Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Královna Kleopatra | Netflix
Když se herečka Jada Pinkett Smith rozhodla, že bude produkovat sérii Africké královny o „silných ženách v minulosti, co vládly mužům“, vyvolalo to vlnu nevole. Především její rozhodnutí dát ve druhé řadě prostor expertům a expertkám z oblasti historie, archeologie a eyptologie, kteří nadhazují hypotézu, že královna Kleopatra nejenže nebyla bílá, ale možná byla i černoška.
Africké královny - Královna Kleopatra
Africké královny - Královna Kleopatra
  • Netflix
15%
V tuto chvíli je tato série jedním z nejhůře hodnocených děl všech dob na obří mezinárodní databázi IMDb.com. Ale je dobré podívat se na Královnu Kleopatru nepředsudečným pohledem. Jako většina kontroverzí ani tato není tak vážná, jak by to mohlo vypadat. Podrobný rozbor i s ukázkami poskytuje 51. díl pořadu Kinolog.
Máme za to, že dokumenty ukazují věci pouze tak, jak byly. Dokumenty přitom zcela běžně pracují s domýšlením a fikčními prvky. Podstatná je rétorika: snaží se nás dílo přesvědčit, že věci byly přesně takto, a je to uděláno tak, abychom tomu podlehli? Královna Kleopatra ústy mnoha mluvících hlav však říká: „Toto víme, toto nevíme a toto je naše fantazie. Zkuste ji na chvíli přijmout.“ Pokud nám nevadí, že jiné filmy o Kleopatře ji líčí jako bělošku (kterou 100% nebyla) a ukazují nám věci, které se s největší pravděpodobností nestaly, proč nám má vadit dílo, které říká, co jsou mýty a legendy a do toho přiznaně používá jeden imaginární prvek?
Kinolog: Královna Kleopatra | Kinobox

PŘEDCHOZÍ DÍL KINOLOGA

Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?

Internetový kanál Voyo přichází už s druhou řadou minisérie Iveta o jedné z nejslavnějších českých zpěvaček. Rozporuplné ohlasy vycházejí z toho, že se publikum často příliš soustředí na děj, ne na styl. V něm se přitom dají najít odpovědi na to, co a jak vidíme.
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor? | Kinobox