Napjatě očekávaný Šógun válí. Mládeži nepřístupné intrikaření i lekce dějepisu strhnou

Recenze: Šógun válí. Mládeži nepřístupné intrikaření i lekce dějepisu strhnou
Šógun | FX
Zmíněnou Hru o trůny úplně nečekejte, Šógun přece jenom rozplétá podstatně zahuštěnější příběh s méně aktéry. Okamžité první dojmy opanuje hlavně bázeň z perfektního formálního provedení, které se většinové streamovací výpravě ještě vymyká. Prostředí je autenticky dobové, kostýmy vypadají krásně a režisér obou úvodních epizod Jonathan van Tulleken (Podvrženec) má oko pro působivé obrazové kompozice. Velkolepost tryská jen ze záběru na rozlehlou obchodní loď, která pročísne mlžný závoj a k japonským břehům vůbec poprvé dopraví anglické kolonizátory.
Šógun
Šógun
87%
Hlad a zákeřné nemoci však většinu posádky přemohly a námořníkům překazily smělé plány podmanit si cizí území, jež dle psané kolonizační úmluvy náleží Portugalsku. Nacházíme se v časech conquistadorů, o nichž se ve školách většinou učíme s úctou nad jejich objevy a trochu přehlížíme úlohu původních obyvatel, kteří rozhodně neslyšeli o tom, že by náleželi jakýmsi Evropanům. Blackthorne zpočátku zosobňuje pošetilost „civilizovaného světa“, který si nárokuje daleké území a ordinuje mu vlastní víru a tradice. A přitom válčí mezi sebou, ať už jde o Angličany a Portugalce v námořním závodu dvou monarchií, nebo o katolíky a protestanty ve věčném náboženském konfliktu.
Drzému cizákovi, jenž sotva unikne smrti, nadávají do barbarů a prašivých psů. On jim nerozumí a mezi zuby i pěkně od plic cedí podobné komplimenty. Šógun, který navazuje také na stejnojmenný seriál s Richardem Chamberlainem, zatím atraktivně zachycuje symbolickou hodnotu jediného muže taženého okolnostmi, jehož vyhraněný postoj, špetka zatajovaných informací a ztroskotaná loď s evropskými zbraněmi mohou otřást se složením celého Japonska. To je ostatně samo nestabilní a udržení míru se chamtivým feudálům jeví jako nejméně přitažlivá varianta.
Šógun: trailer | Disney+
Možná není úplně dobře, že karty se zdají být od začátku dost otevřeně rozdané. Příběh nás nejprve vhodí do nelítostné doby a nárazově neodvrací zrak ani před nahotou, ani před drsným násilím. Postupně ale zvolní a v zajímavých rozhovorech ve dvou jazycích, v nichž se protestant Blackthorne nejvíc strachuje o relevanci katolických tlumočníků, rozebírá mocenské a intrikářské praktiky lidstva. Možná spíš jeho nenasytnou a ďábelskou povahu, která se nemění a z imperialismu pouze metamorfuje do terorismu, vojenských operací nebo angažovanosti v cizokrajných konfliktech.
Šógun nabízí víc „zákulisní“ vhled do dané etapy než Scorseseho rozjímající Mlčení, které bylo primárně o zachování vnitřního přesvědčení. Poznáváme spíš instrumenty historické proměny nežli její dopady na duchovno a vše zřejmě skončí velkou bitvou a jednoznačným rozřešením. Prozatím se však soustředíme na postavy, které v americké produkci nejsou až tak divadelně stylizované, na neúprosné prostředí reagují v kompletním morálním spektru od samurajské cti až po Franka Underwooda a kvalitní předloha jim do úst vkládá i výživné myšlenky. Rozhodně je třeba obrazovku sledovat a neprojíždět každou druhou scénu Instagram, jinak přijdete o veškerou radost i poučení. A to je pro komerční produkt a největší soudobý tahák Disney+ dost překvapivá a vítaná vizitka.
Také jste už viděli první díly Šóguna? Nezapomeňte je ohodnotit na Kinoboxu!
85%
Všeobecně nadšené úvodní ohlasy příliš nelžou. Šógun snoubí nádhernou výpravu a silné postavy s hutným příběhem, který inspirativně čerpá z dějinné etapy dobyvatelů a krvavých japonských převratů. Jde o mládeži nepřístupný a vyspěle uchopený projekt, který si může podrazit nohy snad jen sám.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka