Ve Vymítači ďábla si zahrál skutečný vrah. Později inspiroval i další děsivý snímek

Ve Vymítači ďábla si zahrál skutečný vrah. Později inspiroval i další děsivý snímek
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Před samotným natáčením se Friedkin účastnil skutečné angiografie, při níž se do žil vstříkne kontrastní látka, díky které je následně na rentgenových snímcích viditelný cévní systém v dané části těla. Filmař proces sledoval v jedné z newyorských nemocnic, a nejenže se jej rozhodl zakomponovat do svého snímku, ale dokonce nabídl malou roličku i radiologovi Paulu Batesonovi.
Vymítač ďábla
Vymítač ďábla
81%
Bateson svůj part odehrál a nejspíš by si na to už nikdo nikdy nevzpomněl, kdyby se muž nestal známým i poněkud jinak. Roku 1977, tedy čtyři roky po premiéře filmu, kvůli problémům s alkoholem přišel o práci. Během jedné opilecké noci se v gay baru seznámil s novinářem Addisonem Verrillem, který byl krátce poté zavražděn.
Vymítač ďábla (1973)
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Vyšetřování odhalilo, že za zločinem stál Bateson a bývalý radiolog šel na dvacet let za mříže. Ba co víc, nedlouho poté se v řece Hudson našly ostatky šesti dalších mužů a spojení s Batesonem se rozhodně nabízelo. „Lidé byli v šoku. Nijak podezřele se nechoval. S pacienty jednal dobře a o jeho extrémní inteligenci nikdo nepochyboval. Byl pro oddělení přínosem,“ kroutil hlavou Batesonův kolega z nemocnice i z natáčení Ajax George v rozhovoru pro časopis Esquire.
Nic dalšího se však nepodařilo dokázat, a to navzdory tomu, že krátce po uvěznění se Bateson chlubil Friedkinovi, který ho přišel navštívit, že toho má na svědomí mnohem víc. Batesonovým chvástáním se Friedkin posléze inspiroval pro svůj další snímek Na lovu (1980), v němž Al Pacino ztvárnil policistu vyšetřujícího sérii vražd v newyorské gay komunitě.
Vymítač ďábla (1973)
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Možná nikdy předtím ani potom se v dějinách filmu nestalo, aby lékařskou proceduru zahrnující nezanedbatelné množství krve před kamerou prováděl později skutečně obviněný a odsouzený vrah – a dokonce možná sériový. V dlouhém zástupu znepokojivých scén, jimiž Vymítač ďábla skutečně nešetří, má tedy krvavá angiografie velmi speciální místo.
zdroje: Esquire, Far Out
Pokud si troufáte, můžete se podívat i na další inspirace z našeho žebříčku nejlepších hororů všech dob.