Rychle a zběsile: hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší

Rychle a zběsile: hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší
Rychle a zběsile | Universal Pictures

1. místo

Rychle a zběsile 5
Rychle a zběsile 5
79%
Rychle a zběsile 5
Rychle a zběsile 5 | Universal Pictures
Je mi jasné, že tahle pozice hne některým žlučí. Milovníci jedničky totiž rádi argumentují tím, že v prvé řadě šlo v téhle sérii o tuning a pouliční závody, což od čtyřky neplatí, a proto „nejde o dobré filmy“. Je bez debat, že se série vyvinula do dost divokých otáček. Jednička však nemá v paměti hardcore fandů ten úplně správný otisk, ona to totiž byla v prvé řadě akční kriminálka. Pětka má jednoznačnou výhodu v tom, že jde o „heist film“, což je při správném provedení vždycky sexy (a tady je přímo excelentně zvládnutý). Nemluvě o opravdu geniální akci (naháněčka vlaku, pěstní souboj Dom vs. Hobbs, útěk přes střechy, trezor), dokonale využitém castingu a soundtracku, který nám tzv. „udělal léto“. Tenhle díl si zkrátka pozici toho nej zaslouží.

2. místo

Rychle a zběsile
Rychle a zběsile
76%
Ale nebudu lhát, bylo to těsně. První díl má totiž velmi autentický feeling amerických ulic, do kterých „se turista běžně nepodívá“. Snímek pěkně vykresluje, jak to v podobné komunitě funguje a jak zlodějíčci žijí, aby měli alespoň větší šanci na lepší život. Jde o jednu z poctivých žánrovek, které se často natočit nepodaří (minimálně ne tak uvěřitelně), a právě proto mělo první Rychle a zběsile takový úspěch. Hrdinům jsme jejich svět i životy věřili. Rozhodně by tehdy nikoho nenapadlo, že byl právě položen základ dost možná nejvelkolepější akční série všech dob.

3. místo

Rychle a zběsile 8
Rychle a zběsile 8
69%
Rychle a zběsile 8
Rychle a zběsile 8 | Universal Pictures
Umístění, se kterým nikdo nepočítal. Osmička je šílená, a to naprosto ve všech směrech. Svým stylem už nemůže být prvnímu dílu vzdálenější a často je ulítlá ve stylu Brosnanových bondovek. Jenže s tím umí pracovat. Tvůrci mají k dispozici absurdně vysoký rozpočet a hrají si vyloženě nakažlivým způsobem. Štěstím je i poměrně chytře využitá zápletka (to prohození rolí se vážně povedlo), ohromný nadhled a fantastické finále s miminem. Kdo viděl, ví, o čem mluvím.

4. místo

Rychle a zběsile 6
Rychle a zběsile 6
73%
První díl, který dal jasně najevo, že žádnou smrt v sérii nesmíme brát úplně vážně. Návrat Letty (Michelle Rodriguez) přinesl potřebné vzrušení a střídání týmů (nezapomínejme, že kopala za druhou stranu), akce byla znovu špičková (i když nekonečná ranvej pokoušela, co diváci a divačky vydrží), obsazení záporáků i tentokrát šlapalo a k tomu odvaha tvůrců některé postavy odrovnat. Výjimečná byla navíc poslední scéna, která se vrátila k trojce, dala jí smysl a ještě proházela pořadí dílů (časově trojka spadá až za šestku).

5. místo

Rychle a zběsile 7
Rychle a zběsile 7
75%
Paul Walker
Paul Walker v Rychle a zběsile 7 | Universal
Netřeba si nic nalhávat, do velké míry je sedmička, navzdory mnohým atrakcím, hlavně o loučení s Paulem Walkerem. Byl to ohromný sympaťák a poté, co nešťastnou náhodou zemřel, před sebou filmaři měli neskutečně nevděčný úkol. Neříkám, že ho zvládli úplně hladce. Sedmý díl násilné přetáčky nezapře a jeho finální akce příliš nefunguje (jde o takový ten příliš natahovaný digitální bordel). Ale samotné rozloučení lépe asi natočit nešlo a kdo má k sérii a k postavám nějaký vztah, ten se na konci těžko ubránil dojetí. A Jason Statham byl výborné oživení!

6. místo

Rychlí a zběsilí
Rychlí a zběsilí
65%
Nový model, původní součástky. Čtyřka znamenala pro sérii restart, návrat původních hrdinů a posun směrem k velkolepé akci. Režisér Justin Lin (který natočil díly tři až šest a devítku) se však teprve rozkoukával a neměl k dispozici dostatečný rozpočet, aby například finále v dolech nepůsobilo polovičatě. Tým byl však zpátky, a i když jsme je léta neviděli, pořád jim to pěkně šlapalo. Čtyřka je velmi dobře zvládnutým přechodem, neboť má něco z prvního dílu (film se hodně věnuje podsvětí a postavení zločinec/policajt) a současně už začíná pokukovat po divočejší akci. Pasáž s cisternou patří k nejlepším v celé sérii.

