Jurská série chronologicky a přehledně: Jak si užít filmový maratón s dinosaury a neztratit se v dějových souvislostech

Jurská série chronologicky a přehledně: Jak si užít filmový maratón s dinosaury a neztratit se v dějových souvislostech
Série Jurský park | Entertainment Weekly
Blockbusterová série Jurský park se už dávno přehoupla v navazující Jurský svět a momentálně čítá 5 celovečerních titulů a přidružený animovaný seriál Jurský svět: Křídový kemp. Novou trilogii uzavře roku 2022 snímek Jurský svět: Nadvláda a jeho režisér Colin Trevorrow se nedávno vyjádřil, že celou dinosauří sérii, počínající Jurským parkem Stevena Spielberga, vnímá jako jeden velký kontinuální příběh. A samozřejmě má pravdu - jednotlivé filmy v rámci staré i novější trilogie na sebe chronologicky navazují a spojují je také stejní aktéři a myšlenkový koncept kolem vědců a korporátních společností, hrajících si na bohy. Dinosaury už jsme mohli spatřit v jejich oplocených výbězích i ve volné přírodě na nebezpečném ostrově, ale také jako atrakce v plnohodnotně zprovozněném parku a jako položky na prodej v odlehlém sídle, odkud v závěru Zániku říše konečně prchli do lidské civilizace.
Celá série se tedy soudržně vyvíjí a vytváří dojem směřování za konečným sdělením, popřípadě zvýznamňování dříve naťuknutých motivů - život si přeci najde cestu. Pojďme se tedy nyní ohlédnout za celým rozsáhlým příběhem s důrazem na události, které se odehrály v mezidobí mezi jednotlivými filmy a které mohou vyplnit některé nejasnosti a osudy významných postav. Samotné filmy únavně popisovat samozřejmě nehodlám. Držte si klobouky.
1. Co se stalo před filmy
Richard Attenborough
Jurský park | Universal Pictures
1525 - Španělský mořeplavec Diego Fernandez objevuje ostrov Isla Nublar, jemuž uděluje název kartograf Nicolás de Huelva. Říká se mu rovněž Ostrov Mraků z důvodu černého kouře, který stále stoupal z čerstvě vybuchlé sopky Mount Sibo.
14. března 1913 - Ve skotském Edinburghu se narodil John Hammond (Richard Attenborough).
1930 - V Bombaji se narodil Sanjay Masrani, otec pozdějšího majitele Jurského světa.
1945 - Narodil se Benjamin Lockwood (James Cromwell), pozdější obchodní partner Johna Hammonda, který poprvé vystoupil v Zániku říše.
1967 - V Bombaji přišel na svět Sanjayův syn Simon Masrani (Irrfan Khan).
1969 - John Hammond zprovozňuje svůj první zvířecí park v Nairobi. Nese název Zvířecí království a jako správce je najat Robert Muldoon (Bob Peck), jenž byl v Jurském parku expertem na velociraptory.
16. února 1973 - Sanjay Masrani upevňuje pozici Masrani Corporation coby ambiciózní telekomunikační společnosti.
1975 - John Hammond a Benjamin Lockwood v San Diegu zakládají International Genetic Technologies, též známou jako InGen.
1980 - Na svět přichází Alexis Murphy (Arianna Richards), vnučka Johna Hammonda.
1981 - Narodil se Owen Grady (Chris Pratt), protagonista nové trilogie, který bude mít v Jurském světě na starost výchovu velociraptorů.
