Bugs Bunny je na světě 85 let. V čem má nejslavnější zajíc navrch oproti jiným?

Bugs Bunny je na světě 85 let. V čem má nejslavnější zajíc navrch oproti jiným?
Bugs Bunny | Warner Bros.
Mickey Mouse je určitě víc všudypřítomný, Disney ho však tlačí skoro jako abstraktní logo. S myšákem si nespojujeme žádné povahové rysy a vlastnosti – může být tím, čím ho zrovna jeho mateřská firma potřebuje mít. Warnerům se však Bugse stejným způsobem zkrotit nepodařilo. Spojujeme si s ním jeho ležérnost, nápaditost a trochu posměvačný smysl pro humor. Jedná se tedy o skutečnou postavu, nikoliv jen o prázdný obrázek na trička.
Looney Tunes: Animáky
Looney Tunes: Animáky
81%
Bugs neoficiálně debutoval roku 1938 jako anonymní bílý zajíc v animovaném kraťasu Porkyho zaječí lov. Tehdy ještě neměl ani podobu, ani jiné atributy Bugse. Ty přišly 27. července 1940 v krátkém animáku Divoký zajíc v režii Texe Averyho. Tato verze už se svým stylem a hlavně specifickou mluvou, včetně nesmrtelné hlášky: „What’s up, Doc?“, podobala hrdinovi, jehož známe dnes, proto je oficiálně považovaná za Bugsův debut.
Bugs Bunny
Bugs Bunny před tím, než získal svůj hlas, tvar i jméno (1938) | Warner Bros.
Jeho jméno se poprvé objevilo o rok později v kraťasu Elmerův domácí mazlíček v režii Chucka Jonese, nejdůležitějšího animátora spojeného s Looney Tunes (zastřešující značka warneřích animovaných grotesek). To on stvořil jejich celkovou estetiku, jak ji dnes známe. Právě Jones je spolu s animátory Bobem Givenem a Robertem McKimsonem označovaný za tvůrce finálního designu. Ačkoliv se během dalších dekád slavný býložravec několikrát mírně proměnil, nikdy se už příliš nevzdálil od podoby kanonizované těmito pány.
Chuck Jones
Chuck Jones

Režisér, Scenárista

Zlatou éru Bugs zažil v padesátých letech primárně pod Jonesovým dohledem. Právě tato série animáků patří k těm nejčastěji reprízovaným. Je důkazem výjimečného talentu svých tvůrců, na rozdíl od mnohých jiných animovaných krátkých filmů dané doby totiž jeho smysl pro vtip a načasování z velké části stále funguje.
Humor okolo Bugse vychází z toho, že ho chce někdo chytit či porazit a on tomu s šibalským úsměvem a bez vynaložení velké námahy uniká. Z principu své zaječí podstaty je často terčem různých lovců, ale může se také stát i to, že vystupuje v opeře a jeho soupeř se marně pokouší pokazit mu vystoupení.
Bugs Bunny
Bugs poprvé tak, jak ho známe (1940) | Warner Bros.
Během let Bugs poznal mnoho vrcholů a pádů, vcházel a vycházel z módy, nikdy se však nedostal z povědomí veřejnosti. V devadesátkách tu byl například příšerný, ale popkulturně vděčný Space Jam s Michaelem Jordanem. Nyní je součástí série Looney Tunes: Animáky vysílané od roku 2019, kterou mnozí považují za návrat do formy, jakou warneří animované grotesky nezažily od zlaté éry. Zajíc, který nám v nějaké podobě dělá společnost již 85 let, tedy stále uniká popkulturní smrti se stejnou bravurou jako všem lovcům, kteří si chtěli jeho kožichem podšít kabát.