Ohlasy: Havel si tolik nominací zaslouží!

Ohlasy: Havel si tolik nominací zaslouží!


Jaroslav Bouček, producent filmu Odcházení, 12 nominací

Překonáte svůj vlastní sekalovský rekord?
Těch deset Lvů se ohrozit nedá. Už nikdy a nikým. Tyhle doby jsou dávno pryč.
Jak tedy vidíte svoje šance na finálovém večeru?
Upřímně, budu naprosto šťastnej a spokojenej, když z těch dvanácti nominací proměníme aspoň dvě. 
Po tom všem, co se okolo Odcházení řeklo a napsalo, berete dnešní večer jako satisfakci?
Beru to jako určitou satisfakci po Ceně českých filmových kritiků, kde jsme nedostali ani jednu jedinou nominaci, což mě vrcholně urazilo. Ale o mě ani tak nejde, já mám cen dost a bez dalších se obejdu, spíš to beru jako satisfakci pro pana prezidenta. Měl by z tolika nominací obrovskou radost a napumpovalo by ho to energií nejmíň na další půlrok života, ale bohužel.
V kterých kategoriích podle vašeho názoru uspějete?
Jsem přesvědčený, že proměníme nominaci za nejlepší výtvarné řešení. A podle mě by měli uspět i Pepa Abrhám a Dáša, čímž nechci snižovat výkon Oldy Kaisera, paní Chramostový, ani nikoho dalšího, jen se snažím být realista.
A kdo podle vás vyhraje Českého lva za nejlepší film?
Tam je to docela otevřené, ale řekl bych, že Alois Nebel.
ohlasy-havel-si-tolik-nominaci-zaslouzi-1

Zdeněk Jiráský, scenárista a režisér filmu Poupata,

10 nominací

Doslova záříte štěstím. První film a hned deset nominací, to zní jako pohádka, co?
Samozřejmě, že mám radost, nejen za sebe, ale za všechny, kteří ten film dávali se mnou dohromady.
Co vás potěšilo nejvíc?
Kromě kameramana, u kterého se nominace jaksi čekala, pro mě představuje největší poctu nominace za výtvarné řešení. Upřímně řečeno, v téhle kategorii jsem nedoufal, že si nás někdo všimne, a o to větší radost z toho mám.
Jak odhadujete své šance na hlavním večeru?
Kdybych měl být úplně konkrétní a aniž bych chtěl někoho urazit, tak šanci máme u kamery a hlavního mužského hereckého výkonu pro Vladimíra Javorského. Osobně bych cenu moc přál i Martinovi Přikrylovi za muziku, zvukaři a střihačovi.
Sobě byste cenu nepřál?
Sobě ne, já nejsem soutěžní typ. (smích)
Co soudíte o dvanácti nominacích pro Odcházení?
Já jsem Odcházení bohužel neviděl. Recenze byly tehdy trochu štvavý a přiznám se, že mě to odradilo. Díky dnešnímu večeru jsem ale dostal ohromnou chuť se na ten film podívat. Dneska mě mrzí, že jsem patřil do té skupiny lidí, která na film nešla do kina.
ohlasy-havel-si-tolik-nominaci-zaslouzi


Vít Klusák, scenárista a režisér dokumentu Vše pro dobro světa a Nošovic, producent dokumentu Pod sluncem tma,  2 nominace

Jak jste spokojen s dnešním večerem?
Především jsem rád, že dokumentární filmy jsou na Českých lvech postaveny po bok hraným filmům. Co se týká Ceny filmových kritiků a teoretiků, kterou jsme dneska dostali, tak jsem na lehoulinkých rozpacích z té dvojkolejnosti, protože to není tak dávno, co tu proběhly ceny trochu jiných kritiků. Říkám si: "Je v téhle zemi tolik kritiků?"
Je zajímavé, že zatímco u hraných filmů byl loni vítěz stejný, u dokumentů se to loni i letos lišilo. Nejdřív na Cenách české filmové kritiky vyhrála Katka, pak jsme to dostali s Filipem Remundou za Český mír my. Letos na Cenách kritiky vyhrál Martin Mareček s filmem Pod sluncem tma, dneska prozměnu Nošovice. U dokumentů tedy dochází k evidentnímu posunu a já si tak říkám: "Čím to je? Posouvají to ti teoretici v názvu?" (smích) Pokud jsou naše filmy teoreticky v něčem lepší, než filmy ostatních, pak mi to vlastně dělá radost. (smích)
Vám osobně se Odcházení líbilo?
Já ten film mám vlastně docela rád, i když musím přiznat, že jsem v tomto směru ovlivněn celou řadou okolností. Především si myslím, že Havel byl, ono se to blbě říká ten minulý čas, ale bohužel BYL frajer, když se v sedmdesáti pustil do natáčení filmu. Z vlastní zkušenosti vím, jaký vysavač energie to je. Tuším, že to byl Martin Putna, který byl s Havlem v kontaktu a kdo řekl, že Havla Odcházení zabilo. Havel před a po natáčení prý byl velký rozdíl, že to byla poslední kapka pro jeho zbědované tělo.
Co vás na tom filmu nejvíc baví?
Především si vážím si toho, že si pan Havel splnil svůj životní sen. Několikrát se hlásil na FAMU, nevzali ho, takže klobouk dolů. Mě ten film v mnoha ohledech baví, ale v mnoha ohledech také irituje. Především jak je natočený, což podle mě není ani tak vina pana Havla, jako spíš těch okolo něj, kteří se pokoušeli nacpat mu do té jeho hry nějak kinematografii. Třeba jak Honza Malíř, jinak velmi šikovný člověk, neustále s kamerou krouží a jezdí a jak to potom celé nabarvil! Mám dojem, že Havel sám o sobě by to udělal krotší už proto, že sám v divadelních hrách krotký byl. 
A pak je tu ještě jeden iracionální důvod, proč mám ten film rád - protože ho má ráda moje máma, která Havla znala, a má ho ráda i moje nastávající tchýně. Já jim vlastně rozumím, takže si nemyslím, že dvanáct nominací pro Odcházení je úlitba faktu, že nám umřel Václav Havel. A i kdyby to tak bylo, tak mě to vlastně netrápí.

Záznam přímého přenosu Nominančního večera ZDE.
Výsledky Nominací Český lev 2011 najdete ZDE.
Autor fotografií : Ondřej Dobiáš