Kdyby tisíc klarinetů

73%
Kdyby tisíc klarinetů
Vojín Schulze (J. Menzel), smolař a klarinetista v jedné osobě, jednoho dne dezertuje před vojenským drilem. Na chvíli najde azyl ve škole nedalekého lázeňského města Alkalis. Tam právě přijede štáb nezávislé televizní společnosti Televis, vedený režisérkou Terezou (J. Brejchová). Ta má natočit reportáž o odhalení sochy J. S. Bacha. Mrtvý velikán však toho dne způsobí neobvyklý zázrak: zachrání klarinetistu Schulzeho před zastřelením, a to tak, že promění zbraně všech zdejších vojáků v hudební nástroje. Tereza tak místo původní nezáživné reportáže odvysílá senzační zprávy o zázraku. A protože vysílání má mimořádný divácký úspěch, dostane dívka za úkol uspořádat do druhého dne velkolepou televizní revui. Pomohou jí k tomu populární pěvecké hvězdy (K. Gott, H. Hegerová), členové televizního baletu, ale také někteří vojáci, kteří našli v hudbě zalíbení (W. Matuška, J. Šlitr, J. Suchý...). Nepřátelé z ministerstva války však nezahálejí. Kují různé diverzní plány a mimo jiné vysílají do kasáren elitní přepadový oddíl, ovládající balet... Slavný český muzikál z roku 1964 vznikl podle stejnojmenného divadelního "leporela" Jiřího Suchého, které mělo premiéru v prosinci 1958 v Divadle Na zábradlí. (Česká televize)



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Výborná hudební komedie, jednoduchý, nosný příběh s protiválečným akcentem. Vojín Schulze (krásná minirolička Jiřího Menzela) se na útěku ukryje do hudební školy a jedna busta zařídí, že už se nemá čeho bát ... Následná "spontánní" estráda (včetně parodií na nyní tak hojně využívaný product placement) je ukázkou toho nejlepšího, co tehdejší tuzemská populární scéna měla (dokonce i toporná Eva Pilarová si tu odehraje své, Pavlína Filipovská prodá jeden z mála svých hitů a paní Carmen Farkašová prostě existuje). Výborní Gott a Matuška, neslyšitelný Štědrý (nemá tam ani větičku). Předvídatelný konec, ale celkově paráda. Zajímavostí je, že v divadle hrála (a skvěle!) roli reportérky Terezy Ljuba Hermanová (ve filmu Jana Brejchová).
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Já si prostě na muzikály moc nepotrpím, ale zde se to povedlo, hvězdami své doby nabitý hudební antimilitaristický snímek, který pobaví, potěší oko i ucho. Nápad, že se zbraně vojáků po překročení určité hranice změní v hudební nástroje je velmi originální.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Klasika to je. Vcelku solidní pokoukáni.


Dodatečné informace

Původní název:
Kdyby tisíc klarinetů (více)
  • Československo Kdyby tisíc klarinetů
  • Československo 1000 Klarineta
  • Československo Gdyby tysiac klarnetów
  • Československo Ha ezernyi klarinét
  • Československo If a Thousand Clarinets
  • Československo Kdyby tisíc klarinetu
  • Československo Koritsia tis Pragas
  • Československo Tusind klarinetter
  • Československo Если бы тысяча кларнетов
Premiéra v ČR:
29. 1. 1965
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Kdyby tisíc klarinetů je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch