Která postava Hvězdných válek má na rukou nejvíc krve? Stala se symbolem nové trilogie

Která postava Hvězdných válek má na rukou nejvíc krve? Stala se symbolem nové trilogie
Generál Hux | Disney
V sedmé epizodě s podtitulem Síla se probouzí (Force Awakens, 2015) se objevila nenápadná postava důstojníka jménem Armitage Hux. Úskočného generála s tváří Domhnalla Gleesona charakterizovala nejen oddanost Prvnímu řádu a jeho Nejvyššímu vůdci Snokeovi (Andy Serkis), ale především rivalita s Kylo Renem (Adam Driver), jež vedla až k finálnímu odhalení, že Hux ve skutečnosti spolupracoval s povstalci.
Generál Hux
Generál Hux | Disney
Na této postavě se mimochodem velmi dobře ukazuje zmatenost a nekoncepčnost celé nové trilogie. Zprvu totiž Hux působí jako uječený, ale nebezpečný pseudonacista, postupně je přetvořen na komickou figurku, dále se dočká zásadního a nedostatečně motivovaného zvratu v podobě převlečení kabátů a nakonec i nečekaného skonu. Lze takřka v přímém přenosu sledovat tvůrčí zmatení, jak s postavou naložit a kam ji přesně zařadit.
Ale vraťme se k tomu, proč je právě Hux největším padouchem v dějinách Hvězdných válek. V sedmé epizodě totiž po poradě se Snokem a Kylo Renem přikáže aktivování stanice Hvězdovrah (Starkiller) a zničení soustavy Hosnian. Do ní patří planeta Hosnian Prime, kde sídlí zástupci Nové republiky, a také mnoho dalších planet. Fanouškovská stránka s prozaickým jménem List of Deaths vyčíslila obyvatelstvo soustavy Hosnian na více než 155 miliard, a tak se prostřednictvím tohoto jediného rozkazu Hux dostal suverénně do čela žebříčku nejkrutějších zabijáků galaxie.
Generál Hux
Generál Hux | Disney
Navzdory neslavnému konci a zmatku kolem této postavy je však její nebezpečnost – vyjádřená neuvěřitelným počtem zavražděných lidí a dalších živých bytostí – důležitou připomínkou, kam může vést vymývání mozků a indoktrinace ideologií, která se zřetelně blíží fašismu. Hux je nezralý a až eichmannovsky snaživý, ochotný obhájit jakkoli hrůzný čin oddaností k vyznávaným hodnotám. Právě takoví lidé mohou v důsledku napáchat mnohem víc škody a utrpení než na první pohled zákeřnější a krutější, především však vlastními démony pronásledovaný Darth Vader.
Počítat oběti dalších nelítostných strojů na zabíjení můžete i v našem žebříčku nejlepších sci-fi filmů.
zdroje: Collider, List of Deaths Wiki