Vzpomínáme na seriálové "devadesátky". Na čem jste si ujížděli vy?

Vzpomínáme na seriálové "devadesátky". Na čem jste si ujížděli vy?
Pohotovost | National Broadcasting Company (NBC)
Céčka, Tuzex a mončičáky v 90. letech vystřídala televize. Po revoluci totiž většina z nás usedla k bedně a hltala zahraniční, převážně americké seriály. K ruce jsme měli Bravíčko, jehož plakáty nám zdobily pokoj a články byly zdrojem většiny našich informací. U jakých seriálů jste prožili pubertu vy? Dali byste dohromady všechny pořady, které váš ve všední den odpoledne nebo o víkendu bavily? Zde je výčet několika nejznámějších a nejlépe hodnocených seriálů z 90. let:
Městečko Twin Peaks (1990, 77 %) - zvláštní agent FBI Dale Cooper přijíždí do malého washingtonského městečka Twin Peaks, aby tu vyšetřil brutální vraždu mladé vysokoškolačky Laury Palmerové. Ihned se však začne zamotávat do podivných problémů a vztahů tajuplného městečka a jeho ještě neskutečnějších obyvatel...
Michael Ontkean, Kyle MacLachlan
Městečko Twin Peaks | American Broadcasting Company (ABC)
Kutil Tim (1991, 70 %) - pořádně střelený otec a vášnivý kutil Tim Taylor, jeho žena Jill a tři navzájem se šikanující synové Brad, Randy a Mark tvoří televizní rodinu v tomto sitcomu. Kutil Tim miluje pracovní nářadí, jeho návštěvy železářství jsou pro něj vzrušujícím zážitkem, kterému se vyrovná jen nejlepší fotbalový zápas. V místní televizi má dokonce svůj vlastní pořad, navzdory tomu, že není zrovna manuálně zručný.
Kutil Tim
Kutil Tim
Akta X (1993, 80 %) - Fox Mulder a Dana Scullyová jsou agenti FBI, kteří vyšetřují případy, se kterými si nikdo nevěděl rady a nakonec je úředníci zavřeli do složky Akt X - nevyřešitelných případů.
David Duchovny, Gillian Anderson
Akta X | Fox Network
Frasier (1993, 82 %) - Dr. Frasier Crane se vrací do rodného Seattleu, aby pracoval jako psychiatr v rádiu a snášel svého otce, který s ním začne bydlet.
David Hyde Pierce, Kelsey Grammer
Frasier | National Broadcasting Company (NBC)
Přátelé (1994, 90 %) - láska, sex, přátelství, štěstí a smůla kolem nás aneb život je třeba brát s nadhledem. Šestice přátel - Ross, Rachel, Chandler, Monica a Phoebe - řeší vše, co k životu patří.
Přátelé
Přátelé | Warner Bros.
Pohotovost (1994, 81 %) - každý den svádí lékařský tým chicagské pohotovosti vzrušující boj o záchranu lidských životů. Zároveň řeší i své soukromé problémy...
Pohotovost
Pohotovost | Warner Bros.
Raymonda má každý rád (1996, 72 %) - sportovní novinář Ray Baron a jeho žena Debra by si žili normálním spokojeným životem, nebýt faktu, že dům naproti přes ulici obývají Rayovi rodiče a jeho bratr Robert...
Peter Boyle, Brad Garrett, Patricia Heaton
Raymonda má každý rád | King World
Městečko South Park (1997, 79 %) - městečko South Park je americký komediální animovaný seriál, který vytvořili Trey Parker a Matt Stone. Vysílá jej americká stanice Comedy Central od roku 1997. Seriál popisuje život v zapadlém coloradském městečku South Park, přičemž hlavními hrdiny jsou čtyři žáci základní školy. Svým charakteristickým, velice agresivním, vulgárním a často značně kontroverzním humorem se tvůrci vyjadřují k různým politickým a společenským, často tabuizovaným, problémům, např. euthanasii, potratům, víře, nebo aféře s karikaturami proroka Mohameda.
