Chystané politické drama o Kuciakovi vyhrálo prestižní cenu. Prý připomíná Fargo

Chystané politické drama o Kuciakovi vyhrálo prestižní cenu. Prý připomíná Fargo
Kuciak: Vražda novináře | Film Servis Festival Karlovy Vary
Série, za níž stojí režisérka Tereza Nvotová, scenárista Miro Šifra a producenti Tomáš Hrubý a Jakub Viktorín, se už během prezentace projektu dočkala nečekaného aplaudování. Tvůrci své dílo pojednávající o nechvalně známé vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové navíc lákavě popsali prostřednictvím srovnání se slavným filmem a seriálem Fargo, jež bizarní temnotou prý slovenské podsvětí připomíná.
dusledne-shrnuti-kuciakovy-vrazdy-nabizi-spis-naucny-nez-umelecky-zazitek-ve-svem-zameru-tvurci-naplno-uspeli
Kuciak: Vražda novináře | KVIFF.TV
Vražda Kuciaka a Kušnírové otřásla v roce 2018 celým Slovenskem i jeho politickou scénou a dodnes zůstává velmi třaskavým tématem, které rezonuje i za česko-slovenskými hranicemi. Zřejmě i díky síle tématu projekt porazil 14 dalších rozpracovaných děl z celého světa. „Náš lid je chytrým, promyšleným a přesvědčivým příběhem, který poučuje i baví, zatímco klade důraz na pravdivost. Podporujeme autorský a produkční tým k tomu, aby dál následoval svůj cíl, řekla prezidentka poroty Nina Lederman (zodpovědná u Sony Pictures za přípravu scénářů) v oficiálním prohlášení.
„Není to cena jen pro nás, ale hlavně zpráva rodičům Jána a Martiny: stále je tu mnoho lidí, kteří nezapomněli, co se stalo. A nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. Podpora od největšího televizního festivalu znamená, že tento projekt nezemře, i když na Slovensku o něj paradoxně nemá zájem žádná televize. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom mohli tenhle příběh odvyprávět, protože věříme, že zlo může být poraženo jen díky vytrvalému úsilí říct pravdu,“ napsala Nvotová na svém facebookovém profilu.
Kuciak: Vražda novináře
Kuciak: Vražda novináře | Final Cut for Real ApS
Pro slovenský web Aktuality.sk se zástupce televize Markíza vyjádřil v tom smyslu, že různých dokumentů o Kuciakově aféře v poslední době uvedli hned několik. Mezinárodního ohlasu se dočkalo také dílo amerického dokumentaristy Matta Sarneckiho s názvem Kuciak: Vražda novináře, které mohli tuzemští diváci vidět poprvé na karlovarském festivalu v roce 2022.
Je tedy otázkou, kdy a kde bude chystaná šestidílná série, pro níž podle Nvotové posloužila jako inspirace díla Adama McKaye (Sázka na nejistotu, K zemi hleď!), nakonec k vidění. Díky této mezinárodní publicitě by však slovenští tvůrci neměli mít o zájemce (minimálně ty zahraniční) nouzi. Tak držme pěsti a zatím nezbývá než gratulovat.
Podívejte se zatím aspoň na náš žebříček nejlepších krimi seriálů.
Zdroje: Aktuality.sk, Facebook, Deadline, The Hollywood Reporter