Kvůli jedné z nejdramatičtějších epizod seriálu M*A*S*H se rozhádali herci i jejich postavy

Kvůli jedné z nejdramatičtějších epizod seriálu M*A*S*H se rozhádali herci i jejich postavy
M*A*S*H | CBS
Rozkol mezi oběma hlavními herci nastal v souvislosti s 23. epizodou 7. série, která se jmenuje Preventivní léčba. Její příběh se točí kolem postavy plukovníka Lacyho (James Wainwright), arogantního zeleného mozku, který neváhá s posíláním svých mužů vstříc smrti. Naši hrdinové z polní nemocnice už mají plné zuby toho, jak se opakovaně snaží vyléčit spoustu mladých vojáků jen proto, aby je megalomanský Lacy při první příležitosti poslal zpátky do nesmyslných bitev.
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Především Hawkeyeova trpělivost s Lacyho chováním se rychle snižuje, což vyvrcholí tím, že mu lehce otráveným martini způsobí bolest břicha, již následně diagnostikuje jako zánět slepého střeva. Rozhodne se mu zdravý orgán odoperovat, aby tak válkychtivého důstojníka aspoň na chvíli odstranil z bojiště. Proti tomu tvrdě vystoupí B. J., podle něhož je takové chování v rozporu s Hippokratovou přísahou – do zdravého těla se nesmí řezat, a to ani pokud jsou důvody sebelepší.
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS
Právě o tomto zajímavém etickém dilematu se Alda a Farrell pohádali. Druhý jmenovaný totiž naléhal na tým scenáristů, aby se proti plánu B. J. ohradil a na nevynucené apendektomii se nepodílel. Jeho postava totiž v průběhu seriálu působila velmi kladně a Farrellovi nepřišlo vhodné, aby B. J. chování v rozporu se základní lékařskou etikou schvaloval – a to bez ohledu na účel, jenž by mohl světit prostředky. Herec odolal přesvědčování ze strany Aldy a dalších členů štábu, aby to neřešil, a nutno uznat, že to bylo ku prospěchu věci. Konflikt mezi Hawkeyem a B. J. podtrhl dynamiku jejich vztahu, zároveň však nelze říct, že by jedna z postav měla zřetelně pravdu a druhá se mýlila; obzvlášť v morálně nepřehledných válečných časech lze chápat oba úhly pohledu této variace na slavné tramvajové dilema.
Během přemítání nad scénářem této epizody se zhoršil i osobní vztah Aldy a Farrella, kteří spolu jinak vycházeli výborně. Alda ve svých memoárech s názvem Never Have Your Dog Stuffed: And Other Things I've Learned dokonce vzpomínal, jak spolu oba herci dokonce soutěžili v různých fyzických výzvách a Farrell se prý Aldu díky svým judistickým dovednostem dokonce pokoušel v nestřežených okamžicích podkopnout a povalit na zem. Rozpor ohledně zmíněné epizody byl tedy zatěžkávací zkouškou i pro vztah obou hlavních figur seriálu, naštěstí se však herci krátce po domluvě, kudy se bude další děj ubírat, zase usmířili.
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS
Jejich nečekaný rozbroj však pomohl posunout už jednou použitý příběh o důležitý kus dál. Již v první sérii (konkrétně v jejím 16. epizodě s názvem Rekordman) se totiž Hawkeye tehdy ještě s Trapperem Johnem (Wayne Rogers) snažil přesvědčit plukovníka Brightona, mimochodem hraného Lesliem Nielsenem, o jeho šílenství, díky němuž se měl vrátit domů a nezpůsobovat tak svými rozhodnutími další úmrtí a zranění vojáků. Hawkeyeovo porušení Hippokratovy přísahy v Preventivní léčbě však tento ohraný vzorec skutečně posunulo někam dál – do sféry skutečně nebanální etiky.
Máte rádi seriál M*A*S*H? Podívejte se na 181 zajímavostí k seriálu.
Všech jedenáct sezón seriálu M*A*S*H si můžete pustit na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších seriálů, které jsou na této streamovací službě ke zhlédnutí.
Zdroje: Collider, Monster M*A*S*H Wiki, TV Tropes, Never Have Your Dog Stuffed: And Other Things I've Learned