1982 - InGen si od kostarické vlády pronajímá Isla Sorna a sousední ostrovy na 99 let. Začínají práce na extrahování komářího DNA z jantaru.
1983 - Narodil se Hammondův vnuk Tim Murphy (Joseph Mazzello).
- Tentýž rok startuje konstrukce Jurského parku v San Diegu a je narozena Maisie, dcera Benjamina Lockwooda.
1984 - V Lockwoodově panství je zpět k životu přivedeno první zvíře, a to za užití umělého vajíčka.
1985 - InGen se stěhuje do Palo Alto a Hammond najímá doktorku Lauru Sorkin, která se snaží prokázat, že DNA může být z jantaru znovu získáno.
- Jurský park v San Diegu je pozastaven na dobu neurčitou poté, co se Hammond rozhodne přestěhovat park na Isla Nublar. Výměnou za pronajmutí parku slíbí InGen přestěhování domorodých lidí a zajištění jejich vzdělání a zdravotní péče. V obou případech však společnost selže.
- Narodila se Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), budoucí manažerka Jurského světa a protagonistka nové trilogie.
1986 - InGen naklonoval svého prvního skutečného dinosaura. Stal se jím triceratops na ostrově Isla Sorna.
- InGen zaměstnává doktora Henryho Wu (B.D. Wong). Právě on navrhuje
jurska-serie-chronologicky-a-prehledne-jak-si-uzit-dlouhy-vecer-s-dinosaury-a-neztratit-se-v-dejovych-souvislostech
Henry Wu / Jurský park | Universal Pictures
smíchat dinosauří DNA s dnešními zvířecími druhy. Přichází rovněž s rezervním plánem pro případ, že se dinosaurům podaří uprchnout - zanesení falešného genu do dinosauřího genomu by zapříčinilo jejich závislost na dodávání aminokyseliny lysin, který by InGen mohl v případě nouze odstranit. Tím pádem by dinosauři upadli do kómatu a nakonec zemřeli.
1988 - Na Isla Sorna přichází na svět roztomilé mládě tyranosaura, známé jako Rexy.
- Na Isla Nublar začíná výstavba Jurského parku.
1989 - Rok starý Rexy je přesunut na Isla Nublar společně s dalšími dospělými zvířaty.
- Paulovi a Amandě Kirbyovým (William H. Macy a Téa Leoni), protagonistům Jurského parku 3, se narodil syn Eric (Trevor Morgan).
1991 - Doktor Wu si uvědomuje, že žlutě značené žabí DNA z čeledi pralesničkovitých není kompatibilní s některými dinosauřími genomy, a to včetně velociraptorů. Začíná tedy používat běžné rákosy obecné. Tato čeleď však dokáže měnit pohlaví, čeho si on ani nikdo jiný z InGen evidentně není vědom. Dinosauři se tak budou moci rozmnožovat.
1992 - Doktor Wu a Robert Muldoon pozorují absurdně vysokou úroveň inteligence u velociraptorů.
- Sanjay Masrani umírá a jeho syn Simon ho nahrazuje v čele společnosti.
1993 - Doktor Wu začíná výzkum na vytvoření hybridů z různých druhů.
- Maisie Lockwood navštěvuje Jurský park. John Hammond s Benjaminem Lockwoodem posléze ukončují partnerství. Důvodem je Lockwoodův zájem o využití technologií InGen v oblasti lidského klonování.
- Jeden z velociraptorů napadne a zabije většinu zvířat ve výběhu a stává se novou Alfou. Ostatní na její příkaz útočí na elektrické ploty a zkouší jejich odolnost. Jsou proto přesunuti do více zabezpečené ohrady a během transferu je zabit vrátný Jophery - a to je vůbec první událost prvního Jurského parku.

