Pouze dvě hvězdy seriálu M*A*S*H se objevily v prvním i posledním díle. Jedna postava byla ihned přeobsazena

Pouze dvě hvězdy seriálu M*A*S*H se objevily v prvním i posledním díle. Jedna postava byla ihned přeobsazena
M*A*S*H | 1972 20th Century Fox Television
Že je jednou z nich legendární Alan Alda coby Hawkeye Pierce, nepřekvapí zřejmě vůbec nikoho. Alda byl ostatně největší hvězdou seriálu, bez níž by zřejmě zájem diváků výrazně klesl. Navíc byl také jednou z výrazných tvůrčích tváří, podílel se na scénáři a sám zrežíroval 32 epizod, což je druhý nejvyšší počet ze zapojených režisérů.
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Druhou hvězdou, která s diváky zůstala od prvního dílu až do finálové epizody nazvané Nashledanou, sbohem a amen, byla herečka Loretta Swit alias major Houlihanová. Herečka chtěla přitom v průběhu pozdějších řad seriál opustit a zkusit utáhnout vlastní televizní projekt Cagneyová a Laceyová. Studio jí to ovšem nedovolilo a na základě smlouvy musela v televizní legendě zůstat. Jak pak sama v rozhovorech přiznala, nakonec toho vůbec nelituje. Právě charaktery Hawkeye a Houlihanové pak v seriálu prošly největším vývojem a ve finále se dočkaly i společného polibku.
Další postavou, která se objevila v pilotu i ve finále, byl otec Mulcahy. Toho hrál ovšem v první epizodě George Morgan a neřekl jedinou repliku. V dalších dílech byl přeobsazen a teprve tehdy se role ujal u fanoušků populární William Christopher. Ani postava Klingera v podání Jamieho Farra se v prvním díle neobjevila. Tato vděčná vedlejší figurka se v seriálu v první sérii zjevila jen párkrát, součástí obsazení se stala až od druhé řady. Farr byl v prvním díle „přítomen“ jen ve zvukové stopě. Propůjčil zde totiž hlas hlasateli, nebyl přítomen před kamerou a jeho jméno se neobjevilo ani v titulcích, tudíž ho nemůžeme mezi „vyvolené“ počítat.
M*A*S*H
Loretta Swit, Jamie Farr
Alan Alda, Mike Farrell
William Christopher, Jamie Farr
M*A*S*H
Další slavné postavy, jež platily za členy původního obsazení, během seriálu odešly. To se týká samozřejmě Radara, majora Burnse, Trappera Johna či Henryho Blakea, jehož smrt je jedním z nejpamátnějších momentů seriálu. Většina těchto postav se ovšem dočkala zdárného nahrazení a finále seriálu bylo i bez nich plné emocí, skvěle napsaných charakterů a šlo o více než důstojnou tečku, kterou rozhodně netáhli pouze Hawkeye s Houlihanovou.
Máte rádi seriál M*A*S*H? Podívejte se na 181 zajímavostí k seriálu.
Zdroj: ScreenRant, Collider, IMDb