadá jako jeden z nejodpornějších remasterů všech dob,“ tweetuje Brendan Hodges, jinak redaktor magazínu Next Best Picture. Filmový kritik Mathew Buck podotýká, že nová verze výrazně zaostává za již existujícím blu-ray vydáním, a stýská si ohledně zjevné snahy Camerona ušetřit peníze.
Pravdivé lži
Pravdivé lži - Blu-Ray vs 4K | 20th Century Fox
Jacksonův systém Park Row totiž vznikl pro remaster velmi starých materiálů, jako jsou záběry z první světové války, z nichž Jackson sestříhal svůj dokument Nikdy nezestárnou. Jde tedy o zcela špatné užití tohoto nástroje. 35mm materiál z devadesátých let by šel s lepším výsledkem převést do 4K sám o sobě, byť by to vyžadovalo úsilí a víc vynaložených prostředků než jen pokus o přeměnu staršího, méně kvalitního digitálního scanu.
Jedná se tedy zřejmě o technickou lenost, na jakou u Camerona nejsme zvyklí. V době, kdy blockbustery šetří, kde můžou, trvá kanadský režisér na dodání maximálního zážitku. Co se stalo? Snad se on a jeho nástupci poučí a nebudou kazit své filmy technologií, jež na to zjevně není připravená ani uzpůsobená. Propast, již čeká znovuuvedení v kinech, snad dopadne zásadně lépe, u ní lze naštěstí vzhledem k distribuci na plátnech očekávat větší péči z principu.
Proč cinefilové na Pravdivých lžích tak lpí, si můžete připomenut hned teď na Disney+, kde je snímek ve slušné kvalitě ke zhlédnutí. Podívejte se i na žebříček nejlepších filmů z katalogu této služby podle databáze Kinoboxu
zdroje: JoBlo.com, Brendan Hodges Twitter