Městečko South Park
South Park | Comedy Central
Hvězdná brána (1997, 76 %) - seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu.
Richard Dean Anderson, Christopher Judge
Hvězdná brána | MGM
Ally McBealová (1997, 72 %) - hlavní hrdince Ally McBealové je dvacet osm let a je absolventkou práva na Harvardově univerzitě. Zatím je svobodná, přestože větší část svého života byla silně spjata s přítelem Billym Thomasem. Kamarádili se spolu od sedmi let. Hráli si dohromady na ulici, společně také prožili dobu studií a později se stali milenci. Když Ally byla vybrána ke spolupráci v prestižním právnickém časopisu Law Review a Billy ne, jejich cesty se náhle rozešly. Po nějaké době osud zavál Ally do "malé" advokátní kanceláře, kterou vede její známý ze studií - Richard Fish. Ten se v prostředí soudů a právníků pohybuje jako vychytralý žralok, který přesně ví, kde a kdy navázat ty správné kontakty. Právě on nabídne Ally profesní útočiště. A ironií osudu zde hned první pracovní den potká svého Billyho. Ano, skutečně - toho samého, s nímž se kdysi tak dlouho a důvěrně znala. Jenomže Billy je teď ženatý s krásnou a chytrou blondýnkou... Komediálně laděný seriál Ally McBealová je vystavěn na rozporu dvou světů: toho všem dobře známého, reálného - a světa fantazií. Díky zobrazení vnitřních představ a vnitřního hlasu hlavní hrdinky máme přehled o tom, co si Ally skutečně myslí o klientech, svých spolupracovnících, mužích anebo ženě svého bývalého milence. Její vnitřní život tak navíc dostává originální, bohatší a komediální polohu.
Ally McBealová
Ally McBealová | 20th Century Fox Television
Za sebe ještě přidávám dvojici britských seriálů, které jsem milovala:
Covington Cross (1992, 69 %) - Sir Thomas Grey je správcem svého panství Covington Cross, které zajištuje obživu jeho lidem i pěti dětem - čtyřem synům a jedné dceři. Právě s dětmi má možná ještě větší starosti než se samotným panstvím, nebo nejbližším sousedem baronem Mullensem, který nevynechá jedinou příležitost pokusit se mu jeho panství vzít. Ještě, že jsou děti sice nezbedné a nepřipravují svému otci zrovna lehké chvíle, může se na ně ale za všech okolností spolehnout, stejně jako na pomoc od lady Elizabeth.
dramaticka-pohotovost-komedialni-pratele-nebo-tajuplni-mulder-se-scullyovou-na-jakem-serialu-z-90-let-jste-ujizdeli
Covington Cross | ITV - Independent Television
Salón Eliott (1994, 78%) - děj seriálu je zasazen do dvacátých let minulého století a popisuje příběh dvou sester, Beatrice a Evengeliny Eliottových, které vyrůstaly v zajištěné domácnosti. Po smrti svého otce se ale náhle ocitají bez prostředků a stojí před problémem, jak svou finanční situaci vyřešit. Rozhodnou se založit oděvní salon a brzy se jejich módní kreace stanou vyhlášené po celém Londýně. Požitek pro všechny, kteří obdivují módu dvacátých let.
Aden Gillett, Stella Gonet, Louise Lombard
Salón Eliott
A co vy? Který ze seriálů vás zaručeně přilepil k televizi? Zapomenout nesmíme na úžasné animované seriály od Disneyho jako Letohrátky. Ovšem My z Kačerova, Gumíd ci či Rychlá rot a už sem nepatří, jelikož byly natočeny v 80. letech. Jejich znělky umí asi řada z nás, ještě nyní zazpívat, že? :-) Každopádně v kurzu byla i další klasická "díla" 90. let jako Beverly Hills 90210, Čarodějky, Xena, Buffy, přemožitelka upírů, Sex ve městě či Odpadlík a JAG. Podle hodnocení, vás uživatelů, sem ale nepatří. :-)