Seznam nejnavštěvovanějších animovaných snímků minulého roku vás asi překvapí

Seznam nejnavštěvovanějších animovaných snímků minulého roku vás asi překvapí
Mimoni 2, DC Liga supermazlíčků a Zlouni | Illumination Entertainment / DreamWorks / Warner Bros.
Adeptů bylo skutečně mnoho, v minulém roce si milovníci animovaných filmů přišli na své. Když nebudeme počítat VOD služby jako Disney+, Netflix, Apple+ a další, na kterých se také našla poměrně slušná dávka nových animáků (minimálně deset), dorazilo jich do našich kin dvacet jeden. A je zajímavé sledovat, že giganti jako právě Pixar nebo Disney v souboji s menšími konkurenty propadli.
Jednoznačným celosvětovým vítězem s nejvyšším ziskem a tedy i návštěvností se stali Mimoni 2: Padouch přichází (studio Illumination), kteří utržili bezmála devět set čtyřicet milionů dolarů a dokázali, že praštěné žluté postavičky stále baví, ačkoli od jejich úplně prvního představení na filmovém plátně uběhlo již dvanáct let.
Mimoni 2: Padouch přichází
Mimoni 2: Padouch přichází | Illumination Entertainment
Druhé místo připadlo snímku Ježek Sonic 2 (Paramount Pictures), jež si přišel na čtyři sta tři miliony dolarů. Jeho tržby jsou oproti Mimoňům poloviční, ale studio si i tak může mnout ruce spokojeností a fanoušci modrého ježka se těšit na třetí díl.
Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Třetí post si vysloužili zábavní Zlouni (DreamWorks), kteří nejen skvěle bavili, ale přišli i s velmi zajímavou vizuální podobou, která je výrazně odlišila od ostatních snímků. Celosvětové tržby tohoto snímku činí dvě stě padesát milionů dolarů.
Zlouni
Zlouni | DreamWorks Animation
Až čtvrtá příčka patří Pixaru, a to díky Rakeťákovi. Prequel k populární sérii Toy Story seznámil divačky a diváky s historií jedné z nejmilovanějších filmových postaviček – Buzze Rakeťáka. A ačkoli tržby tohoto filmu dosáhly dvě stě dvaceti šesti milionů dolarů, byl to s ohledem na očekávání a velkou propagaci propadák. Proč? Samotný rozpočet snímku byl údajně dvě milionů dolarů, skutečný výdělek snímku z kin tak nebyl žádný, jelikož si kina berou 50 % utržené částky. S ohledem na návštěvnost mu ale patří uvedené pořadí.
Rakeťák
Rakeťák | Pixar
Na páté pozici se nachází s výdělkem z kin ve výši dvou set čtyř milionů dolarů DC Liga Supermazlíčků studia Warner Animation Group. Připomněla, že děti na zvířátka v hlavních rolích slyší, zvláště pokud je spojíte s tím správným superhrdinou, ale i zde platí, že ačkoli se zmíněná suma zdá jako slušný úspěch, není to pravda. Snímek měl rozpočet devadesát milionů dolarů, byl tedy na hranici splatitelnosti.
DC Liga supermazlíčků
DC Liga supermazlíčků | Warner Bros.
Šesté skončilo japonské anime One Piece Film: Red (od studia Toei Animation) se sto sedmdesáti čtyřmi miliony dolarů.
One Piece Film Red
One Piece Film Red | Toei Animation
Na sedmém místě je Kocour v botách: Poslední přání s úctyhodnými sto třiceti pěti miliony dolarů, když zohledníme, jak krátce je v kinech. Pro studio DreamWorks se jedná o druhý úspěch v jednom roce.
Kocour v botách: Poslední přání
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks Animation
Osmý je Šoumen krokodýl od studia Sony Pictures Animation, jenž utržil devadesát šest milionů dolarů. S padesáti milionovým rozpočtem je ale i on s ohledem na komerční úspěch v minusových číslech.
Šoumen krokodýl
Šoumen krokodýl | Columbia TriStar
Devítku má s osmdesáti sedmi miliony japonské akční anime Dragon Ball Super: Super Hero a také připisuje druhý úspěch studiu Toei Animation.
Doragon bôru sûpâ: Sûpâ hîrô
Doragon bôru sûpâ: Sûpâ hîrô | Toei
A desítku uzavírá další japonský snímek Suzume no tojimari. Fantasy studia Toho vydělalo sedmdesát pět milionů dolarů.
Suzume
Suzume no tojimari | Toho Company
zdroj: IMDb a Animation Magazine

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.