US tržby: Neeson neztrácí přízeň, Affleck je miláčkem kritiky i diváků

US tržby: Neeson neztrácí přízeň, Affleck je miláčkem kritiky i diváků
Ani o druhém víkendu nebyl naštvaný taťka Liam Neeson sesazen z trůnu. Akčňák 96 hodin: Odplata (2012) obhájil první místo s 22 miliony, což je sice oproti minule propad o 54%, pořád jde ale o vysoké číslo. A co je hlavní, celosvětově již má film 218 milionů, což je jen o šest méně, než za celé své uvedení v kinech stihla jednička. Dvojka se řítí vstříc třetině miliardy a trojka se stává definitivně nevyhnutelnou záležitostí. Snad ji Luc Besson svěří do rukou šikovného režiséra a Neeson se nechá ukecat ke třetí štaci.
Ben Affleck, Alan Arkin
Argo | Warner Bros.
Velmi dobře se uvedla i režijní novinka Bena Afflecka Argo (2012), která skončila s 20 miliony na druhém místě. Affleck nikdy nepatřil mezi dvakrát milované herce, ale jako režisér si filmy Gone Baby Gone (2007) a Město (2010) získal davy a dobrá reputace se odrazila i na příběhu tajné mise CIA, která kvůli vysvobození Američanů z Iránu zinscenuje natáčení imaginární sci-fi filmu na Blízkém východě. Recenze jsou přímo nadšené a vzhledem ke střídmému 44.5 milionovému rozpočtu je jasné, že se Affleck znovu dostane do zelených čísel. Doufejme, že si snímek najde cestu do české distribuce.
Novinka obsadila i trojku a to horor Sinister (2012) v žánru zkušeného Scotta Derricksona (V moci ďábla / 2005). Duchařina o autorovi detektivních románů, jenž objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, které souvisejí se záhadnými vraždami, sbírá slušné známky a za první tři dny si připsala na konto 18 mega. A to stál film jen 3 (!!) miliony. Do roka můžeme čekat dvojku.
Sinister
Sinister
Do TOP10 se prodraly ještě dvě novinky - komedie Here Comes the Boom (2012) s Kevinem Jamesem na páté pozici a na devítce famózně hodnocená černá komedie Sedm psychopatů (2012) talentovaného Martina McDonagh. Z ani jednoho hit nebude, ale zatímco Jameseovy hrátky s bojovým uměním rychle zapadnou, psychopati (stejně jako předchozí McDonaghův počin V Burggách / 2008) nepochybně promluví do nějakých těch mezinárodních cen. Tím zástup novinkových premiér v rámci víkendové topky končí.
Hotel Transylvánie (2012) na čtyřce zdolal na domácích tržbách stovku, hudební pohodovka Ladíme! (2012) na šestce, sedmičku okupuje přehlížený Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012) Tima Burtona, na osmičce Looper (2012), který pořád vydělává míň, než by se slušelo a desítku uzavírá výborně hodnocená drama The Perks of Being a Wallflower (2012), v němž by ráda Emma Watson světu dokázala, že není jen Hermiona.
Logan Lerman, Emma Watson
The Perks of Being a Wallflower
Americká kina tudíž nadále pokračují ve slušných číslech a i příště by měly padat nemalé cifry, neboť do kin vtrhne již Paranormal Activity.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.