Kočičí muž či Jokerova dcera. Těchto 7 Batmanových protivníků jsme se v hrané podobě dosud nedočkali

Kočičí muž či Jokerova dcera. Těchto 7 Batmanových protivníků jsme se v hrané podobě dosud nedočkali
Sebevražedný oddíl (2016) | Warner Bros.

1. Cat-Man

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hranych-filmech-dosud-nedockali-1
Catman | DC Comics
Thomas Blake byl světově známý lovec velkých pralesních koček, který se stal zločincem až poté, co ho lovení přestalo bavit a přišel o většinu svého jmění. Inspirovaný Catwoman a Batmanem přijal jméno Cat-Man a stal se kočičím zlodějem.
Black uvěřil, že jeho kočičí oblek vyrobený ze starověké africké látky mu dává zvláštní schopnosti včetně devíti životů. Tato postava desítky let sloužila v komiksech především jako vtip. Poté ho však komiksová autorka Gail Simone vzkřísila jakožto člena své série Secret Six a během pár let se jí povedlo udělat z něj drsňáka. A ke všemu bisexuála, přičemž mužů s touto orientací je v Batmanově světě pouze hrstka.

2. Clayface

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hranych-filmech-dosud-nedockali
Clayface | DC Comics
Od 40. let minulého století vzniklo neuvěřitelných osm verzí tohoto Batmanova protivníka. Zřejmě nejpamátnější je Matt Hagen – herec znetvořený při nehodě, jehož experimentální směs promění v živou, tvárnou hlínu.
Přestože se v úvodních titulcích Batmana ze 60. let objevila kreslená verze Clayface, jako regulérní postava se v seriálu nikdy neobjevil. Režisér Mike Flanagan (Doktor Spánek od Stephena Kinga, Půlnoční mše) nedávno prozradil, že chtěl pro studio Warner Bros. o Clayfaceovi natočit film, byl však odmítnut. Možná by ale měli producenti toto rozhodnutí přehodnotit, protože vytvořit o něm snímek v hororovém duchu by mohlo být velmi úspěšné.

3. James Gordon jr.

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hrane-podobe-dosud-nedockali
James Gordon Jr. | DC Comics
Komisař Gordon nemá pouze dceru Barbaru (alias Batgirl), ale také syna Jamese. Syna, z něhož vyroste násilnický sociopat a sériový vrah. V komiksech se dostal do konfliktu nejen s Batmanem, ale i se svou sestrou Barbarou.
James Gordon jr. se sice objevil jako malý chlapec v Temném rytíři Christophera Nolana, to se ale nepočítá. Batmanovi fanoušci si zaslouží vyšinutého, dospělého Jima juniora, terorizujícího Gotham. Než k tomu ale (snad) někdy dojde, můžeme si jen představovat, jak velké drama by se dalo vybudovat z konfliktu s otcem a Batmanem.

4. Jokerova dcera

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hrane-podobe-dosud-nedockali-2
| DC Comics
Žena prohlašující o sobě, že je Jokerova dcera, oblečená ve stejném kostýmu a se stejným make-upem jako Batmanova Nemesis, se objevila v bitvě s Robinem (tehdy Dickem Graysonem) v 70. letech. Ale navzdory tomuto tvrzení později také řekla, že je dítětem Catwoman, pak Riddlera a dokonce i Penguina. Nakonec Robinovi přiznala, že je dcerou Two-Face a jmenuje se Duela Dent.
Ale i to byla lež. Částečně. Ukázalo se, že je dcerou Jokestera a Evelyn Dent alias Three-Face, kteří pocházejí z paralelního batmanovského vesmíru zvaného Země-3. Jde o alternativní hrdinské verze našich padouchů. Takže to, co Duela řekla, vlastně bylo z určitého úhlu pohledu pravda. Jedna verze Duely se objevila v seriálu Batwoman. Tam ale nešlo o Jokerovu dceru, nýbrž o neteř Harveyho Denta, která je sériovou vražedkyní. Takže je otázka, zda se to dá počítat (ano, je v tom hrozný zmatek). Nedávné komiksové verze Duely ji pak ukazují, jak nosí na obličeji zbytky Jokerovy tváře, kterou si sám odřízl. K tomu by i legendární Leatherface z Texaského masakru motorovou pilou určitě uznale pokýval hlavou.

5. Man-Bat

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hrane-podobe-dosud-nedockali-1
| DC Comics
Man-Bat patří mezi nejznámější Batmanovi nepřátele, kteří se ztvárnění v hraném filmu či seriálu nikdy nedočkali. A to i přesto, že se objevil v jedné z prvních epizod kresleného seriálového Batmana a více než padesát let se vyskytuje v komiksech a videohrách. Vědec Kirk Langstrom se proměnil v obřího, hrozivého netopýra, což z něj ale udělalo spíše tragickou postavu než vyloženě padoucha.
Hlavní důvod, proč se tento děsivý tvor dosud nedočkal hrané podoby, je stejný jako v případě Clayface. K jeho přesvědčivému ztvárnění by bylo třeba mnoho nákladných speciálních efektů. Ty však za poslední roky pokročily natolik, že nyní už Man-Batově cestě na plátno či televizní obrazovku v podstatě nic nebrání.

6. Maxie Zeus

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hrane-podobe-dosud-nedockali-3
| DC Comics
V jistém smyslu by byl Maxie Zeus dokonalým padouchem pro hraného seriálového Batmana ze 60. let. Hlavně proto, že hodně připomíná opakovaně se objevujícího padoucha Krále Tuta. Postava se poprvé objevuje na konci 70. let jako bývalý profesor historie posedlý řeckou mytologií. Po několika nezdarech v osobním životě podlehl sebeklamu, že je ve skutečnosti řeckým bohem Diem.
Stal se gothamským zločincem, jenž se objevil v několika animovaných seriálech. Hrané podoby se ale také zatím nedočkal. Přitom v podání vhodného herce by mohlo jít o zábavnou, byť samozřejmě přehnaně melodramatickou postavu, která by se hodila spíše do nějakého odlehčenějšího filmového pojetí.

7. Phantasm

kocici-muz-ci-jokerova-dcera-techto-7-batmanovych-protivniku-jsme-se-v-hrane-podobe-dosud-nedockali-4
Phantasm | DC Comics
A to nejlepší na konec. Tato záporačka se stejně jako Harley Quinn poprvé objevila v animovaném Batmanovi z 90. let, konkrétně ve snímku Batman a Fantom. Snímek představuje Andreu Beaumont jako první velkou lásku Bruce Waynea, jejíž touha po pomstě zločincům, kteří zavinili smrt jejího otce, ji vede podobnou (ale temnější) cestou. Postava Phantasm teprve nedávno přesídlila z animáků na stránky komiksů, její příběh a úderný vzhled by byly pro film nebo televizní seriál ideální.