„Spousta lidí se mě bojí podpořit.“ Kevin Spacey jde k soudu a těší se na comeback

„Spousta lidí se mě bojí podpořit.“ Kevin Spacey jde k soudu a těší se na comeback
Kevin Spacey v seriálu Dům z karet | Netflix
„Jak jsme mohli zapomenout na Kevina,“ lamentuje zoufalá matka v komedii Sám doma. Ne každý Kevin si však samotu užívá tak jako osmiletý uličník s tváří Macauleyho Culkina. Kupříkladu Kevin Spacey s očekáváním vyhlíží svůj soud týkající se sexuálních napadení, o jehož výsledku nepochybuje.
Kevin Spacey
Kevin Spacey

Herec, Producent

Jak prozradil v rozsáhlém profilu pro německý časopis Zeit, na svůj návrat před kameru se těší a počítá s ním: „Často mívám pocit, že jsem zpátky na začátku kariéry, kdy mě nikdo nechtěl... Ale jenom proto, že jsem byl nějakou dobu v ústraní, nepřestanu pracovat. Nechci zrezivět. Jsem připravený.“
Spaceyho jako první obvinil herec Anthony Rapp, a to už na konci října roku 2017, nedlouho po zveřejnění prvních obvinění vůči Harveymu Weinsteinovi. Spacey v polovině 80. let dělal na večírku nemravné návrhy tehdy teprve čtrnáctiletému Rappovi. Vzápětí se Spacey přiznal ke své homosexuální orientaci a řada nešťastných mediálních výstupů kulminovala bizarními vánočními videi, v nichž oblíbený herec výhružně vystupoval jako Frank Underwood, jím ztvárněná postava ze seriálu Dům z karet.
poradi-si-s-politickymi-oponenty-ufony-i-unesenym-letadlem-10-nejlepsich-hollywoodskych-prezidentu-a-prezidentek
Dům z karet | Netflix
Právě z tohoto seriálu Spaceyho v roce 2017 vyhodili a poslední, šestá série se už obešla bez něj. To platí i pro krimi Ridleyho Scotta Všechny prachy světa, kde byl Spacey z hotového filmu vystřižen a nahrazen Christopherem Plummerem. Přítomnost problematického herce ovlivnila i distribuci hotového dramatu Klub miliardářů (2018), na který pak raději nikdo neupozorňoval. Od té doby se Spaceymu téměř nikdo raději neozýval, a tak si dvojnásobný držitel Oscara zahrál v zatím téměř nedostupném dramatu Franca Nera Muž, který kreslil Boha a ve stále nedokončeném béčkovém thrilleru Peter Five Eight.
Rapp však nebyl zdaleka jediným, kdo Spaceyho obvinil z nevhodného chování. V roce 2016 prý herec sexuálně napadl dospívajícího syna televizní hlasatelky Heather Unruh. Mladík nakonec odmítl vypovídat, přesto se americkým a britským vyšetřovatelům podařilo dohledat několik dalších možných Spaceyho obětí. Čtyři muži ho obvinili ze sexuálních napadení a podle dvou z nich došlo i k nekonsensuálnímu sexuálnímu styku. Právě jejich obviněními se bude zabývat soudní přelíčení, které má začít v Londýně 28. června, necelý měsíc před Spaceyho 64. narozeninami.
Franco Nero a Kevin Spacey
Franco Nero a Kevin Spacey | Getty Images
„Média se hodně snažila, aby ze mě udělala monstrum, ale od skutečných lidí jsem se dočkal pouze náklonnosti,“ popsal Spacey v rozhovoru pro časopis Zeit a dodal: „V téhle době se leckdo bojí, že když mě podpoří, bude zakázaný. Ale já dobře vím, že existují lidé, kteří jsou připravení mě zaměstnat, jakmile budu v Londýně těch obvinění zbaven. Až se tak stane, můžeme se pohnout kupředu.“