Zajímavosti o seriálu Iveta: Schválení syna Artura i chybějící bratr

Zajímavosti o seriálu Iveta: Schválení syna Artura i chybějící bratr
Iveta | Voyo
Iveta se stává prvním seriálem, v jehož případě Nova porušila svou strategii, podle níž se originální produkce ze služby Voyo nikdy nedostane do televize. U Ivety se ovšem rozhodla udělat výjimku, a to hned z několika důvodů. Jednu z nejpopulárnějších Voyo produkcí „uvolnila“ kvůli slavení 30 let televize Nova, takže se má jednat o dárek pro fanoušky. Na konci dubna navíc uplyne 10 let od tragické smrti zpěvačky a Voyo hodlá na televizní premiéry prvních řad posléze navázat dosud neviděnou třetí sérií.
Iveta
Iveta
66%
První řada nám tedy nabídne hudební počátky Ivety Bartošové s tváří Anny Fialové od jejího dětství, kdy společně se sestrou Ivanou (Eliška Křenková) navštěvovala dětský sbor. Tam si následně všimli jejího talentu a osud ji zavedl až do Prahy. Zde se její cesta střetla s mladým zpěvákem Petrem Sepešim (Vojtěch Vodochodský). Započal tak její vzestup ke slávě i první velká láska, kterou sledoval celý národ. Jenže jak seriál ukáže, ne všechno bylo ve vztahu růžové. Tvůrci se zaměřili také na vztahy v její rodině. Ještě před sledováním nebo připomenutím první řady si můžete přečíst pár zajímavostí z jejího zákulisí.

Posvěcení rodiny

Jak už to tak u životopisných projektů na motivy skutečných a významných osobností bývá, je pro tvůrce stěžejní souhlas či jistý druh spolupráce s rodinou a nejbližšími konkrétními osobami. V případě Ivety Bartošové, jejíž jméno bude asi vždy magnetem pro bulvár, to bylo pro filmaře možná ještě důležitější. Režisér a autor seriálu Michal Samir tak považoval za nutné, aby seriál posvětil syn Ivety Bartošové Artur Štaidl, jenž měl tak v podstatě hlavní slovo při schvalování scénáře.
od-rity-hayworth-pres-klub-rvacu-az-k-ivete-desaty-film-noir-festival-nabidne-klasiky-i-odvazne-volby
Iveta | Voyo
„Vysvětlil jsem mu svou vizi a ukázal první přípravy ke scénáři. Kdyby to neodsouhlasil, byl jsem rozhodnutý projekt položit,“ řekl Samir. „Potěšilo mě, že se mnou pan režisér jednal na rovinu. I to, že by to býval netočil. Mně se scénář líbil, nebyl to bulvár, ale upřímná snaha vyprávět život mojí maminky víc do hloubky, “ uvedl syn zpěvačky, který dal tvůrcům své svolení a objevil se také na slavnostních premiérách obou řad. Počin schválila také sestra zpěvačky Ivana. Herečka Anna Fialová během rozhovoru v pořadu 7 pádů Honzy Dědka prozradila, že ji během první řady právě ona za její výkon složila poklonu.

Obsazení Anny Fialové

Zatímco u psaní scénáře či castingu mnoha dalších rolí čelili tvůrci velkým výzvám, obsazení Ivety Bartošové prý pro ně bylo poměrně snadné a v podstatě ihned věděli, že chtějí do seriálu právě ji. „Pomohlo nám, že Anička zpívá a typově se na roli hodí,“ řekl Samir. Herečka se pak na roli připravovala v zásadě standardním způsobem. Sledovala zpěvaččiny archivní rozhovory, záběry i televizní vystoupení. Uvedla, že jejím cílem nebylo zpěvačku dokonale napodobit v  pohybech či vyjadřování, ale zejména zachytit její specifickou auru a kouzlo, díky němuž dokázala oslovit tolik fanoušků a fanynek.
Minisérie Iveta je dobrá. Skvělá by byla, kdyby po cestě neztratila Ivetu
Recenze8. 5. 2022
Minisérie Iveta je dobrá. Skvělá by byla, kdyby po cestě neztratila Ivetu

Příprava na ulici

I Michal Samir samozřejmě při psaní scénáře využíval archivní materiály či rozhovory zpěvačky a jejích nejbližších. Aby ovšem pochopil, jaký dopad má jméno Ivety Bartošové pro Českou republiku a dokázal správně znázornit její esenci, rozhodl se přistoupit k malinko netradičnímu kroku. Zkrátka vyšel na ulici a formou ankety se ptal lidí, co pro ně Iveta Bartošová znamenala. Výsledky pro něj byly poněkud překvapivé. „Když zjistili, že je nechceme natáčet nebo nějakým způsobem zesměšnit, přiznali, že ji poslouchali. Někteří ji měli i doma na plakátě,“ přiblížil Samir. Podle něho pak mělo podobnou reakci až 90 % dotázaných.
miniserie-iveta-je-dobra-skvela-by-byla-kdyby-po-ceste-neztratila-ivetu-9
Iveta | Voyo

Opomenutý bratr

I když se seriál věnuje vztahům Ivety s jejími rodiči i sestrou, na jednoho člena „klanu“ ovšem nedošlo. Iveta totiž měla ve skutečnosti také staršího bratra Lumíra, jehož existence ovšem není v seriálu nijak zmíněna a vůbec se tu neobjevuje. Michal Samir k tomuto kroku zvolil na přání samotného Lumíra. Ten totiž neměl s otcem dobré vztahy a od rodiny žil léta prakticky zcela izolovaně. „On tam být nechtěl. Je to velmi privátní člověk, který nevyhledává žádnou mediální pozornost. Bylo to jeho přání a já jsem to respektoval. Navíc, jak byl starší než jeho sestry, tak měl svoje kamarády a zájmy a pro příběh nebylo nutné ho zapojovat,” vysvětlil Samir v rozhovoru pro TV Nova.

Osmdesátkové vlasy a kostýmy

Aby divák měl co nejsilnější pocit, že se díky seriálu přenesl do 80. let, museli tvůrci samozřejmě vytvořit také co nejvěrnější kulisy, kostýmy a v neposlední řadě také vizáž hlavních postav. Hlavním oříškem byly pro maskérky zejména vlasy, jelikož Iveta Bartošová účesy ráda měnila. Příprava paruk i styling proto zabral v maskérně hodně času jak Anně Fialové, tak i Vojtěchu Vodochodskému. Toho maskérky připravovaly na natáčení hodinu, jelikož mu musely např. i dolepovat vlasy na temeni hlavy. Kostymérka Jarmila Dunděrová se při tvorbě dobových outfitů inspirovala chozením po second handech, a pak díky práci švadlen vytvářela dokonalé kopie tamního oblečení. Jeden kus oděvu ale v obchodě přeci jen koupila – halenku, kterou měla Iveta Bartošová na sobě při nahrávání Knoflíků lásky.
Viděli jste už seriál Iveta? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: Voyo, TV Nova, Denik.cz, 7 pádů Honzy Dědka