Pozadí událostí

54%
Pozadí událostí
Čtyřicátníci Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Vyučují anglickou a českou literaturu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Oba prožívají krizi svých manželství: Vojtu s pětiletým synem nečekaně opustí žena, která se rozhodne radikálně řešit svoji touhu po uměleckém uplatnění. Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, zase čelí manželovým nevěrám a jeho ponižující přehlíživosti. Ve volném čase Vojtěch píše detektivky. Touto svojí činností je konzervativní části akademické obce trnem v oku. Soňa, inspirovaná bratrovou literární činností, svoji frustraci z nefungujícího manželství kompenzuje napsáním parodického erotického románu, který se rozhodne vydat pod pseudonymem. Její kniha Pozadí událostí se stane bestsellerem propíraným v médiích. Ve stejnou dobu je do funkce děkanky filosofické fakulty, na které Vojta se Soňou působí, zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová), zastánkyně moderního genderového přístupu. Jejím programem je vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole, zejména v eticky sporných milostných vztazích mezi pedagogy a studentkami. Tuto prioritu svého programu prosazuje s nebývalou razancí. A tak se do jejího hledáčku dostávají všichni, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. (ČT)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Jen hodně těžko pochopitelný konstrukt, kdy tvůrci jakoby zároveň chtěli něco říct, ale přitom byli velmi unavení a vysílení a snažili se na to co nejvíc nemyslet. Proč je tam vůbec krimi, když je jasné, jak málo tvůrce zajímá? Je to tak nepochopitelné!
avenis
avenis
8 137 bodů
8
Mám-li hodnotit, tak ... líbil se mi příběh, jednotlivé postavy, dialogy, situace... a že to nebylo v Praze. :) Excelentní výkon Čvančarové. Mám ji ráda čím dál tím víc. Její karikatura dnešních vůdčích figur je prostě dokonalá. Na zrzavou kudrnatou Hřebíčkovou jsem si chvilku zvykala, ale povedlo se. Ostatní postavy zapadly do skládačky a celek zapadl do mé představy dobré detektivky. Co mi vadilo? Katarzia. Jako postava i jako herečka. Drmolení, které ne každý z herců zvládal srozumitelně. A víc už nic. Teda... myslela jsem si, že ten fousatej vrátnej, co se během titulků bloncká fakultou, bude vrah... (1.10.2022)
HanO
766 bodů
7
V rámci daného žánru si myslím, že je tento seriál nadprůměrný, celkem se mi líbí, odkrývá mnohé z naší společnosti, těším se na poslední díl. Rozesmála mě kritika a rozruch, který tento seriál vyvolal. Jak říkali moji prarodiče „Potrefená husa vždy nejvíc kejhá“. Hlavně u mě vyvolává úsměv na rtech protest části studentů (jistě prominete, že toto píši), zatím co my jsme v jejich věku protestovali, např. proti „Opoziční smlouvě“, omezování svobod či bezpráví. Tito studenti protestují proti seriálu, proti svobodnému uměleckému ztvárnění, proti fiktivnímu příběhu. Také tento přístup mnoho vypovídá o naší době, společnosti a prioritách těchto studentů, je patrné, že páni Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk uhodili hřebíček na hlavičku. Jen se obávám toho, že v blízké budoucnosti začnou tito studenti a kritici vést protesty, např. proti pohádce o Perníkové chaloupce či Červené Karkulce, jelikož se budou domnívat, že jim tyto pohádky svým dějem připomínají prostředí, ve kterém se pohybují či jednotlivé postavy někoho koho znají. Myslel jsem, že toto padlo s komunismem, ale bohužel pořád dokola se to vrací. Děkuji za tento seriál.

Dodatečné informace

Původní název:
Pozadí událostí (více)
  • Česká republika Pozadí událostí
Premiéra v ČR:
2. 10. 2022
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup