Policie Hvar nepřekvapí, ale oproti konkurenci učinila jedno dobré rozhodnutí

Recenze: Policie Hvar nepřekvapí, ale oproti konkurenci učinila jedno dobré rozhodnutí
Policie Hvar | TV Nova
Na streamovací službě Voyo je ke zhlédnutí zatím jen první z osmi epizod, i ta nám však dává dobrý obrázek o tom, co můžeme očekávat. V osmiminutovém prologu před úvodními titulky sledujeme poněkud nešťastné seznámení kapitána Michala Pokorného (Jakub Štáfek) s jeho budoucí kolegyní, kapitánkou Ivanou Štefánikovou (Alžbeta Ferencová).
Policie Hvar
Policie Hvar
49%
Jeho vrcholem je přisprostlý, leč docela zdařilý vtípek s posmrkaným negližé, což už bohužel zbytek dílu nepřekoná. První interakce česko-slovenského páru tedy vypadají, jako by vypadly spíše z romantické komedie nežli kriminálního seriálu. V podobném duchu se nesou i další desítky minut.
Chemie mezi zodpovědnou, kreativní i temperamentní Ivanou a hejskovským, přímočarým a místy téměř přitroublým Michalem je vcelku příjemná. Rozhodně se na jejich slovní přestřelky dívá lépe než na dialogově značně zoufalejší jadranské souputníky. Štáfek do role promítá kousek z vyšehradského floutka Laviho, kvůli čemuž není snadné uvěřit, že by to dotáhl až na policejního kapitána. Ferencové věříme o trochu více, i když obě postavy už na ploše jednoho dílu vykazují nekonzistentní chování a přemýšlení. Na poměry tuzemské televizní tvorby to ale ještě jde.
Policie Hvar
Policie Hvar | TV Nova

Romantická komedie, nebo krimi?

Tato romanticko-popichovací linka se střídá s nezbytnými atmosférickými záběry z dronu podbarvenými balkánskou hudbou a také s vyšetřováním případů. Téměř pravidelné střídání těchto složek vede k tomu, že dramatické scény nemají skoro žádnou možnost doznít a vzápětí se kocháme spoře oděnými rekreanty na chorvatských plážích (z nichž jedna mimochodem vypadá zcela totožně jako v případě Na vlnách Jadranu).
Kriminální případy však alespoň pokrývají celou plochu hodinové epizody, neřeší se jich v rámci jednoho dílu víc. I přesto je třeba se smířit s tím, že vyšetřování nezabírá ani ne polovinu stopáže, a tak příznivci detektivního pátrání a důsledného procedurálu uspokojeni nebudou. Prolínání bizarně zašmodrchaného případu zavražděné české turistky v prvním díle s poznáváním jednotlivých členů policejního sboru však má aspoň docela slušné tempo.
Policie Hvar
Policie Hvar | TV Nova
Vedle Michala a Ivany se tak seznámíme ještě s jejich nadřízeným, češtinu lámaně ovládajícím majorem Goranem (Bořek Slezáček), mladým strážmistrem Filipem (Tomas Sean Pšenička) a také nejpodivnější postavou, slovenským praporčíkem Karolem (Peter Nádasdi). Ten se nevyhýbá rasistickým předsudkům a vzhledem k jeho profesi i značně neetickému chování, zatím je však vykreslován i jako komická postava. Bude zajímavé sledovat, jak se s nejednoznačností tohoto charakteru tvůrci vypořádají v dalších dílech.

Splněná zakázka

Ještě jednou nespornou výhodou se může Policie Hvar oproti Na vlnách Jadranu pochlubit: díky přiznaně komediálnímu ladění se totiž nebere tak vážně. Zatímco v primáckém seriálu hlavní postava s tváří Matěje Hádka neustále pátrala po tragické smrti své životní lásky (což nakonec vyústilo v až nezáměrně komické rozuzlení), zde se na nic takového nehraje.
Policie Hvar
Policie Hvar | TV Nova
Jde o oddychovou zábavu ve vizuálně atraktivním prostředí, navíc obohacenou o pro leckoho lákavé zapojení muzikanta Xindla X nejen do soundtracku, ale i do jedné z vedlejších rolí prvního dílu. Zadání se tedy podařilo splnit a zimní měsíce si tak lze poměrně nezávadně zpříjemnit ve společnosti vražd na břehu moře. Větší ambice dílo snad ani mít nemohlo.
45%
Novácká snaha nalákat české (a ideálně i slovenské) publikum na kriminální příběhy v prostředí nejoblíbenější dovolenkové destinace dopadla rozhodně lépe nežli ta primácká. Stále se sice jedná jen o televizní spotřebku na zabití večera, ale díky sázce na sympatické herectvo a nenáročný humor je Policie Hvar použitelnou oddechovkou.
Mojmír Sedláček
Mojmír Sedláček
Jednotlivé epizody seriálu Policie Hvar budou postupně přibývat na platformu Voyo a s týdenním zpožděním se následně objeví i v klasickém vysílání televize Nova. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších seriálů na službě Voyo.