Podzim na ČT bude patřit i Janu Hřebejkovi a koprodukční kriminálce z česko-rakouských hranic

Podzim na ČT bude patřit i Janu Hřebejkovi a koprodukční kriminálce z česko-rakouských hranic
Zločin na hranicích | Česká televize
Jedním z nich je i nová minisérie Jana Hřebejka Pozadí událostía stejně jako u cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice se při jejím natáčení sešel s Michalem Sýkorou a Petrem Jarchovským.
Jejich nový projekt je ale jiný. Proplétají se v něm různé podoby partnerských vztahů, střety ambicí, specifika univerzitního prostředí a zločin. „Myslím, že je to vlastně taková psychologická komedie o mužích a ženách a proměňujícím se genderovém vzorci, měnícím se statutu mužství a ženství. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Ženské postavy jsou dominantní a myslím, že jsou v naší minisérii silnější než muži,“ přibližuje Pozadí událostí režisér Jan Hřebejk.
podzim-na-ct-bude-patrit-i-janu-hrebejkovi-a-koprodukcni-kriminalce-z-cesko-rakouskych-hranic-3
Pozadí událostí | Česká televize
Děj je zasazený do univerzitního prostředí. Čtyřicátníci Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Vyučují anglickou a českou literaturu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Oba prožívají krizi svých manželství: Vojtu s pětiletým synem nečekaně opustí žena, která se rozhodne radikálně řešit svoji touhu po uměleckém uplatnění. Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, zase čelí manželovým nevěrám a jeho ponižující přehlíživosti. Ve volném čase Vojtěch píše detektivky. Touto svojí činností je konzervativní části akademické obce trnem v oku.
Soňa, inspirovaná bratrovou literární činností, svoji frustraci z nefungujícího manželství kompenzuje napsáním parodického erotického románu, který se rozhodne vydat pod pseudonymem. Její kniha Pozadí událostí se stane bestsellerem propíraným v médiích. Ve stejnou dobu je do funkce děkanky filosofické fakulty, na které Vojta se Soňou působí, zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová), zastánkyně moderního genderového přístupu. Jejím programem je vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole, zejména v eticky sporných milostných vztazích mezi pedagogy a studentkami. Tuto prioritu svého programu prosazuje s nebývalou razancí. A tak se do jejího hledáčku dostávají všichni, kteří pomyslnou etickou hranici překračují.
podzim-na-ct-bude-patrit-i-janu-hrebejkovi-a-koprodukcni-kriminalce-z-cesko-rakouskych-hranic-4
Pozadí událostí | Česká televize
O pozornost diváků a divaček bude ale usilovat i koprodukční kriminální snímek Zločin na hranicích, který ČT natočila ve spolupráci s rakouskou ORF. Seriál byl natáčený v česko-rakouském pohraničí (Linecko a Kaplicko) a jednotlivé role si mezi sebe rozdělili čeští a rakouští herci.
„Po úspěšné spolupráci na výpravné minisérii Marie Terezie jsme se s kolegy z rakouské veřejnoprávní ORF domluvili na oboustranném zájmu pokračovat ve společných projektech v oblasti televizní dramatiky. Zločin na hranicích je první z nich a v jednání jsou další,“ vysvětluje ředitel Vývoje a nových médií ČT Jan Maxa.
podzim-na-ct-bude-patrit-i-janu-hrebejkovi-a-koprodukcni-kriminalce-z-cesko-rakouskych-hranic
Zločin na hranicích | Česká televize
Zločin na hranicíchje detektivní příběh, v němž se setkává čerstvě penzionovaná rakouská policistka Grete s mladým českým policistou Standou. Při společném zásahu proti nelegální rave party v pohraničním lese tragicky zahyne mladá rakouská žena zákona Johanna a záhadně zmizí český drogový dealer. Standa byl do Johanny zamilovaný. A když se najde mrtvola pohřešovaného dealera, dojde mu, že Johannina smrt nebyla nehoda. Podporu nadřízených, aby mohl případ vyšetřovat, nemá. Je mladý, nezkušený. Možná mu pomůže Grete, která správně vnímá nebezpečí, v němž se Standa ocitá, a důrazně ho od dalšího postupu na vlastní pěst odrazuje. Jenže Standa chce vraha vypátrat za každou cenu.
V jednotlivých rolích se představí Maria Hofstätter, Leonard Stirský Hädler, Karl Fischer, Martin Pechlát, Robert Mikluš, Denis Šafařík a další.

​​Nehoří, má panenko, ale padají chemtrails
Nová česká komedie Kdyby radši hořelo vypráví o malé vesnici a místních hasičích, které pálí konspirační teorie a strach z uprchlíků. Na FAMU debut dobré, ale bude z toho klasika jak od Formana?

Kinobox: Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a úspěšně paroduje sám sebe Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.