V duchařské epizodě dokázal M*A*S*H nejlépe vystihnout tragičnost války. Klíčem byl Klinger

V duchařské epizodě dokázal M*A*S*H nejlépe vystihnout tragičnost války. Klíčem byl Klinger
M*A*S*H | Disney+
Přestože už zkraje vysílání seriálu se místy objevily temnější epizody, scenáristický tým se ke smutnějším látkám pravidelněji odhodlával spíše v pozdějších sériích, kdy už publikum postavy dobře znalo, a tak nebylo tolik třeba vysvětlovat každou jejich pohnutku. Možná vrchol v dramatičnosti seriálu pak představuje epizoda s názvem Bláznovství živých - obavy mrtvých, což je jedenáctý díl desáté série.
M*A*S*H
M*A*S*H
  • Disney+
85%
Točí se kolem Klingera (Jamie Farr), jenž výjimečně nesimuluje, nýbrž skutečně trpí zánětem ledvin. Halucinuje a vidí ducha čerstvě zesnulého vojína Westona (Kario Salem), jemuž otec Mulcahy (William Christopher) uděluje poslední pomazání. Westonův duch následně prochází vojenskou nemocnicí a s vědomím člověka, jehož život skončil, glosuje okolní dění. Je svědkem malicherných rozmíšek mezi osazenstvem nemocnice, vzpomíná na svůj život a sleduje, co se po smrti stává s jeho věcmi.
Westona vidí a slyší pouze nemocný Klinger, jenž s ním rozmlouvá vyloženě věcným tónem a přesvědčuje ho, že se musí s novou situací smířit. Vojín se nakonec přidává k průvodu mrtvých a vyléčený Klinger zjistí, že doktoři si na něj nepamatují – Weston pro ně byl jen jedním z mnoha těl, co jim prošly pod rukama. Zaevidováním věcí a posláním dopisu rodině z mysli pracovníků nemocnice zmizel, stal se jen další zapomenutou obětí války.
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
Právě v této epizodě se tedy důsledněji než jindy ukazuje jádro celého seriálu, jímž je poukázání na absurditu a tragičnost války. Nadpřirozená přítomnost zesnulého mladíka publiku připomíná, jakými banalitami se běžně trápíme a jak snadno zapomínáme na to, co je skutečně důležité. Při umírání je jedno, za jakou stranu kdo bojoval a jak přesně zemřel; ve smrti jsme si všichni rovni. Kontrast mezi tragicky zesnulým mladíkem a každodenním hašteřením živých vyvolává mrazivé napětí, jež si scenáristický tým této epizody ani netroufl rozředit přílišným množstvím frků. I díky tomu zůstává díl Bláznovství živých - obavy mrtvých jednou z nejpůsobivějších připomínek válečných hrůz v dějinách seriálu M*A*S*H.
Tuto i všechny ostatní epizody si můžete přehrát na platformě Disney+, podívejte se také na náš žebříček nejlepších válečných seriálů, kde se M*A*S*H vyšvihl dokonce do první pětky.
Zdroje: Collider, Disney+