Jedna z hlavních hvězd seriálu M*A*S*H chtěla televizní hit opustit. Studio jí to ale zakázalo

Jedna z hlavních hvězd seriálu M*A*S*H chtěla televizní hit opustit. Studio jí to ale zakázalo
M*A*S*H | CBS Television
Zaječí úmysly měla herečka Loretta Swit, která se zapsala do diváckých srdcí jako vrchní sestra Houlihanová. K úprku mělo dojít v roce 1981, tedy zhruba dva roky před finále seriálu M*A*S*H, a jednalo se o klasický důvod, jenž už prožila spousta televizních herců a hereček. Swit zkrátka chtěla využít své aktuální popularity a vycítila možnost se „osamostatnit“ a stát se tahounkou vlastního pořadu. A samozřejmě i trošku pokukovala po filmové kariéře.
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Zahrála si proto v televizním filmu, jenž sloužil jako pilot pro kriminální procedurálku Cagneyová a Laceyová, kde si Swit zahrála první jmenovanou hrdinku. Do role se zamilovala a lákala ji představa mít svou vlastní show, kde není jen součástí vysoce charismatického ansámblu. Jenže když s tím přišla za producenty a studiem 20th Century Fox, pod kterým se M*A*S*H natáčel, přišla pro Lorettu studená sprcha.
Vedení jí totiž nekompromisně řeklo, že zkrátka nikam nepůjde, a ze smlouvy ji nevyvážou. Herečka proto byla nucena seriál Cagneyová a Laceyová, jemuž byla mezitím odklepnuta první série, opustit a její roli převzala televizní herečka Meg Foster, která ovšem byla po pouhých šesti epizodách přeobsazena Sharon Gless, jež už v seriálu zůstala do jeho konce po sedmi sériích.
Loretta Swit tak byla „nucena“ zůstat v seriálu M*A*S*H až do jeho finále v roce 1983. Jak ovšem uvedla v rozhovoru pro web Yahoo! Entertainment, vůbec kroku studia nelituje, naopak je ráda, že producenti udělali těžké rozhodnutí za ni. „Jsem ráda, že studio a televize rozhodly za mě. Takhle můžu vinit je a ne sebe.“ vzpomíná herečka s humorem a zpětně uznává, že zůstat v komediální legendě bylo správným rozhodnutím.
Máte rádi seriál M*A*S*H? Podívejte se na 181 zajímavostí k seriálu.
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS
Nebýt razantního kroku studia, její vrchní sestra Houlihanová by se nikdy nedočkala tak skvělého vývoje, kdy se zprvu zjednodušený charakter sloužící k častým mužským narážkám vyvinul díky výtečné scenáristické práci v jednu z nejsilnějších ženských televizních postav, zásadní pro celý seriál. Jednalo se navíc o jedinou hlavní ženskou roli v seriálu, takže její ztráta by byla pro tvůrce jistě značná. K tomu ale naštěstí nedošlo a postupem času jsou za to rádi nejen diváci a tvůrci, ale i sama herečka.
Podívejte se také na žebříček nejlepších komediálních seriálů podle Kinoboxu.
Zdroj: ScreenRant, Yahoo! Entertainment