Představitel oblíbeného plukovníka Henryho Blakea se do seriálu M*A*S*H dostal oklikou

Představitel oblíbeného plukovníka Henryho Blakea se do seriálu M*A*S*H dostal oklikou
M*A*S*H | 20th Century Fox
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
„Vybavuji si jako dnes, jak jsem McLeana objevil pro M*A*S*H,“ řekl Foy v jednom z rozhovorů. „Vyčenichali jsme ho při konkurzu na film nazvaný Mr. and Mrs. Bo Jo Jones a ukázali jsme ho producentovi M*A*S*H Genovi Reynoldsovi. Ten řekl jenom: ‚Já toho chlapíka miluju.‘ A tak jsme ho dostali do seriálu,“ zavzpomínal. Je paradoxní, že Reynolds se nechal strhnout Stevensonovým výkonem ve filmu z roku 1971, který si dnes nikdo nepamatuje, a herec tak dostal příležitost ztvárnit jednu z nejoblíbenějších komických figur v legendárním sitcomu.
McLean Stevenson
McLean Stevenson

Herec

Snímek Mr. and Mrs. Bo Jo Jones byl adaptací stejnojmenné novely Ann Head. Stevenson se v něm objeví jen krátce, hraje kněze, který oddává mladou dvojici, nicméně tato úloha byla dost výrazná na to, aby upoutala Reynoldsovu pozornost. Spousta herců a hereček ostatně dodnes spoléhá na podobnou strategii – berou malé role v nevýrazných produkcích jednoduše proto, aby ukázali, co v nich je, a přilákali tak další nabídky.
M*A*S*H
M*A*S*H | 20th Century Fox
McLean nebyl jediným hercem z uvedeného sitcomu, který se ke své roli dostal oklikou. William Christopher, jenž ztvárnil otce Mulcahyho, údajně prošvihl první konkurz kvůli společenské únavě. Nicméně scenárista, producent a později showrunner Burt Metcalfe přesvědčil ostatní, aby mu dali druhou šanci. Foy, který v roce 2018 zesnul, jednou prohlásil, že Mikea Farrella pro roli B. J. Hunnicutta prosazoval od začátku. Lorettu Swift si vyhlédl na divadelních prknech a také doporučil Davida Ogdena Stierse jako nafoukaného Charlese Winchestera. „Chtěl jsem Davida pro jeho nenapodobitelný výraz, ostatně málokdo věděl, že byl výtečným jevištním hercem,“ prohlásil Foy.
Roztržitý a bláznivý plukovník Henry Blake patřil mezi nejoblíbenější postavy vůbec, nicméně Stevenson se sám rozhodl, že seriál opustí. Místo toho, aby žil ve stínu hlavní hvězdy, chtěl zazářit ve vlastním sitcomu The McLean Stevenson Show. Pořad nicméně neuspěl a Stevenson to komentoval slovy: „Myslel jsem si, že každý v Americe miluje McLeana Stevensona. Ale tak to nebylo. Každý miloval Henryho Blakea."
zdroje: TV Insider, IMDb, Kinobox