Režisér Avengers chtěl poškádlit Scorseseho s jeho psem. Na internetu zle pochodil

Režisér Avengers chtěl poškádlit Scorseseho s jeho psem. Na internetu zle pochodil
Captain America: První Avenger | Marvel Studios
Filmová teorie byla vždy méně elitářská než jiné umělecké obory, snad protože je těžké zpochybnit princip kinematografie jako když ne přímo komerční platformy, tak rozhodně platformy úzce napojené na komerční struktury. Dělit filmové umění na nízké a vysoké tedy bývá tradičně odmítáno z principu, i protože jde o předem prohraný boj.
Martin Scorsese
Martin Scorsese

Režisér, Scenárista

Scorsese přesto nahlas vyjádřil to, co se mnozí bojí vyslovit. Neoznačil Marvel za „špatný“, ale zkrátka za něco v principu jiného, než o co se pokouší on. Za něco, co není filmovým uměním, jak ho chápe. Jeho zasmušilá černobílá fotografie s hláškou „this is/isn’t cinema“ se od té doby stala populárním memem, který je navážno i sarkasticky přikládaný k uživatelským filmovým recenzím na internetu.
79. oscarový ceremoniál
Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na oscarovém ceremoniálu roku 2006. | Getty Images
Mohli bychom tu teď rozjet debatu o tom, nakolik se s tímto názorem ztotožnit jako s legitimní reflexí současného filmu, a nakolik ho odsoudit jako stesky osmdesátníka, který si nechce připustit, že doba pokročila. Dnes však udělejme krok opačným směrem a podívejme se na kauzu, která podtrhuje absurdní část celé debaty. A sice na nepřímou interakci Martyho a Joea Russoa, spolurežiséra posledních dvou Avengers filmů. Ten se musí nevyhnutelně cítit výroky režijního giganta dotčený a konečně to projevil veřejně.
Vše začalo, když Scorseseho dcera Francesca postovala na svém TikToku humorné video, v němž její otec sehrál komediální scénku. Při ní předstíral herecký konkurz s jejich kníračem Oscarem a rozplýval se nad (pro oko neexistující) hereckou škálou jejich mazlíčka. Roztomilý vtip oběhl internet a odnesl si pozitivní reakce a pozornost médií hledajících odlehčenou zprávu o tom, jak si ze sebe stárnoucí mistr umí udělat legraci.
Joe Russo
Joe Russo

Režisér, Scenárista

Mnozí se rozhodli (jak je na TikToku zvykem) video různě parodovat a napodobovat. Jedním z těchto uživatelů byl k velkému překvapení i Joe Russo, polovina režijního dua, jejž tvoří se svým bratrem Anthonym. Joe video zhlédl na Instagramu a na kameře jeho telefonu s mírně posměvačným tónem poznamenal, jak roztomilé je, že Scorseseho pes se jmenuje Oscar. Následně pozvedl k tváři vlastního psa, dal mu pusu a řekl: „Jdeme, Box-Offici.“ Box-Office je anglický výraz pro tržby.
Anthony Russo, Joe Russo
Anthony Russo / Joe Russo | Gage Skidomore / CC BY-SA 3.0
Joe si tak udělal legraci z toho, že každý z režisérů bude mít svého psa pojmenovaného podle své nejsilnější stránky. Jedná se skoro určitě o neškodně míněný vtip, Russo by snad nebyl tak hloupý, aby jakoukoli případnou antipatii projevoval přímým veřejným útokem. Mělo se tedy nejspíš jednat o přátelské pošťouchnutí. Joe však podcenil internet a také obranářský instinkt filmových fanoušků i lidí z branže, kteří Scorseseho milují jako maskota vlastních hodnot.
Scorsese v plné síle. DiCaprio s De Nirem přináší jedny z nejodpornějších postav
Recenze19. 10. 2023
Scorsese v plné síle. DiCaprio s De Nirem přináší jedny z nejodpornějších postav
Především mladší příznivci komiksových filmů se poslední týdny na sociálních sítích posmívali tomu, že Scorsese se svou novinkou Zabijáci rozkvetlého měsíce, natočenou za naddimenzovaných 200 milionů dolarů, nedokáže prodat množství lístků ani zdaleka srovnatelné s Marvelem. Kdo tedy je, aby poukazoval na „smrt filmového umění“, když na jeho úmorný tříapůlhodinový film přijde jen pár exotů?
Russo si zřejmě neuvědomoval, že šťouchá do sudu napěchovaného dynamitem, který mu následně vybouchl do obličeje. „Joe Russo vezme 200 milionů a udělá s nimi, co se mu řekne. A vedle něj máme Martyho, který zvládne usmlouvat stejné peníze a udělat za ně Irčana nebo Zabijáky rozvetlého měsíce,“ napsal producent Jason DeMarco z Warner Bros. na X/Twitteru. „Za padesát let si nikdo nebude pamatovat jméno Joe Russo,“ doplnil scenárista Louis Peitzman.
The Gray Man
The Gray Man | Netflix
Oficiální účet festivau BeyondFest, pořádaného v Los Angeles, se s tím páral nejméně: „Buďme upřímní, Joe Russo je zazobaný sráč, který vyhrál loterii, když ho Kevin Feige vytáhl z neznáma a dovolil mu účastnit se jeho párty.“
Asi není třeba ve výčtu pokračovat. Uživatelé sociálních sítí nezapomněli Russovi připomenout, jaké kritické a komerční fiasko byl jeho nejvíc osobní film Cherry. Ten propadl nehledě na to, že vstupoval do distribuce jako nejnovější počin režisérského dua Avengerů. The Gray Man, natáčený v Praze, zmizel z popkulturního povědomí pár týdnů po premiéře, protože jde o veskrze průměrný snímek.
Tato reakce je samozřejmě notně přehnaná. Pokud je Joe Russo „zazobaný sráč“, tak ne kvůli jednomu krátkému videu. Z celé anabáze můžeme přesto vyčíst jednu věc, a sice že pnutí v americkém filmovém průmyslu je všudypřítomné. Jeho účastníci očekávají velké změny a bojí se, že umělecká forma, kterou ovládají a milují (a která jim dává práci), zmizí ve prospěch produktů, které za to zvlášť nestojí.
Samozřejmě, že kdybychom chtěli, najdeme i hlasy snažící se celou vřavu utišit. Představitelé oboru se však jednoznačně postavili za Scorseseho a verva, s níž tak učinili, nám ukazuje, že se v Hollywoodu dost možná chystá boj na život a na smrt.
zdroje: Variety, TikTok, Instagram, X/Twitter