Quentin Tarantino vysvětlil, proč bude příští film jeho posledním. Chystá seriál a vybral svůj nejpovedenější snímek

Quentin Tarantino vysvětlil, proč bude příští film jeho posledním. Chystá seriál a vybral svůj nejpovedenější snímek
Quentin Tarantino | Dog Eat Dog Productions
Quentin Tarantino se do pozice jednoho z nejoblíbenějších filmařů historie vypracoval samostudiem. Jakožto prodavač ve videopůjčovně zhlédl tisíce filmů. Už v celovečerním debutu Gauneři z roku 1992 ukázal výjimečný vypravěčský talent, který dál piloval scénáři k Pravdivé romanci a Takovým normálním zabijákům a podle mnohých ho dovedl k dokonalosti v kultovním snímku Pulp Fiction. Počítáme-li oba díly Kill Bill za jediný projekt (jak činí i sám Tarantino), Quentin dosud natočil devět celovečerních filmů a odnesl si dva Oscary za původní scénář (Pulp Fiction a Nespoutaný Django).

Volí překvapivé kroky

Už delší dobu se přitom nechává slyšet, že jubilejní desátý snímek bude jeho posledním. V této souvislosti se probíralo, jakou látku či žánr si originální tvůrce vybere. Vzhledem k jeho cinefilní a celkově popkulturní vášni padaly i názvy etablovaných značek. Tarantino měl onehdy natočit nový Star Trek, jindy dalšího Ramba a po nedávném vyznání lásky marvelovské komiksové sérii Sgt. Fury and His Howling Commandos už ho někteří viděli na palubě MCU. V rozhovoru pro Los Angeles Times ale Quentin superhdinské filmy zkritizoval a jejich režiséry přirovnal k námezdní pracovní síle. Sám se prý nehodlá nechat najímat.
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Quentin Tarantino – Pulp Fiction: Historky z podsvětí | Miramax Films
Po uvedení Tenkrát v Hollywoodu roku 2019 se Tarantino přeorientoval na psaní a děj daného snímku rozšířil v knižní podobě. Čerstvě rovněž dokončil knihu o kinematografii s názvem Cinema Speculation, kterou promoval v polovině listopadu v New Yorku. Během této akce se moderátorovi svěřil, že příští rok plánuje natočit osmidílnou televizní sérii. O příběhu nic neprozradil, ale po letech spekulací nad tématem jeho desátého filmu jde o velké překvapení. Pro televizi Tarantino naposledy vytvořil dvě epizody Kriminálky Las Vegas roku 2005.

Drží si nejvyšší standard

Oscarový tvůrce si v týdnu popovídal také s Tomem Segurou z podcastu Tom Talks, který spadá pod hlavičku zábavního webu YMH Studios (Your Mom’s House). Potvrdil, že s výrobou desátého filmu stále počítá a že půjde o jeho celovečerní rozlučku. Chce totiž odejít, dokud se nachází na vrcholu. „Vykonal jsem vše, co jsem si zamanul. Měl jsem báječnou kariéru. A také hodně štěstí. Zpočátku bych nikdy nevěřil, že publikum se na mé filmy naladí. Naštěstí to dopadlo úplně jinak. Pracoval jsem v tomhle byznysu na nejvyšší úrovni, jaké režisér může dosáhnout, a chci na ní také skončit. Hodlám odejít ve chvíli, kdy nový film Quentina Tarantina stále platí za událost. Netoužím, aby se o mně šuškalo: ‚Pamatuji si, jak jsem z něj byl hotový… Pořád je s ním sranda, ale už zestárl, už není jako dříve,‘“ řekl.
Takto sebevědomé výroky si může dovolit. Cokoli natočil, přijalo většinové publikum i kritici s nadšením. Jeho filmy se v popkultuře často citují, na uživatelských i kritických webech šplhají ke skvělým hodnocením a jejich kvalita zatím neuvadá. Sám Tarantino se ostatně v rádiové show SiriusXM Howarda Sterna pochlubil, že za svůj nejlepší film považuje Tenkrát v Hollywoodu.
Tenkrát v Hollywoodu
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
To by ostatně vysvětlovalo, proč v červnu 2021 hrozil, že už další film nenatočí. „Většina režisérů vytvořila příšerné poslední filmy. Jejich nejhorší jsou obvykle právě ty poslední,“ řekl v Pure Cinema Podcast. „Týká se to většiny režisérů ze zlaté éry, kteří končili v pozdních šedesátých nebo v sedmdesátých letech. A také tvůrců nového Hollywoodu, jejichž poslední filmy vznikly v osmdesátkách a devadesátkách. Možná bych neměl točit další snímek a spokojit se s Tenkrát v Hollywoodu,“ dodal.
Tarantino se proslavil jako puntičkář, jehož filmy musejí splňovat nejvyšší parametry i v záležitostech produkčního designu, kamery či střihu. Filmovou tvorbu ostatně nenahlíží jako procházku růžovou zahradou a v show Jimmyho Kimmela vyjmenoval pouze sedm filmů, které považuje za perfektní. Vyzdvihl konkrétně Čelisti, Vymítače ďábla, Divokou bandu, Mladého Frankensteina, Texaský masakr motorovou pilou, Annie Hall a Návrat do budoucnosti. A možná k nim za pár let neskromně přiřadí i své poslední mistrovské dílo.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.