Po Beatles se dočkají hudebního dokumentu i irští U2

Po Beatles se dočkají hudebního dokumentu i irští U2
Bono (ve filmu Across the Universe) | Columbia TriStar
Scénář totiž napsal Anthony McCarten (Bohemian Rhapsody, Teorie všeho) a režie se ujme J. J. Abrams. Jelikož je seriál v počátcích, nejsou dostupné žádné informace o ději. Nicméně pokud jde o skupinu se zajímavým příběhem, jsou U2 další sázkou na jistotu.
Skupina vznikla v roce 1976 v Dublinu a jejími zakládajícími členy jsou Bono (zpěv), The Edge (kytara), Adam Clayton (basová kytara) a Larry Mullen jr. (bicí). Tito čtyři muži spolu hrají již čtyřicet šest let a za tu dobu vydali čtrnáct studiových alb. U2 patří bezesporu mezi nejslavnější a nejúspěšnější rockové skupiny na světě (data uvádějí, že dosud prodali více než 150 milionů hudebních nosičů). Došli si pro dvaadvacet cen Grammy a v roce 2005 byli uvedeni do rokenrolové síně slávy.
po-beatles-se-dockaji-hudebniho-dokumentu-i-irsti-u2
U2 (z dokumnetu From the Sky Down) | Universal Music Group
Jejich sklady ale nezněly pouze v rádiích, řada z nich se dostala i na filmové plátno nebo na divadelní jeviště. The Edge například v roce 1985 složil soundtrack ke snímku Captive, na kterém rok před svým debutem vystupovala Sinéad O'Connor (skladba Heroine) a v roce 1990 spolu s Bonem vytvořili hudbu pro divadelní představení Mechanický pomeranč v provedení londýnské Royal Shakespeare Company.
O pět let později stejná dvojice složila i skladbu Golden Eye pro bondovku Zlaté oko, kterou nazpívala Tina Turner, a v témže roce i ústřední píseň Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me pro snímek Batman navždy. Nemůžeme se tedy ani příliš divit, že se U2 podařilo získat i dva Zlaté glóby za nejlepší filmové písně. První dostali za skladbu The Hands That Built America z filmu Gangy New Yorku a druhý za hit Ordinary Love z filmu Mandela: Cesta ke svobodě.
U2 ale nejsou pouze úspěšnými hudebníky, jejichž sklady zazněly i v řadě filmů. Jsou to také muži, kteří se velmi aktivně zapojují v oblasti charity a boje za lidská práva. Spolupracují s Amnesty International, Jubilee 2000, ONE/DATA, Red Product, War Child, Music Rising a dalšími organizacemi po celém světě.