Nový Doctor Strange přináší řadu šokujících easter eggs. Našli jste je všechny?

Nový Doctor Strange přináší řadu šokujících easter eggs. Našli jste je všechny?
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios
Pozor, následující text obsahuje spoilery.
Nová marvelovka je díky režisérovi, jenž má na svém kontě řadu hororových snímků, například sérii Evil Dead či Stáhni mě do pekla, mnohem temnější a děsivější než kdy dříve. Temná nálada, úžasná vizuální stránka, dechberoucí efekty a skvělý scénář přinesly snímku úspěch. Od kritiků na Rotten Tomatoes nový Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství po prvním víkendu od uvedení získal 75 % kladných recenzí, od uživatelů 87 %. Marvelovka ale nabídla i spoustu zmiňovaných easter eggs (tedy skrytých narážek, které můžete objevovat při druhém či dalším zhlédnutí). Patří mezi ně reference na ikonické pohádky od Disneyho, hudební znělky ze seriálů, comebacky slavných herců či slavné postavy Marvelu, jež se ve světě MCU objevily úplně poprvé.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-19
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Skok multivesmírem

Jak už napovídá název filmu, budete se během něj několikrát přemisťovat z jednoho vesmíru do druhého. V jedné ze scén se ale Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) s mladinkou Americou Chavez (Xochitl Gomez) ocitnou ve skoku přes multivesmíry, v němž proletí hned několika světy. Ti z vás, kteří se zajímají o Marvel univerzum blíže, by v této scéně měli zbystřit. Nachází se v ní totiž hned několik narážek na světy, které se objevily v komiksech. Jedním z nich je pravěký prales s dinosaury. Jedná se o narážku na Savage Lands, fiktivní skrytou tropickou oblast někde na Antarktidě. Objevily se tam především postavy z komiksů o X-Menech. Tato země vznikla s pomocí mimozemšťanů v době, kdy na Zemi žili dinosauři. Z nějakého důvodu se ale Savage Lands nijak nedotkl dopad meteoritu, jenž měl na svědomí vyhynutí dinosaurů, a tak se zde zastavil čas a dinosauři přežili až do dnešní doby. Během skoku multivesmírem ale uvidíte i světy, které odráží komiksové umělecké styly 60. a 70. let. Tvůrci chtěli složit poctu všem tehdejším kreslířům, kteří se podíleli na největším rozkvětu marvelovských komiksů a dostali je do povědomí celého světa.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-14
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Hudba z animovaných X-Menů a znělka z WandaVision

Ti z vás, kterým něco říká seriál X-Men: The Animated Series Show z let 1992 až 1997, se budou radovat. Hudební skladatel Danny Elfman, jenž měl na starost filmový soundtrack, si vypůjčil část seriálové znělky a zakomponoval ji zhruba do poloviny filmy. Konkrétně se jedná o část, kdy Doctor Strange vstoupí do síně Illuminátů a setká se zde hned s několika výraznými postavami právě i z filmů o X-Menech. Znělka z animovaných X-Menů ale není jediná, již se Danny Elfman rozhodl do svého soundtracku zakomponovat. Využil také hudební motivy i z úvodní znělky k seriálu WandaVision, jenž můžete sledovat na Disney+.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny
X-Men (1992) | Marvel Studios

Nadace Bexter

Během první interakce mezi „naším“ doctorem Strangeem a Christine Palmer (Rachel McAdams) ze Země-838 čili z vesmíru, do nějž se dostali s mladou hrdinkou Americou, Christine řekne, že začala pracovat pro Nadaci Bexter. Jedná se o organizaci známou z komiksů. Vznikla proto, aby se starala a vychovávala další generace výjimečných a talentovaných vědců.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-17
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Black Bolt

Spousta diváků a divaček se po představení tohoto hrdiny s obrácenou vidličkou na čele mohla cítit zmatená. Jedná se o postavu, která se poprvé objevila v komiksu Fantastická čtyřka, jenž vyšel v roce 1961. Jedná se o vládce podmořské říše bohů názvem Attilan. Black Bolt je jedním z inhumans, samotářské rasy geneticky pozměněných lidí. Ve filmu ho ztvárnil Anson Mount, který se už jednou v roli tohoto hrdiny objevil. Bylo to v sérii Inhumans z roku 2017, jež byla po jedné divácky neúspěšné sezóně bohužel zrušená.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-24
Inhumans (2017) | Marvel Studios

Captain Carter

Postavu Captain Carter neboli Peggy Carter jste mohli vidět již ve snímku Captain America: První Avenger, kdy ji ztvárnila britská herečka Hayley Atwell. V Doctoru Strangeovi ale vystupuje jako neohrožená ženská hrdinka, s níž jste se mohli setkat již v animované sérii What… If? Tam byla představena jako alternativní verze Kapitána Ameriky. Podle tohoto příběhu byl Steve Rogers již v době druhé světové války, kde se odehrává jeho původní příběh, zajatý organizací Hydra, a tak Peggy musela podstoupit fyzickou proměnu a stát se supervojákem stejně jako Steve, aby jej zachránila a pomohla mu spasit svět.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-23
Co kdyby...? (2021) | Marvel Studios

Clea

Neboli ta žena ve fialovém, jež se objevila v potitulkové scéně ztvárněná Charlize Theron a požádala Stephena, aby se vypořádal s invazí, kterou mimo jiné sám způsobil, je obklopená tajemstvím. Postava se objevila již v komiksech v roce 1964. Konkrétně se jednalo o Strange Tales. Jedná se o čarodějku z Temné dimenze, jež má se Strangem romantický vztah. Možná se tak nakonec Stephen dokáže přenést přes ztrátu Christine a najde si někoho sobě rovného.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-26
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Captain Marvel

