Smutný konec dětského herce, který si zahrál Anakina Skywalkera ve Star Wars: Epizoda I

Smutný konec dětského herce, který si zahrál Anakina Skywalkera ve Star Wars: Epizoda I
Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba | 1999 Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox
Namísto aby jeho kariéra vzkvétala, Lloyd si poté zahrál jen v několika nevýznamných projektech a následně na herectví úplně zanevřel. Jako jeden z klíčových faktorů svého rozhodnutí uvedl, že byl ve škole šikanovaný. „Ostatní děti na mě byly opravdu zlé. Vydávaly zvuk světelného meče pokaždé, když mě viděly. Bylo to naprosto šílené. Celý můj školní život byl ztělesněným peklem. A to jsem k tomu všemu musel denně absolvovat až šedesát rozhovorů,“ řekl v roce 2012 časopisu Blackbook.
Celá nechtěná pozornost a šikana spolužáků, kteří si malého Lloyda dobírali, protože byl slavný, vedla k tomu, že dle svých slov začal nenávidět, když na něj mířily kamery. V pouhých dvanácti letech, dva roky po premiéře Skryté hrozby, tak dobrovolně ukončil krátkou kariéru, která čítala pouhých pár dalších filmů (nejvýraznějším byla komedie Rolničky, kam se podíváš s Arnoldem Schwarzeneggerem) a dva seriály (Pohotovost, Chameleon).
Jake Lloyd a Samuel L. Jackson na MTV Movie Awards v roce 1999
Jake Lloyd a Samuel L. Jackson na MTV Movie Awards v roce 1999 | Frank Micelotta/ImageDirect
Ostatně příliš nepomohla ani samotná fanouškovská základna. Prequelová trilogie nebyla nijak vřele přijatá a hněv skalních fanoušků a fanynek v případě premiéry Epizody I mířil právě na digitální postavu Jar Jara Binkse a potom na Lloyda. Mladý herec byl sice za svůj výkon byl nominovaný na cenu Young Artist Award, ale zároveň získal dvě nominace na Razzie za nejhoršího herce ve vedlejší roli a nejhorší herecký pár s Natalií Portman.
V roce 2017 se představitel Luka Skywalkera Mark Hamill rozpovídal v rozhovoru pro New York Magazine, kde mimo jiné mluvil o tom, jak ho znechutilo chování fanoušků k Lloydovi: „Bylo mu teprve deset let a udělal přesně to, co George Lucas chtěl, aby udělal. Jak se k němu veřejnost poté chovala, je jedním z důvodů, proč bych nikdy nedovolil svým dětem působit v showbyznysu.“
Složité dětství se na bývalé hvězdě celoživotně podepsalo. Lloyd, jemuž je dnes 34 let, byl v červnu 2015 zatčený v Jižní Karolíně za bezohlednou jízdu, řízení bez řidičského průkazu a kladení odporu při zatýkání. Poté byl až do dubna 2016 ve vězení, odkud ho převezli do psychiatrické léčebny.
Jake Lloyd na Star Wars Convention Celebration v roce 2007
Jake Lloyd na Star Wars Convention Celebration v roce 2007 | Michael Tullberg/Getty Images
Ukázalo se, že trpí paranoidní schizofrenií, následující léta trávil v různých specializovaných zařízeních a později jeho rodina uvedla pro TMZ, že také bojuje s anosognózií, což je stav, kdy si nemocný neuvědomuje poruchu či nemoc, která ho ovládá. Velmi ho rovněž zasáhla předčasná smrt jeho mladší sestry Madison, která zemřela v roce 2018. Bylo jí tehdy 26 let.
V roce 2020 rodina vydala v Geek News Now prohlášení: „Jake se přestěhoval blíž ke své rodině a všichni se mu snažíme pomoci. Stále je to milý a starostlivý člověk a doufáme, že se co nejdříve vrátí ke svému veselému a zábavnému já.“ Doufejme, že se mu podaří včas najít potřebnou životní rovnováhu. Nikdo si nezaslouží takovou míru nenávisti, jaké musel Jake čelit v tak mladém věku.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?