M*A*S*H předpověděl hořkou budoucnost skutečného pilota, jenž inspiroval jednu z postav

M*A*S*H předpověděl hořkou budoucnost skutečného pilota, jenž inspiroval jednu z postav
M*A*S*H – Smějící se Jack | 20th Century Fox Television
Gelbart se o tyto události podělil v DVD komentáři. Popsal, že o Sullivanově diagnóze se dozvěděl až po jeho smrti, kdy se jej skupinka přátel chystala soukromě uctít. Na jeho počest sám napsal pár slov, armádní pilot na něj ostatně hluboce zapůsobil. „Byl to velmi barvitý chlápek, z jeho zážitků jsme vytvořili hostující charakter. Našeho pilota helikoptéry jsme nechali bojovat s cukrovkou, již Sullivan tehdy neměl,“ vyprávěl Gelbart, podle něhož se umění a realita následně fatálně propletly. „Byl to divný případ toho, když umění imituje život a život posléze imituje umění.“
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Jack se v epizodě hecuje s dalšími záchranáři a hodlá dosáhnout nejvyššího počtu eskortovaných zraněných vojáků. Je to mluvka, jehož postoje evokují spíš pašeráka než záchranáře. Výsledky mu však nikdo upřít nemůže a pro Jacka je nemyslitelné, že by kvůli nestabilní hladině cukru a s tím spojenými riziky během letu měl svého úsilí zanechat.
M*A*S*H
M*A*S*H – Smějící se Jack | 20th Century Fox Television
Dnes už piloti samozřejmě mají okamžitý přístup k inzulínu, v dobách korejského konfliktu v 50. letech ale cukrovka znamenala jednosměrnou jízdenku zpátky do Států. M*A*S*H se tak vyjadřoval k dalším realistickým motivům tehdejší války, již komentoval s komickým odstupem i autentickou lidskostí. Řada tvůrců či herců ostatně měla osobní zkušenosti z armády, v Koreji sloužil také Alan Alda (Hawkeye) nebo Jamie Farr (Klinger), jenž na scéně nosil své vlastní štítky.
Veteránem byl také představitel Jacka Robert Hogan, jenž vytvořil jednu z nejpamátnějších epizodních postav v historii seriálu. Během 11 sezón se v něm krátce objevili třeba Leslie Nielsen, Laurence Fishburne, Ned Beatty nebo Patrick Swayze.
zdroj: Slash Film