V „našem“ vesmíru je Captain Marvel Carol Danvers, již hraje Brie Larson. Na Zemi-838 jí je ale Maria Rambeau, kterou ve snímku Captain Marvel z roku 2019 ztvárnila Lashana Lynch. A právě ta se ve filmu objevila. Snímek ale nijak nepracuje s tím, jak se dostala ke svým schopnostem. Předpokládá se nicméně, že disponuje stejnými dovednostmi, včetně létání.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-22
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Reference na Disneyho

V první scéně, kdy se budete seznamovat s Wandinými syny Tommym a Billym, byste se měli zaměřit i na pohádku v televizi na pozadí. Chlapci totiž sledují krátký film s názvem Oswald the Lucky Rabbit. Jedná se o postavičku, jež byla poprvé představena společností Disney v roce 1927. Studia Universal si ji ovšem nárokovala a převzala ji do svého výhradního vlastnictví. Disney místo toho vytvořil náhradu, nyní legendárního Mickey Mouse. V další scéně, která už v pozdější části filmu, zase chlapci sledují Sněhurku a sedm trpaslíků z roku 1937.

Země-616

Mnoho diváků asi zaujalo číslo 616, které je v příběhu zmiňováno hned několikrát. Postava Christine Palmer ze Země-838 jím označila Zemi v našem vesmíru. Ale co to přesně znamená? Jedná se o identifikační číslo, které se v Marvelu používá jako označení hlavního vesmíru, v němž se komiksy odehrávají.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-13
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Mr. Fantastic

V Doctoru Strangeovi se mimo jiné objevila i legendární postava superhrdiny a vědce, kterým není nikdo jiný než Mr. Fantastic aka Reed Richards. To je vůbec poprvé, co se MCU o Fantastické čtyřce ve filmech zmínilo. Ve snímku jej ztvárnil americký herec John Krasinski, není ale vůbec jisté, zda se ve stejné roli objeví i v připravovaném sólovém snímku o Fantastické čtyřce.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-25
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Děti Reeda Richardse

Sice se ve snímku neobjeví, přesto vás ale zmínka o nich může zaskočit. Soukromý život Reeda Richardse totiž není tak veřejně známý. Během střetu se Scarlet Witch zazní narážka na jeho ženu a děti. Svou manželkou Reed Richard pravděpodobně myslel Sue Storm, další členku Fantastické čtyřky. Mohli jsme ji vidět například v podání Jessicy Alby v roce 2005. To, že mají společně děti, vyšlo v komiksech najevo teprve nedávno. Jmenují se Valeria a Franklin a jedná se o dva velmi nadané hrdiny s neuvěřitelným intelektem. Plánuje s nimi snad Marvel něco, že je zmínil? Uvidíme jejich děti třeba v nové Fantastické čtyřce? Nechme se překvapit.

Professor X

Diváky a divačky potkalo opravdu další velké překvapení. Ve filmu totiž vystoupil i legendární Patrick Stewart ve své ikonické roli Charlese Xaviera, chcete-li Profesora X, zakladatele a vůdce X-Menů. Poprvé jste jej mohli vidět ve filmu X-Men v roce 2000.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-27
X-Men (2000) | Twentieth Century Fox

Cameo Bruce Campbella

V této ikonické scéně se setkáte s pouličním prodejcem pizza koulí, který se snaží vydělávat na živobytí, a tak požádá Strange a Chavez o zaplacení. To ale jaksi nedopadlo a živnostník skončil s kletbou a monokly. 63letého Campbella jste mohli vidět například ve filmech Evil Dead, Evil Dead 2, Darkman, Army of Darkness či v trilogii Spider-Man, v níž si zahrál hlavní roli Petera Parkera Tobey Maguire. S režisérem snímku se znají již od střední školy, kde společně tvořili a byli nejlepšími přáteli. Důležité je zmínit, že Raimi režíroval všechny výše zmíněné filmy, a tak se očividně rozhodl s obsazováním svého nejlepšího kamaráda do svých filmů pokračovat.

Rintrah

Jedna z nejzáhadnějších a neznámých postav, která se v Doctoru Strangeovi objevila a rozhodně všechny na první pohled zaujala. Ano, jedná se o zeleného minotaura, jenž je z nějakého důvodu v mystické pevnosti Kamar-Taj (chrám na vrcholku hory, kde přišel Stephen Strange ke svým schopnostem). Rintrah je podle komiksů bytost z planety R'Vaal, která byla poprvé představena v roce 1986 v komiksu Doctor Strange. Je to jeden z magických učedníků Doctora Strange.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-28
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Grimoár Vishanti

Co je zač kniha, okolo níž se točí celý příběh? Jedná se o protiklad Darkholdu, knihy obsahující nejtemnější magii, již před mnoha lety sesbíral a sepsal démon Chthon. Ten, kdo se knihy dotkne, jí zůstane navěky ovlivněný a jeho moc se stane prakticky nepřekonatelnou. Poté může pomoci jen Grimoár Vishanti, mocný magický svazek, jenž svému uživateli poskytne vše, co potřebuje k poražení nepřítele.
novy-doctor-strange-prinasi-radu-sokujicich-easter-eggs-nasli-jste-je-vsechny-7
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) | Marvel Studios

Ultronovi roboti

Těm bystřejším divákům a divačkám jistě neunikla přítomnost robotických strážců v ústředí Illuminátů. Tito roboti jsou pravděpodobně postavení po vzoru Ultrona, umělé inteligence, která se na Zemi-616 stala padouchem, jehož stvořil Tony Stark. Objevil se ve filmu Avengers: Age of Ultron z roku 2015. Na Zemi-838 se ovšem jeví jako mnohem přátelštější. Použil je zdejší Tony Stark jako síly dobra? To už se asi nedozvíme…