Top kina ČR: Druhý Doctor Strange sesadil Laviho. Na fenomenální nástup Vyšehradu ale nová marvelovka nemá

Top kina ČR: Druhý Doctor Strange sesadil Laviho. Na fenomenální nástup Vyšehradu ale nová marvelovka nemá
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství | Marvel Studios
5. FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: BRUMBÁLOVA TAJEMSTVÍ (Velká Británie, USA)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
tržby 1 milion 129 tisíc Kč / návštěvnost 6603 diváci / 63 kin
Třetí Fantastická zvířata pokořila metu 250 tisíc diváků. Za pět víkendů od premiéry má rodinný fantasy snímek na kontě 254 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 43 miliony korun. Celosvětově má film inspirovaný knižní sérií J. K. Rowling na kontě 363 milionů dolarů. První dva filmy série utržily přes miliardu 400 milionů dolarů (statistiky Box Office Mojo), a když se tržby třetího filmu nevyšplhají k polovině miliardy, mohou producenti spekulovat, jak dál. Zda na další film série použít finance z jiného výdělečnějšího podniku, nebo to takříkajíc zabalit.

4. JEŽEK SONIC 2 (USA)
Ježek Sonic 2
tržby 2 miliony 181 tisíc Kč / návštěvnost 14 145 diváků / 131 kino
Ježek Sonic 2 je na tom o poznání lépe. Z českých kin si za šest víkendů od premiéry odnáší 44 miliony korun, statistika návštěvnosti činí přes 280 tisíc diváků. Tohle oprášení devadesátkového herního fenoménu tedy klaplo. Celosvětově už má druhý Ježek Sonic na kontě víc než dva roky starý první film. Producentům druhého Sonica připlulo 349 milionů dolarů, přičemž jednička skončila na sumě 319 mega (Box Office Mojo).

3. PO ČEM MUŽI TOUŽÍ 2 (Česká republika)
Po čem muži touží 2: trailer | CinemArt
tržby 3 miliony 177 tisíc Kč / návštěvnost 18 213 diváků / 100 kin
V roce 2018 uspěl Rudolf Havlík s komedií Po čem muži touží. Film, v němž ztvárnili hlavní role Jiří Langmajer a Anna Polívková, vidělo přes půl milionu diváků a divaček. Pokračování spočívající v záměně identit bylo hotovou věcí, ale tak hmatatelný komerční úspěch už se nezopakoval. Na Po čem muži touží 2 přišlo za necelé tři týdny 160 tisíc diváků (to udělal Laviho Vyšehrad za víkend), kteří v pokladnách nechali 26 milionů korun. Tohle nevypadá v rámci roku 2022 ani na účast v top 10.

2. VYŠEHRAD: FYLM (Česká republika)
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
tržby 6 milionů 318 tisíc Kč / návštěvnost 36 665 diváků / 149 kin
Filmový Vyšehrad se musel poprvé spokojit s horší než nejvyšší příčkou. Jenže není vůbec důvod smutnit. Jakubu Štáfkovi, Martinu Koppovi a dalším se podařilo za necelý měsíc od premiéry přitáhnout do kin na komedii o svérázném fotbalistovi téměř půl milionu diváků, kteří za lístky utratili 84 miliony korun. To je mimořádné a metou půl mega to rozhodně nekončí. Brzy se se svým celovečerákem v kinech představí i Tři tygři, další vtipálkové s originálním přístupem k autorské tvorbě. Je nicméně jisté, že podobný komerční úspěch nezopakují.

1. DOCTOR STRANGE V MNOHOVESMÍRU ŠÍLENSTVÍ (USA)
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
tržby 25 milionů 753 tisíce Kč / návštěvnost 150 117 diváků / 207 kin
Nejnovější marvelovka ovládla s přehledem žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin. Druhý Doctor Strange získal oproti předchozímu prvnímu filmu z roku 2016 o poznání více diváků (jednička jich měla necelých 73 tisíc). Své v tom pochopitelně udělala reklama a poslední výrazný úspěch studia, snímek Spider-Man: Bez domova, který v prosinci roku 2021 válcoval kina po celém světě. Režisér druhého Doctora Strange Sam Raimi má za sebou také jednu sérii se Spider-Manem, navíc platí za mistra hororového žánru a zběsilých scén. Celosvětově vydělal nejnovější Doctor Strange už 450 milionů dolarů (v USA mimořádných 185 mega, jak uvádí Box Office Mojo).
Šest let stará jednička přitom celosvětově utržila pouhých 677 milionů dolarů. Dvojka dá s přehledem miliardu. V rámci tuzemského premiérového uvedení ale druhý Doctor Strange statistiky nepřepisoval, ve výsledku nestačil ani na premiérové uvedení Vyšehradu (startoval se 173 tisíci diváky a 29 miliony korunami). Štáfka a spol. může hřát na srdci, že trumfli marvelovský kolos.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.