Vzpomínáme na filmy Karla Gotta, kdy Hvězda padá vzhůru

Vzpomínáme na filmy Karla Gotta, kdy Hvězda padá vzhůru
Karel Gott - Z pekla štěstí | Česká televize
Karel Gott
Karel Gott
Karel Gott se narodil 14. července roku 1939 v Plzni. Jeho první láskou bylo výtvarné umění. Když se však nedostal na potřebnou školu, učil se na elektromontéra v pražském závodě ČKD. Jako zpěvák-amatér vystupoval příležitostně již v 50. letech minulého století v rámci různých pěveckých soutěží. V roce 1960 se rozhodl skončit s prací v ČKD a naplno se věnovat zpěvu; do roku 1963 studoval na pražské státní konzervatoři operní zpěv. Již o rok dříve dostal angažmá do divadla Semafor od Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. První významná spolupráce pro něj znamenala i výrazný hit, píseň Oči sněhem zaváté, která ovládla československou hitparádu a Gottovi pomohla k získání prvního Zlatého slavíka.
Karel Gott
Slasti Otce vlasti (1969)
Pro celou jeho budoucí kariéru bylo klíčové setkání s bratry Štaidlovými, kteří pro něj skládali hudbu a texty od roku 1965. Od roku 1977 titulován označením Zasloužilý umělec (uděleno nedlouho po podpisu Anticharty) svou popularitu překlenul i do 80. let, kdy vystupoval nejen v Československu, ale též v Německu, Sovětském svazu či v USA. Za svou hudební kariéru prodal přes 50 milionů desek a stal se 42krát vítězem ankety Zlatý / Český slavík.

Kdyby tisíc klarinetů: Trailer

Kdyby tisíc klarinetů
Karel Gott se též objevoval v celé řadě tuzemských filmů, muzikálů a televizních pořadů. Za všechny zmiňme Kdyby tisíc klarinetů z roku 1964, kde se objevil vedle svého hudebního "rivala" Waldemara Matušky, Píseň pro Rudolfa III. (1967). Z těch novějších například Z pekla štěstí 2 (2001), kde ztvárnil dvojroli pekelníka a boha.
Karel Gott
Z pekla štěstí 2 | Digital Media Production
Zahrál si i Švandu dudáka ve filmu Hvězda padá vzhůru. Ze strakonického rodáka Švandy se ale nestává dudák, ale příznačně hvězda pop music. V titulní roli Dorotky se objevila Jitka Molavcová.
vzpominame-na-filmy-karla-gotta-kdy-hvezda-pada-vzhuru
Gottovy písně zlidověly i díky celé řadě tuzemských pohádek (například Tři oříšky pro Popelku, Včelka Mája). Jeho popularita byla a stále je nebývalá; zasáhla epochu téměř půl století a odráží tak i významnou část našich moderních dějin. Po Karlu Gottovi tu zůstává žena Ivana Gottová, dvě malé a dvě dospělé dcery.
Karel Gott
Karel Gott
Filmografii Karla Gotta najdete zde.