Tržby v českých kinech: Vin Diesel, Dwayne Johnson a další rychlí a zběsilí ovládli žebříček

Tržby v českých kinech: Vin Diesel, Dwayne Johnson a další rychlí a zběsilí ovládli žebříček
Rychle a zběsile 6 - Letty
Je to zdánlivě jednoduché. Povolat pár relativně známých, statných, vtipných a schopných hochů, jednu svůdnou ženskou, které benzin nesmrdí, zařadit a sešlápnout plyn až k podlaze. O zbytek se postará režisér, kameraman a střihač. Rychle a zběsile 6 si po premiérovém víkendu
Rychle a zběsile 6
Rychle a zběsile 6
vyjelo zlatou cenu. Sledovalo je při tom 71 tisíc diváků, kteří nechali v pokladnách téměř 10 milionů korun. Což je víc než jednou tolik, kolik před týdnem utržil dlouho očekávaný Velký Gatsby. Někomu voní květiny a parfémy, jinému závodní dráha a zpocený Vin Diesel. Tak to prostě je.
Velký Gatsby
"Ten chlápek, Tony Stark, mi pěkně pije krev. Má dobrej oblek."
Velký Gatsby klesl na druhé místo. Nestačí obsadit Leonarda DiCapria do role tajemného, šlechetného muže a na plakáty napsat: "Od režiséra Moulin Rouge." Ve světě Gatsby vydělává poměrně dobře, u nás nikoli. A nepomáhá ani reklamní kampaň. Že by u nás nikdo knižní předlohu nečetl? Že by nikdo nebyl zvědavý na velkolepé dekadentní večírky a romantické pasáže od mistra na slovo vzatého? Druhý týden v tuzemských kinech a necelé 4 miliony na tržbách, respektive 26 tisíc diváků, kteří se na Lea a spol. zašli podívat. Nevím jak vy, ale já čekal víc.
Iron Man 3
Iron Man 3 a úspěšnost v českých kinech: za 9 týdnů snímek utržil téměř 38 milionů korun, shlédlo jej 260 tisíc diváků.
Třetí je Iron Man 3, povedené filmové pokračování marvelovského komiksu. Robert Downey jr. se našel v postavě svérázného, vynalézavého zbohatlíka Tonyho Starka. Schválně, jestli vznikne i čtyřka... Avengers 2 (2015) už jsou totiž na seznamu vznikajících filmů. U Marvelů si mohou pískat. V českých kinech třetí Iron Man o víkendu utržil 2.1 milionu korun, na snímek přišlo 13.6 tisíc diváků. V aktuálním žebříčku dlouhodobých tržeb je třetí Iron Man hned za Babovřeskami (2013). Na vesnického faráře, tamní babky-drbny nebo starostu si ani hrdina s tváří Roberta Downeyho jr. nepřijde. Už jste se s tím smířili?
Bolek Polívka
"Jsem kovář z Podlesí. Nemám jednu nohu, ale zase mám křečka a veverku."
A když už jsme se zmínili o těch českých filmech, na čtvrtém místě skončila pohádka Kovář z Podlesí (2013). Osobitý snímek Pavla Göbla pobavil a namíchl nejednoho filmového recenzenta. Göbl ani diváci si z toho nic nedělají. 1 milion korun na tržbách a 8.6 tisíc návštěvníků v kinosálech, to je skok o 30%.
Království lesních strážců
Království lesních strážců aneb Bezva parta.
V předpremiérovém víkendu se do kin dostalo i Království lesních strážců (2013). Distributorovi se tah vyplatil, na pohádkový příběh tvůrců Doby ledové a Ria (2011) se vydalo přes 5 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 800 tisíc korun. Dá se čekat, že premiérový týden bude o poznání úspěšnější.
Big Lebowski
Big Lebowski | Gramercy Pictures
Vedle Rychle a zběsile 6 je skokanem týdne Big Lebowski (1998). Komediální detektivka bratrů Coenů byla uvedena v obnovené premiéře. A jak je vidět, stále táhne. Na film se vypravilo 736 diváků, v kinech nechali téměř 60 tisíc korun. A "Dude" to dotáhl na 19. příčku. V době, kdy si snímek pohodlně koupíte za 50 korun na DVD, skvělý výsledek. Prostě kult.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdete ZDE.