2. Události Jurského parku (1993)
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
Červen 1993 - Alan Grant (Sam Neill), Ian Malcolm (Jeff Goldblum) a Ellie Sattler (Laura Dern) se společně s Hammondovými vnoučaty Timem a Lexy a právníkem Gennarem (Martin Ferrero) vydávají jako první na jízdu Jurským parkem. Vinou mohutné bouře a sabotáže programátora Dennise Nedryho (Wayne Knight) se výlet změní v boj o přežití, dinosauři prchají ze svých výběhů a centrum pro návštěvníky je zdemolováno. Jako plánovaná atrakce pro celé rodiny tak park zcela selhává.

3. Po událostech Jurského parku
jurska-serie-chronologicky-a-prehledne-jak-si-uzit-dlouhy-vecer-s-dinosaury-a-neztratit-se-v-dejovych-souvislostech-3
Peter Ludlow / Ztracený svět: Jurský park | Universal Pictures
- Kvůli hurikánu Clarissa začíná InGen evakuovat a zavírat Sektor B (Isla Sorna). Dinosauři jsou zde vypuštěni do přírody krátce předtím, než hurikán zničí veškerá pracoviště.
- Navzdory zakrytí stop po úmrtích Gennara, Muldoona a Arnolda (Samuel L. Jackson) čelí InGen soudním sporům s pozůstalými, které ženou společnost k bankrotu.
1994 - Doktor Wu nachází důkazy, že rezervní plán s lysinem selhal. Viní z toho žabí DNA, použité ke spojení toho dinosauřího.
5. října 1994 - InGen publikuje zprávu o zbývajících dinosaurech na Isla Nublar a dokumentuje rostoucí populaci velociraptorů na ostrově. Krátce poté se doktor Wu vrací na ostrov, aby pomáhal s napravováním škod a přišel na to, jak se dinosauři rozmnožovali. Všechny vzorky DNA z ostrova jsou v tomto bodě ztraceny.
1995 - Wu sepisuje esej The Next Step: An Evolution of God's Concepts (Další krok: Evoluce božího konceptu), kde popisuje své ambice ohledně vytvoření nových druhů.
- Ian Malcolm porušuje mlčenlivost a veřejně odhaluje vše, co se před dvěma lety v Jurském parku odehrálo. InGen a Hammondův synovec Peter Ludlow (Arliss Howard) reagují štvavou kampaní proti Malcolmovi, jenž je následně v očích veřejnosti šíleným konspirátorem a ztrácí své místo na univerzitě. Kostarická vláda rovněž popírá vše, co se týká dinosaurů, a Jurský park je odmítnut jako pouhý hoax.

4. Události filmu Ztracený svět: Jurský park (1997)
Ztracený svět: Jurský park (2)
Ztracený svět: Jurský park
Prosinec 1996 - Britská rodina zakotví se svou jachtou u břehů Isla Sorna a na pláži se servíruje oběd. Malá dívka Cathay je následně napadena malými dinosaury druhu Compsognathus a vážně zraněna. Její rodina žaluje InGen.
21. května 1997 - Doktor Wu vytváří hybridní rostlinu, což mu zajišťuje mezinárodní pozornost médií. Simon Masrani uvažuje o odkoupení InGen.
- Kvůli rostoucímu počtu žalob je svých funkcí prezidenta a výkonného ředitele jednohlasně zproštěn John Hammond. Jeho nástupce Peter Ludlow chce zachránit společnost tím, že konečně zprovozní Jurský park v San Diegu - jak jinak než s položkami dovezenými ze Sektoru B.
- Paleontoložka Sarah Harding (Julianne Moore) se setkává s Johnem Hammondem. Ten chce na Isla Sorna vyslat svůj vlastní tým, který by zdokumentoval dinosaury ve volné přírodě, a zažehl tak společenskou iniciativu podpory a ochrany dinosaurů. Sarah souhlasí a na ostrov odjíždí sama, načež se za ní vydává i Ian Malcolm se svým týmem.
- Jako reakce na události zobrazené ve filmu jsou americkou vládou dinosaurům zajištěna stejná práva, jaká náleží všem ohroženým druhům. Přístup na ostrovy je omezen a InGen má zakázáno dále klonovat jakoukoli prehistorickou faunu a flóru.

5. Události po filmu Ztracený svět: Jurský park
jurska-serie-chronologicky-a-prehledne-jak-si-uzit-dlouhy-vecer-s-dinosaury-a-neztratit-se-v-dejovych-souvislostech-6
Simon Masrani / Jurský svět | Universal Pictures
- Umírá John Hammond.
1998 - Simon Masrani kupuje InGen a během pouhých 100 dnů se obnovují tajné experimenty na Isla Sorna. Ty mají vést k vytvoření nových druhů včetně spinosaura. Ten samý rok jsou zahájeny konceptuální plány pro nový dinosauří park.
1999 - InGen ukončuje svůj ilegální výzkum na Isla Sorna a dinosaury ponechává jejich vlastnímu osudu. Masranimu je vládou později udělen jen omezený přístup na ostrov.
23. října 1999 - Simon Masrani rozhoduje, že nový park ponese název Jurský svět.
- na Isla Sorna je vyšlechtěn první spinosaurus.
25. srpna 2000 - Jsou objeveny fragmenty DNA v nedávno objevené kostře Mosasaura, obrovského mořského ještěra, který se stane jednou z hlavních atrakcí Jurského světa.
Prosinec 2000 - Henry Wu se stává vrchním genetickým biologem ve společnosti InGen a nastupuje na palubu projektu Jurský svět.

