Z Brendana Frasera jde ve strhující novince strach. Mnozí se však jeho kreaci vysmívají

Z Brendana Frasera jde ve strhující novince strach. Mnozí se však jeho kreaci vysmívají
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Zabijáci rozkvetlého měsíce oživují přehlíženou kapitolu amerických dějin a s cynismem, ironií i naléhavostí vyprávějí o systematickém vyvražďování původních obyvatel z kmene Osage, kteří závratně zbohatli po objevení ropy na jejich rozlehlých pozemcích. Robert De Niro hraje hlavního viníka kamuflovaných zvěrstev, na pohled přívětivého a majetného Williama Halea. Když se jeho synovec Ernest vrátí z první světové války, na strýcův příkaz se ožení s bohatou osedžskou ženou Mollie (Lily Gladstone) a pomáhá zosnovat plány na krvavé převzetí ropného dědictví.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce
82%
Fraser se objeví všehovšudy ve třech scénách v závěrečné části, kdy bělošské vrahy konečně stíhá federální spravedlnost. Zastupuje obžalovaného Halea, ale překvapivě také Ernesta, jenž se chystá proti strýcovi svědčit. Bez varování se rozkřičí na přísedící soudní zmocněnce a atmosféru scény, která směřovala k Ernestovu možnému vykoupení, zvrátí ve výbušnou demonstraci politické a právní korupce.
Herec, jenž v březnu převzal Oscara za hlavní roli v dramatu Velryba, vyjeví nekompromisní přístup i v následném rozhovoru s Ernestem a na malém prostoru bezpochyby zanechá mocný dojem. Podle některých názorů na sociálních sítích ovšem Fraser narušil průběh vtahujícího filmu a přehrával. Okamžitě padla přirovnání k animovanému maskotovi Kool-Aid Manovi, jenž promuje ochucené nápojové směsi společnosti Kool-Aid a je proslulý třaskavými nástupy na scénu, v nichž doslova prochází zdí.
Mnozí se domnívají, že Fraser zkrátka předvádí mizerný a neadekvátní výkon. Těm však vzdorují jeho zastánci, kteří poukazují na to, že čtyřiapadesátiletý herec precizně následoval Hamiltonův popis a jeho vystupování v knižní předloze. Jedná se o skutečnou postavu a spisovatel David Grann knihu koncipoval jako faktografickou sérii výpovědí a informací, tudíž herci měli o svých rolích detailní představu.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce | Apple TV+
A měl ji také režisér Martin Scorsese, jenž by nejapně přehrávajícího herce při svých zkušenostech určitě nestrpěl. Fraserův Hamilton primárně zdůrazňuje zkaženost zainteresovaných hamižných bělochů, kteří v momentě, kdy jsou zahnaní do kouta, vytáhnou nečekanou právní kličku s tváří zaníceného, skoro až šílejícího zástupce. Hercova mohutná tělesná stavba a hrubý hlas pomáhají zlou auru dotvářet a Scorsese Hamiltonův vzteklý výstup snímá z podhledu, čímž neočekávaný výbuch podmanivé autority ještě zvýrazňuje. A vědomě dává najevo, proč obsadil právě Frasera a proč herec předvádí právě takový výkon.
Fraserova přítomnost každopádně přitahuje pozornost, což je ve filmu význačném tím, že spojil možná nejodpornější role v De Nirově i DiCapriově kariéře, jistě podivuhodné. Herec známý též z komedií Dožeň, co se dá! nebo z Krále džungle letos dotočil hvězdně obsazenou komedii Brothers s Joshem Brolinem a Peterem Dinklagem a vypadá to, že po letech v ústraní o něm jen tak slyšet nepřestaneme. Především fanoušci a fanynky Mumie mají radost, pokud je Zabijáci rozkvetlého měsíce neodradili.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů letošního roku podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.