Marvelovka od nejmladší režisérky plná superhrdinek to v kinech bude mít těžké

Marvelovka od nejmladší režisérky plná superhrdinek to v kinech bude mít těžké
Marvels | Falcon
Účetní v Marvelu si za posledních patnáct let musí mnout ruce. Filmový vesmír Kevina Feigeho byl doposud nejlukrativnějším projektem kinematografie. Ačkoli rozpočty některých filmů jako Avengers: Endgame nabobtnaly do absurdních rozměrů, příjmy a zájem publika byly bezprecedentní. Osm filmů série si za první víkend, který vždy vykazuje největší čísla, připsalo přes 150 milionů dolarů. Dvacet pět snímků z momentálních dvaatřiceti pak otevřelo aspoň za sto milionů.
Marvels
Marvels
56%
Mezi osmičkou premiantů byla i Captain Marvel, jejíž premiéra za 153 miliony však proběhla roku 2019 krátce před nástupem Endgame, z nichž se vyklubal druhý nejvýdělečnější film historie. Nadšení z MCU postupně uvadalo ve čtvrté fázi, která se kryla s koronavirem, z Thora udělala kašpara a místo Iron Mana a Kapitána Ameriky přivedla kupu superhrdinů, které méně zběhlé publikum považuje za druhořadé. Letos na jaře finančně pohořel i starý známý Ant-Man, jehož třetí sólovka zaznamenala rekordní otvírák a bohužel i následný rekordní propad.
Marvels
Marvels | Falcon
Pochodeň hrdě zdvihli třetí Strážci Galaxie, kteří publikum ukecali ke štědrým 845 milionům, ale hrané komiksovky to jinak mají těžší než před pár lety. Nedaří se hlavně DC, u nichž letos vybouchl druhý Shazam, Flash i Blue Beetle. Marvel však stále platí za box office tahouna, přičemž Marvels mají chytře apelovat na ženy. Sílu divaček a také tvůrkyň letos demonstrovala miliardová Barbie nebo zpěvačka Taylor Swift, jejíž koncertní snímek Eras Tour nedávno v USA otevřel za 100 milionů dolarů. Marvels nejenže spoléhají na trojici superhrdinek různých etnik, ale také na nejmladší režisérku v historii MCU.
Třiatřicetiletá Nia DaCosta velmi dobře zvládla remake kultovního hororu Candyman, avšak v Marvelu ji čekala poněkud jiná výzva. Marvels se už z trailerů prezentují jako lehčí a pestrobarevné dobrodružství s hrdinkami, které si situaci vzájemně komplikují a musejí nalézt společnou řeč, respektive i jeden stabilní prostor. Všechny hlavní postavy už navíc známe z dřívějška. Jacksonův Fury je základním pilířem od startu MCU, Larson namlátila Thanosovi a zbývající dvě superhrdinky se představily v televizi. Monica Rambeau v podání Teyonah Parris debutovala v seriálu WandaVision a Kamala Khan (Iman Vellani) zaujala v Ms. Marvel.
Jenže film to bude mít těžké. Na jaře zveřejněný první trailer se rázem stal nejnenáviděnějším videem na YouTube s rekordním počtem dislajků a uživatelé dávali najevo frustraci z další genderově a etnicky korektní podívané. Veřejnost navíc dlouhodobě nemá v lásce Brie Larson, jelikož oscarová herečka je dle mnohých arogantní. A kdekomu vadí její hlasitá propagace ženské rovnoprávnosti v Hollywoodu.
Marvels
Marvels | Falcon
To vše může poznamenat nadcházející premiéru, která se přitom jeví výhodně. Probíhající herecká stávka sice zamezuje tomu, aby hvězdy objížděly předpremiéry a dělaly reklamu, ale současně z listopadu odsunula konkurenční druhou Dunu. Ta dorazí až v březnu a Marvels budou mít alespoň bezkonkurenční týden, než do kin vtrhne prequel Hunger Games.
Ani to nicméně nemusí pomoct a různé společnosti zaměřené na průzkum tržeb indikují slabý otvírák, který nákladnému projektu zavaří. Marvels stály přes 200 milionů dolarů a budou potřebovat alespoň 450 milionů k pokrytí všech nákladů a k tomu, aby studio skončilo na nule. Průzkumy od firem NRG a The Quorum, jež sdílel web The Hollywood Reporter, však odhadují úvodní tržby kolem 80 milionů dolarů. To by znamenalo dorovnání Black Widow, která však roku 2021 v době pandemie debutovala souběžně v kinech a na Disney+.
Předpovědi se mohou mýlit a jako vždy rozhodnou i preference publika v daný moment, kdy marvelovka nebude čelit žádné větší konkurenci. Pokud se však odhady naplní, Kevin Feige bude mít o čem přemýšlet. Nedávno sebevědomě prohlašoval, že MCU sotva škráblo povrch komiksového impéria s tisícovkami skvělých postav. Vymyslet, jak je publiku i dál atraktivně nadbízet, se nicméně jeví jako stále problematičtější.
zdroje: The Hollywood Reporter, ScreenRant
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.