Lež na pláži je přehlídkou marnosti a křeče. Další seriál z Chorvatska postrádá jakýkoliv smysl

Recenze: Lež na pláži je přehlídkou marnosti a křeče. Další seriál z Chorvatska postrádá jakýkoliv smysl
Lež na pláži | FTV Prima
Na druhou stranu, když se podíváte na jména tvůrců, s menším nadhledem si můžete snadno domyslet, proč nám Prima během čtvrt roku servíruje už druhý „plážový“ kousek. Režisérem a scenáristou projektu je totiž Vojtěch Moravec, jenž natočil již zmíněné Na vlnách Jadranu. A jelikož si asi chtěl se svou manželkou, herečkou Sandrou Novákovou, pobyt u moře prodloužit, rozhodli se společně spíchnout další dovolenkový seriál, kvůli němuž si pobudou v krásné destinaci ještě o nějaký měsíc déle. S Primou, kde se podle všeho na scénáře moc nedívají, si pak samozřejmě zase rychle plácli. Jen Moravec s Novákovou dali zřejmě scénář dohromady tak rychle, že divák ani nemá tušení, na co že se to zrovna kouká. A hlavně proč.
Lež na pláži
Lež na pláži
21%
Příběh nás zavádí do českého hotelu v Chorvatsku, kde sledujeme osud tří mladých slečen – dcery majitele a barmanky Adély, roztržité delegátky Jarmily a animátorky Hanky. Ty si užívají zdánlivě pohodové práce, ale zároveň řeší trable s kluky a také problémovými hosty. A pak tu máme trojici mladíků Hynka, Štěpána a Gabriela, špičkové ajťáky, kteří zrovna slaví úspěch se svým novým programem.
Jenže při oslavách se rozhodnou soutěžit v tom, kdo dřív hackne semafory (!!!) a během toho nějakým záhadným způsobem zjistí machinaci se státními zakázkami a odhalí napojení na vlivného politika. Druhý den po nich začne jít policie a hrdinům tedy nezbývá nic jiného než rychle zdrhnout ze země. A nenapadne je nic lepšího než se pod falešnými identitami schovat ve zmiňovaném hotelu, kde mezi nimi a třemi dívkami možná přeskočí nějaká ta jiskra.
Lež na pláži
Lež na pláži | FTV Prima
Seriál by tak mohl být sympatickou romantickou komedií, feel-good dílkem ze slunečných lokací, kriminální satirou, teenagerskou blbinou… prostě čímkoliv, kdyby si tvůrci jasně stanovili směr, jakým chtějí jít. Jenže první epizoda působí dojmem, že si manželská dvojice Nováková-Moravec zapomněla při psaní scénáře upřesnit, co chce vlastně točit. Úvod seriálu totiž není absolutně ničím. Postavy nejsou nijak zajímavé ani sympatické. Humor tu v podstatě není, a když už se o něj scénář v pár momentech pokusí, jedná se o velmi laciná rýpnutí do typických Čecháčků na dovolené. Jenže jsou to rýpance tak prvoplánové a okoukané, že uspokojí jen málokoho.
Pohodová atmosféra dovolenkového resortu se buduje velmi těžko, když děj je v podstatě o ničem, postavy jsou ploché a vděčné chorvatské lokace nejsou zatím vůbec využity. Opravdu moc nechápu důvod zasazení do turisty oblíbeného státu, když se pak 90 % stopáže stejně odehrává v nehezkých interiérech a divák je rád, když se s postavami podívá aspoň k bazénu. Dialogy působí naprosto nepřirozeně, stejně jako interakce mezi postavami a jejich velmi ploché a plytké charakterizace.
Někdo by pak mohl argumentovat tím, že se zkrátka jedná jen o jednoduchý seriál pro mladou generaci. Jenže ani tato „obhajoba“ po prvním díle neobstojí. I v jednoduchém odpočinkovém seriálu totiž musí fungovat základní propriety jako humor či sympatické charaktery, s nimiž se divák ztotožní, což rozhodně není případ nové taškařice. A pokud autoři cílili na mladou generaci, tak už s ní aspoň deset let nemluvili, protože věty typu „Na Facebooku ještě máte stav, že spolu chodíte“ už byste od dnešních mladých kluků a holek odkojených na TikToku a Instagramu zřejmě neslyšeli.
Lež na pláži
Lež na pláži | FTV Prima
Pro média pak bude aspoň do titulku vděčné obsazení tří potomků z hereckých rodin. Rozálie a Josefína z klanu Prachařů jsou samozřejmě dětmi Davida Prachaře a Lindy Rybové, Sofie Höppnerová je pak dcerou Ivany Jirešové. Tím ale všechna zajímavost prakticky končí. Josefína Prachařová ještě umí díky své přirozenosti získat aspoň menší diváckou pozornost, většina obsazení ovšem působí nezúčastněným dojmem. Prověření herci se evidentně nudí a část mladé gardy si sice do hlavy nalila text, během jeho rozpačitého odříkávání ale často zapomíná, že by se měly dostavit i nějaké ty emoce nebo alespoň mimika.
Říká se, že nejhorší je produkt, který ve vás nevyvolá prakticky žádné emoce. Lež na pláži je po prvním díle bohužel přesně ten případ. Propadák Eliška a Damián alespoň lidi bavil svým amatérismem, Na vlnách Jadranu dokázalo uspokojit aspoň část diváků a tu další naštvat nevyužitým prostředím. Primácká novinka ve vás ovšem nevyvolá nic, jelikož na ní není vůbec nic výrazného, zajímavého ani skandálně špatného. Jen prostě nudí a vyvolává v divákovi otázku, proč se podobný produkt bez zatím výrazného smyslu vůbec točí. Vojtěch Moravec přitom v minulosti už párkrát dokázal, že zvládne být alespoň zručným řemeslníkem. Zde to však vypadá, jako by se ani příliš nesnažil, ostatně skoro jako nikdo. Asi opravdu všechny lákala jen ta „dovolená“ u moře.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých seriálů podle Kinoboxu.
25%
Pojmy chorvatský a pohodový seriál získávají v novince Lež na pláži už malinko znepokojivý rozměr. Úvod nám totiž představil seriál, v němž nefunguje prakticky nic od bizarní zápletky, postav až po nevyužité chorvatské kulisy. Jen tu pár hezkých kluků a holek plácá naprosto prázdné věty, kupí jednu bizarnost za druhou a divák jen marně hledá, kde se má smát. Tato exkurze do Chorvatska zatím příliš nadějí nevzbuzuje.
Milan Rozšafný
Milan Rozšafný