První černošský samuraj míří do kin. Ghanský režisér hodlá navázat na Šóguna

První černošský samuraj míří do kin. Ghanský režisér hodlá navázat na Šóguna
Chadwick Boseman – Black Panther | Marvel Studios
Yasuke se do Japonska dostal v období Sengoku charakterizovaném regionální nestabilitou a válečnými konflikty. Roku 1600 se odehrává také aktuální seriálový fenomén Disney+ Šógun (Shogun), v němž si cestu k samurajské hodnosti klestí anglický obchodní mořeplavec Blackthorne (Cosmo Jarvis). Black Samurai nás zavede do totožné historické etapy, ale podle informací Variety nepůjde o tradiční životopis. Bazawule si ostatně pěstuje osobitou vizuální formu a proslýchá se, že inspiracemi mu budou filmy jako 300: Bitva u Thermopyl nebo Šílený Max. Jakékoli podrobnosti o ději však nejsou dostupné.
Blitz Bazawule
Blitz Bazawule
Bazawule zaujal roku 2018 svým alegorickým dramatem The Burial Of Kojo, který vznikl v Ghaně s minimálním rozpočtem. Duševní odysea tamním venkovem symbolizující mimo jiné vnitřní impulzy pro strádající uměleckou mysl ve světě prorazila a talentovaný filmař brzy režíroval sérii Cherish the Day pro Oprah Winfrey Network. Winfrey jej poté prosadila také pro roztančenou adaptaci ikonické knihy Purpurová barva, citlivě pojednávající především o genderové diskriminaci na americkém jihu. Producentem byl také Steven Spielberg, jenž roku 1985 natočil první adaptaci s Whoopi Goldberg, Dannym Gloverem či Oprah Winfrey.
The Burial of Kojo
The Burial of Kojo
The Burial of Kojo
Purpurová barva (2023)
Purpurová barva (2023)
Loňská Purpurová barva u kritiků zabodovala a obdržela i oscarovou nominaci pro vedlejší herečku Danielle Brooks. Bazawule aplikoval magický realismus a muzikálovou formou nahlížel do mysli utlačované protagonistky, přičemž podobný přístup lze očekávat také v případě výpravnějšího příběhu Yasukeho. Jeho adaptaci pod křídly Warner Bros. ohlásili šéfové studia Michael De Luca a Pam Abdy na lasvegaském CinemaConu, kde rozprostírali budoucí rozvrh projektů. De Luca přitom dřív pracoval na jiném snímku o africkém samurajovi, v němž si měl hlavní roli zahrát již zesnulý představitel Black Panthera Chadwick Boseman.
Další verzi chystalo roku 2019 také studio MGM, tudíž o tematiku protínající historické i formální tradice dvou kontinentů panuje v Hollywoodu dlouhodobý zájem. O tom svědčí i kladné přijetí historické Válečnice (The Woman Kinng) s Violou Davis, která ale přece jen nabídla silně hollywoodskou exkurzi do afrických provincií 19. století. Bazawule by měl využít své prestiže k dražší osobité vizi a doručit neotřelou variaci ke skvělému Šógunovi a k americkým historickým filmům s motivy kolonialismu či prolínání odlišných kultur obecně.
Podívejte se také na žebříček nejlepších historických filmů podle Kinoboxu.
zdroj: Variety