6. Události filmu Jurský park 3 (2001)
jurska-serie-chronologicky-a-prehledne-jak-si-uzit-dlouhy-vecer-s-dinosaury-a-neztratit-se-v-dejovych-souvislostech-5
Amanda Kirby a Paul Kirby / Jurský park 3 | Universal Pictures
- Manželé Kirbyovi si najmou Alana Granta, aby jim dělal průvodce během domluveného přeletu nad Isla Sorna. Ten souhlasí jen proto, že potřebuje peníze na další paleontologický výzkum. Ukáže se ale, že výletní let je ve skutečnosti ilegální záchrannou misí s cílem najít Kirbyovic ztraceného syna Erica, který u ostrova nedávno plachtil s Amandiným přítelem Benem. Letadlo je krátce po přistání zničeno a přeživší musí bojovat o život proti pravěké fauně ostrova, jíž nyní vévodí ohromný spinosaurus.
- V závěru filmu uniknou z ostrova okřídlení pterodaktylové, kteří jsou později zaznamenáni nad Britskou Kolumbií. Uklizením nepořádku je pověřen jistý Vic Hoskins (Vincent D'Onofrio), jenž je posléze zaměstnán jako vedoucí bezpečnosti InGen samotným Simonem Masranim.

7. Události po Jurském parku 3
Duben 2002 - Bezpečnostní tým InGen přijíždí na Isla Nublar a začíná odchytávat dinosaury, kteří jsou převáženi do Sektoru B. Tam musí přetrvat do té doby, než budou dokončeny nové ohrady.
- Simon Masrani rozjíždí virální marketingovou kampaň, vztahující se k velkému dinosauřímu projektu, který má dorazit roku 2005. Plány na Jurský svět oznamuje Masrani náhle na tiskové konferenci a krátce nato startuje rekonstrukce na Isla Nublar.
Březen 2003 - InGen usiluje o stažení restrikcí, které nedovolují klonovat a geneticky upravovat nové druhy. Společnost naléhá, že výzkum může prospět lidem a jiným zvířatům. K revizi nakonec dojde a InGen společně s Masrani Global začínají pracovat na výrobě nových dinosaurů pro potřeby parku.
2004 - Claire Dearing se v pouhých 19 letech připojuje k Jurskému světu jako stážistka ihned poté, co je výstavba dokončena.
- Vědci nahlašují alarmující pokles dinosauří populace na Isla Sorna, což svádí na teritoriální boje a onemocnění. Pravdou, která mohla být odtajněna až roku 2015, ale je, že přísun nových zvířat, naklonovaných InGen o několik let dříve, nezvladatelně zatížil ekosystém. Když tedy Masrani Corporation přepravuje přeživší dinosaury na Isla Nublar, je společnost opěvována za záchranu druhů před ekologickou katastrofou - nikdo tehdy netuší, že ji způsobila právě ona.
30. května 2005 - Jurský svět se slavnostně otvírá a za první měsíc jej navštíví 98 120 lidí.
- Claire Dearing je povýšena na manažera.
4. dubna 2008 - Rada Masrani Corporation jednohlasně rozhodla, že má být vytvořena zcela nová atrakce, která by investory Jurského světa zaručeně oslnila. Simon Masrani a Claire Dearing povolí Henrymu Wu, že může vytvořit, cokoli se mu zlíbí.
- genetická divize InGen začíná pracovat na Indominu Rexovi.
Červen 2008 - Maisie Lockwood umírá při automobilové nehodě. Její otec Benjamin truchlí nad ztrátou jediného potomka a začíná být posedlý lidským klonováním.
2009 - Na Isla Nublar se vylíhne carnotaurus a opět se rozvíří kontroverze ohledně genetického inženýrství.
- V Lockwoodově sídle se narodí klon Maisie (Isabella Sermon), který má být vychováván jako Benjaminova vnučka.
2012 - Na Sibiři dochází k výstavbě nového střediska InGen. Cílem je získání DNA z permafrostu ze zvířat, která žila v době ledové.
Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
Jurský svět | Universal Pictures
- Pod vedením Owena Gradyho startuje projekt The I.B.R.I.S. (volně přeloženo Integrovaná studie behaviorální raptoří inteligence), na níž dohlíží Vic Hoskins. Již existující raptoři jsou shledáni příliš agresivními a nepředvídatelnými, tudíž jsou pro potřeby programu vyvinuty nové druhy. Zanedlouho přichází na svět Blue, následována Deltou, Echo a Charlie.
- V laboratoři na ostrově se vylíhnou dva exempláře Indomina Rexe.
Květen 2013 - Owen Grady navrhne Hoskinsovi, aby najal jeho přítele Barryho Sembeneho (Omar Sy), který mu může s projektem pomoci.
Leden 2015 - Simon Masrani veřejně oznamuje výrazné zesílení kapitálu InGen. Poprvé rovněž ohlašuje chystaného Indomina Rexe, což závratně navýší prodej vstupenek.
- Frederick Bowman, otec mladého Dariuse (jeden z protagonistů seriálu Jurský svět: křídový kemp), umírá dříve, než si ti dva stačí vyplnit společné přání a navštívit Jurský svět.
- starší Indominus Rex usmrtí a pozře své dvojče. Dinosaurus roste mnohem více, než se očekávalo, a jeho představení se o půl roku odkládá. Začíná rovněž předvídat příděly jídla a napadat zaměstnance.
- Dobytčí ranč rodiny Gutierrezů, který dodává hovězí maso pro krmení dinosaurů na ostrově, se ocitá ve finanční tísni. Společnost Mantah Corp, která je konkurentem InGen, jim zprostředkuje půjčku pod podmínkou, že jejich dcera Sammy přijme roli korporátního špiona. Rodiče nesouhlasí, ale Sammy se účastní Křídového kempu a získává informace, které mohou její rodinu zbavit dluhů.

