Princezna Leia nemá jen zhýralou kostymérku, ale i jiné zvláštnosti

Princezna Leia nemá jen zhýralou kostymérku, ale i jiné zvláštnosti
Princezna Leia | Lucasfilm Ltd.

Její jméno má svůj význam

Když otec Star Wars George Lucas vymýšlel pro své hrdiny jména, bylo mu jasné, že by měla něco znamenat a princezna Leia samozřejmě nebyla výjimkou. Lucas si její jméno vypůjčil od princezny Dejah Throis z románu John Carter: Mezi dvěma světy od Edgara Rice Burroughse a Galadriel od J. R. R. Tolkiena. Galadriel + Dejah = Leia. Organa pak pochází z jasnějšího zdroje – slova organic jako narážka na to, že Leia i všichni ostatní rebelové žijí přirozenějším a mírumilovnějším životním stylem.

Osobitý účes

Bez něj si naši oblíbenou princeznu nikdo neumí ani představit, přitom v původních návrzích takový účes nenosila. Lucas se ale nakonec rozhodl, že princezninu postavu vizuálně vylepší. Drdoly přes uši vyšly podle jeho tvrzení z účesů mexických revolucionářek za generála Pancha Villy. Historici s tímto názorem sice nesouhlasí, ale ve 20. letech minulého století existoval kmen arizonských indiánů Hopi, jejichž ženy se takto skutečně česaly.
princezna-leia-nema-jen-zhyralou-kostymerku-ale-i-jine-zvlastnosti-2
princezna-leia-nema-jen-zhyralou-kostymerku-ale-i-jine-zvlastnosti

Luke a Leia opravdu sourozenci?

Jak již dnes dobře víme, Luke a Leia jsou bratr a sestra. Je ale otázkou, zda Lucas tyto dvě postavy jako sourozence původně plánoval. V originální verzi scénáře k Impérium vrací úder má sice Luke sestru, ale jmenuje se Nellith a Luke se s Leiou málem podruhé políbí... A když už jsme u těch polibků, ten první "pro štěstí" v Nové naději chtěl Lucas nakonec z filmu vystřihnout. Na zachování scény ale trvala jeho tehdejší manželka Marcia Lucas.

Byla prvním kouskem pro mnoho sběratelů

Když v roce 1977 přišly do kina první Star Wars, vyšly jen 4 verze sběratelských hraček – Luke, R2-D2, Chewbacca a samozřejmě princezna Leia. Její figurka tak výrobou předběhla i Hana Sola nebo Dartha Vadera.

Rebelka tělem i duší

K Leie patří Carrie Fisher a stejně jako její postava i její představitelka proslula svou tvrdohlavostí a rebelantstvím. Odmítala mít za dvojnici sexbombu a občas si musela nechat líbit i kostýmy, které nesnášela. To, že nemá mít pod bílými šaty podprsenku, jí určil Lucas s tím, že ženy ve vesmíru spodní prádlo nenosí s ohledem na strach, že by je mohlo v nulové gravitaci uškrtit. Předmětem rozporu byly i zlaté bikiny u Jabby Hutta, ale i s tím se Carrie vypořádala po svém a reagovala i na občanskou iniciativu, aby z oficiálních produktů Star Wars byla její postava v bikinách odstraněna. Rodiče prý totiž nevěděli, co mají říci svým dětem, když je oblíbená postava tak spoře oblečena. Carrie tehdy pohotově a bez servítek odpověděla: „Řekněte jim, že mě zotročil velký slimák a donutil mě nosit tenhle pitomý obleček, nelíbil se mi, tak jsem ho za to zabila a v zákulisí se převlékla.“
princezna-leia-nema-jen-zhyralou-kostymerku-ale-i-jine-zvlastnosti-4
princezna Leia | Lucasfilm Ltd.


Opilý úsměv

Carrie Fisher ve svých prvních pamětech uvedla, že během natáčení Impéria zažili s Harrisonem Fordem velmi divokou párty. Spolu se členy slavných Monty Python a členy skupiny Rolling Stones zapařili tak, že nešli vůbec spát a na plac do Oblačného města dorazili ještě opilí. Takže pokud se vám zdá, že se Leia nepřirozeně nějak nepřirozeně tváří nebo směje, zde máte důvod.

Láska a oddanost k Republice

Leino odhodlání bojovat za republiku ji charakterizuje snad nejvíce ze všeho. Po náhlé smrti Fisher v roce 2016 byla zveřejněna vystřižená scéna z filmu Síla se probouzí, která to opět dokazuje - Leia Organa je v nakonec vyřazeném momentu odhodlaná bojovat za Republiku do posledního dechu.

Leia a Síla

Tato otázka nedá spát řadě fanoušků už mnoho let. Proč se Leia – Lukovo dvojče - nikdy nestala rytířem Jedi? Odpověď je prostá, protože si to tak Leia přála. Sama se cítila být více generálem a bojovníkem za rebely než Jediem, ačkoli ji Síla stále provází (což jsme viděli i v osmé epizodě Poslední z Jediů).