7. místo

Rychle a zběsile 10
Rychle a zběsile 10
64%
Rychle a zběsile 10
Rychle a zběsile 10 | Universal
Nijak výjimečný, ale přijatelný přírůstek. Po zbytečně přepálené devítce tvůrci rozumně došli k tomu, že je třeba trochu ubrat plyn, a vyplatilo se. Akce možná není přímo uvěřitelnější, ale nepůsobí vyloženě debilně a fyzické souboje jsou přímo vynikající. Režisér Louis Leterrier se coby nováček v sérii osvědčil. Velkou výhodou Rychle a zběsile 10 je také zábavný záporák v podání Jasona Momoy a celkové tempo. Snímek nicméně naráží ve třech bodech. V prvé řadě je to jen teaser na skutečné finále. Ve druhé z něj příliš vyčnívá Dieselovo ego, když se tlačí do pozice hvězdy celé show (a už je jenom směšný). A za třetí se úplně hladce nedaří vysvětlit absence postavy Briana (Paul Walker), protože když už přežil, je prostě divné, že nechá ostatní postavy v průšvihu.

8. místo

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
68%
Film, který by měl v rámci série jasně atakovat nejvyšší příčky: dva největší akční božany současnosti (Jason Statham a Dwayne Johnson) tlačí spin-off do hlavních rolí a k tomu jim hlídá záda režisér Johna Wicka. Jenže nic z toho není využito. Bitky postrádají fyzičnost a propracovanou choreografii, jíž si Wick podmanil celý svět, tu střídá tuna CGI bordelu. Pravda, akce je hodně a většinou nenudí, ale nic neuvízne v paměti. Jako nenáročný skorokomiksový výplach je Hobbs a Shaw víceméně ok, ale v rámci RaZ série jde spíš o zklamání. Ostatně, i to špičkování hlavních hrdinů je víc tlačené, než aby přirozeně fungovalo.

9. místo

Rychle a zběsile 2
Rychle a zběsile 2
62%
Devon Aoki, Tyrese Gibson, Paul Walker
Rychle a zběsile 2 | Universal Pictures
Druhý díl byl ve své době výstřelem do prázdna. Tvůrci chtěli podívanou udělat víc sexy, takže jsou závodní auta ještě vytuněnější, noční New York vystřídalo prosluněné Miami a hodně se tu hrálo na strunu buddy movie komedie (vlastně je to něco jako Hobbs a Shaw, ale s výrazně nižším rozpočtem). Místo klasického Rychle a zběsile dvojka připomíná dražší televizní kriminálku. Je však třeba dodat, že i když je až téměř na konci našeho žebříčku, není to vyloženě špatné pokračování. Jen je silná konkurence a druhý díl zkrátka nemá nic, co by vyloženě vyčnívalo.

10. místo

Rychle a zběsile: Tokijská jízda
Rychle a zběsile: Tokijská jízda
60%
Dlouhou dobu nejhorší díl série (kdo by v době premiéry řekl, že Lin po téhle zoufalé jízdě dokáže sérii nakopnout tak vysoko). Vrcholně necharismatický hlavní hrdina, scénář bez nápadu a nudná režie. Nebýt toho jednoho pěkného skluzu skrz dav a závěrečných pěti minut, kdy se na chvilku do filmu vtírne feeling předchozích dílů, byla by trojka vyloženou ztrátou času. Pořád však není tím nejhorším, co série to nabízí. To překvapivě přinesl devátý díl, kterým se paradoxně k sérii vrátil Lin.

11. místo

Rychle a zběsile 9
Rychle a zběsile 9
47%
Tak dlouho se vtipkovalo o tom, že takhle partička jednou skončí s auty ve vesmíru, až to v devítce opravdu přišlo. To však není důvod, proč je tenhle díl poslední. Za to Rychle a zběsile 9 vděčí nezajímavému příběhu, nudnému záporákovi (John Cena), příliš tlačenému egu Vina Diesela, který už svou důležitost nutí prakticky do každého záběru, a nezajímavé akci. Těžko říct, jestli tentokrát tvůrcům došly nápady, nebo zda se na výsledku negativně podepsala probíhající pandemie, ale tam, kde předchozí díly šikovně kombinovaly šílenosti s praktickými efekty, devítce zůstaly jen nudné digitální omalovánky. Není se upřímně čemu divit, že po tomhle debaklu Lin od režie desítky odstoupil.

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?