8. Události filmu Jurský svět (2015) a první řady seriálu Jurský svět: Křídový kemp (2020)
jurska-serie-chronologicky-a-prehledne-jak-si-uzit-dlouhy-vecer-s-dinosaury-a-neztratit-se-v-dejovych-souvislostech-1
Indominus Rex / Jurský svět | Universal Pictures
Děj filmu i první řady seriálu se simultánně doplňuje a odehrává se ve stejném časovém rozpětí. Na ostrově zavládne chaos po útěku Indomina a opět se potvrdí oblíbené heslo Iana Malcolma, podle něhož život zkrátka nemůže být zkrocen. Zatímco ve filmu se v závěru všichni přeživší evakuují, dětští hrdinové seriálu se k trajektu nedostanou včas a zůstávají na ostrově, jemuž opět vládnou dinosauři, zcela opuštěni.

9. Události druhé řady seriálu Jurský svět: Křídový kemp (2021)
Mladí trosečníci přežívají na ostrově a marně čekají na záchranu.

10. Události předcházející filmu Jurský svět: Zánik říše (2018)
Březen 2016 - Kongres zahajuje vyšetřování bioetických přečinů InGen a doktora Wu, který není nikde k nalezení. Jeho laboratoř a všechny vzorky jsou zabaveny.
Červen 2016 - Tým žoldáků je poslán finančním manažerem Benjamina Lockwooda, Eli Millsem (Rafe Spall), na Isla Nublar, aby doktorovi Wu zajistil vzorek DNA Indomina Rexe. Mise je úspěšná a Wu využije vzorek k vytvoření nové, zmenšené verze Indomina, kterou s Hoskinsem dlouho plánovali. Zkombinováním této DNA s velociraptoří a dalších zvířat vzniká Indoraptor.
2017 - Trhlina pod Isla Nublar způsobí, že Mount Sibo začne být aktivní poprvé od roku 1525.
Březen 2017 - Claire Dearing zakládá skupinu na ochranu dinosaurů v San Franciscu.
Září 2017 - Nad Isla Nublar ilegálně přelétá helikoptéra, která se dostane až k Mount Sibo. Pasažéři mohou spatřit aktivně vytékající lávu a je zjištěno, že pod povrchem se nachází další magmatické komory, které mohou přinést zkázu celému ostrovu. Skupina Claire Dearing žádá o bezpečnou evakuaci všech dinosaurů.

11. Události filmu Jurský svět: Zánik říše (2018)
James Cromwell
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Isla Nublar je zničen výbuchem sopky a zbývající dinosauři jsou převezeni do sídla Lockwoodových, kde probíhá aukce prehistorických tvorů. Obávaný Indoraptor však uniká ze zajetí a následný chaos má za následek útěk zbylých dinosaurů do volné přírody a do lidské civilizace.

12. Události krátkého filmu Battle at Big Rock (2019)
Duben 2019 - Čtyřčlenná rodina táboří v Národním parku Big Rock a je napadena allosaurem. Jde o první střet s prehistorickým dinosaurem v přirozeném lidském prostředí a předznamenávají se události filmu Jurský svět: Nadvláda, který má fungovat jako zakončení dosavadního jurského příběhu. Jeho premiéra je momentálně naplánována na 9. června 2022 a všichni fanoušci série jsou jistě zvědaví, jak se bude časová osa příběhu dále vyvíjet.