Nejlepší a nejsledovanější. Historický Šógun boří rekordy a je globálním megahitem

Nejlepší a nejsledovanější. Historický Šógun boří rekordy a je globálním megahitem
Šógun | Disney+
Pod něj spadá také streamovací služba Hulu, která funguje samostatně i jako součást Disney+. Mezi její renomované originály patří například filmy Predátor: Kořist či Palm Springs, ze seriálů můžeme vedle Medvěda znát třeba Jen vraždy v budově nebo Příběh služebnice. Těm všem ukázala historická adaptace knihy Jamese Clavella záda, přičemž devět milionů zhlédnutí se odvozuje od celkového času spuštění vyděleného stopáží dostupné části seriálu. Nutno však dodat, že na rozdíl od komediálního Medvěda se nyní započítává i Hulu dostupné na Disney+.
Šógun
Šógun
87%
Šógun vypráví skutečný, i když Clavellem zdramatizovaný příběh anglického mořeplavce a pozdějšího samuraje Williama Adamse, jenž roku 1600 dospěl jako první Brit k břehům Japonska. Smělý protagonista se zde jmenuje Jack Blackthorne a v podání Cosma Jarvise se stává zvěstovatelem šokující pravdy o imperiální politice světa a související role portugalských kolonizátorů či křesťanských věrozvěstů. Rychle se spřátelí s čestným lordem Yoshiim (Hiroyuki Sanada) i jeho překladatelkou Mariko (Anna Sawai) a postaví se po jejich boku v nadcházející bitvě proti politickým soupeřům i těžko uchopitelné zahraniční hrozbě.
Šógun: trailer | Disney+
Adaptace bestselleru ze 70. let byla dlouholetým cílem šéfa FX Johna Landgrafa, jenž projekt schválil už roku 2018. Vysoký rozpočet však nevyústil ve stereotypní hollywoodskou epiku, v níž musí západní člověk učit Japonce novým způsobům. Blackthorne sice na obchodní lodi doveze modernější evropské zbraně, ale série jinak ctí a nesnižuje japonskou kulturu. Populární herec Hiroyuki Sanada se chopil i producentské role a před premiérou zdůrazňoval, že se pokusí co nejvěrněji vystihnout reálie i politický a morální charakter nestabilního válečného období Sengoku.
A to se podle drtivé většiny ohlasů povedlo. Show si vysoce považují zahraniční recenzenti, kteří na webu Rotten Tomatoes hlásí spokojenost v 99 % případů. Spokojené je rovněž japonské publikum, jež oceňuje takřka výhradní angažování tamních herců, lokální mluvu i autentickou a uctivou reprezentaci, která se vzdaluje hollywoodským fantaziím přítomným v bondovce Žiješ jenom dvakrát nebo i v dramatu Ztraceno v překladu. Odměnou je tvůrcům také rekordní sledovanost, která by měla nalákat i vás – tentokrát se totiž vzácně nevztahuje na podlézavý či kontroverzní fenomén, nýbrž na po všech stránkách kvalitní seriál s dramatickou i vzdělávací hodnotou.
Podívejte se také na žebříček nejlepších seriálů, které můžete najít na platformě Disney+.
zdroje: Variety, The Guardian, Disney+