Šogun

80%
Šogun
Plakát traileru
Desetidílný seriál na motivy stejnojmenné tisícistránkové knihy Jamese Clavella. Od většiny jiných seriálů se s ohledem na rozsah Clavellovy knihy liší tím, že se nejedná o samostatné příběhy, spojené "nadpříběhem" do jednoho celku, ale o regulérní desetihodinový film. Jeho nešťastným (a prakticky nemožným pro rozsah a složitost děje) sestřiháním následně vznikl dvouhodinový film, který je místy pro diváka, neznalého předlohy, poměrně nesrozumitelný a pro znalce Clavellova románu nemilým překvapením. Relativní věrnost předloze, pro oči Evropana skvěle vyobrazený kolorit Země vycházejícího slunce sedmnáctého století a popis střetu kultur - na straně jedné kultivovaní Japonci s cizincům nepochopitelnými měřítky hodnot, kulturou, morálkou a v neposlední řadě nadstandardními hygienickými návyky (viděno prismatem Evropanů) a na straně druhé nepočetní cizinci (běloši), s jejich Japonci opovrhovanou barbarskou kulturou a o něco vyspělejší technikou. Jedno ale mají obě rasy společné - touhu po moci a bohatství. K tomu v Evropě válčí Anglie se Španělskem (tedy protestanti s katolíky), což výrazně ovlivňuje zájmy bělochů a jejich mezilidské vztahy. Děj je situován do situace, kdy je Japonsko formálně spravováno regentskou radou, ale o skutečnou moc soupeří dva nejmocnější muži země - Toronaga a Išido - oba chtějí získat absolutní moc, tedy titul šoguna. V Japonsku se orientuje několik lidí - domestikovaný intrikánský jezuita Alvita se značným ekonomickým zájmem - podílí se na neoficielním transportu zboží, misionář - mnich Domingo, kapitán lodi Rodrigues. Jeden každý z nich prosazuje vlastní zájmy. Postupně se schyluje k válce... Po ztroskotání obchodní lodi je její posádka a lodivod Blackthorne zajata v domnění, že jsou piráti. Adept na post šoguna Toranoga ale chce využít znalosti lodivoda Blackthorna ve svůj prospěch a tak jej osvobodí a pověří krasavici Mariko, aby jej učila japonskému jazyku a kultuře. Blackthorn postupně překonává počáteční odpor a natolik přijímá japonskou kulturu, že se z něj časem stane odrodilec - samuraj. Tento jeho vývoj je velmi bouřlivý, Blackthornovo vtažení do vnitropolitických machinací a bojů je provázeno četnými nebezpečnými a dramatickými situacemi a velkou láskou. Když se potká kvalitní literární předloha a její dokonalé zpracování, tak je to vždy ku prospěchu - Shogun je od začátku do konce strhujícím dobrodružným příběhem, jakých bylo napsáno a natočeno poměrně málo.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Televizní minisérie, natočená podle epického románu Jamese Clavella, je rozsáhlá sága odehrávající se ve feudálním Japonsku popisující cestu anglického námořníka Johna Blackthorna (v podání Richarda Chamberlaina), který se zaplete do politických intrik a kulturních střetů v Japonsku 17. století. Příběh umně zobrazuje střet západních hodnot a japonských tradic Blackthornovýma očima a nabízí bohatou tapiserii kulturního poznávání. Od přísné hierarchie samurajské společnosti až po složitost japonské politiky, čímž po divácké stránce dokáže vtáhnout do pečlivě prozkoumaného historického prostředí. Svěží krajina, složité kostýmy a autentické kulisy přináší dávné časy, zatímco pozornost seriálu věnovaná detailům zajišťuje historickou přesnost a autenticitu. Navíc se nejedná pouze o příběh o politických intrikách, ale také o lásce, zradě a cti. Romantická podzápletka mezi Blackthornem a Mariko dodává příběhu emocionální hloubku a zdůrazňuje složitost vztahů uprostřed kulturních bariér a společenských očekávání. Jako obvykle mohou historici poukázat na určité historické nepřesnosti a zjednodušení kulturních a historických aspektů doby, ale to už tak u filmové tvorby bývá. Celkově i přes všechna přirozená tvůrčí negativa zůstává tento miniseriál přelomovým ve svém podání, který uchvacuje rozsáhlým záběrem, přesvědčivými postavami a poutavým vyprávěním. Tak či onak, jako nadčasový epos zkoumající střet kultur a lidské zkušenosti si stále udržuje své divácké místo mezi významnými seriálovými klasiky.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
Tak tohle se mi velmi, velmi líbilo. Už ani nevím, jak je to dlouho, co jsem tenhle seriál viděl. Četl jsem i Clavellovu knihu, a musím uznat, že až na pár odchylek se tvůrci seriálu doopravdy snažili. Herecké výkony velmi dobré, výprava parádní, kostýmy taky. Tenhle seriál by podle mě zaujal i dnes (35 let od svého vzniku) a strčil by většinu dnešních seriálů v našich televizích do kapsy.
Pas
Pas
6 225 bodů
6.5
Šógunové byli vojenští vládci Japonska a představovali v Japonsku výkonnou moc od roku 1192 do roku 1867.Seriál podle stejnojmenné knihy Jamese Clavella se velice filmařům povedl, zřejmě i proto, že James Clavell na něm spolupracoval. Děj je velice komplikovaný, japonské scény jsou záměrně bez titulků, aby se divák cítil stejně ztracený jako hlavní hrdina R. Chemberlain, který mě naprosto okouzlil svým herectvím. Velice dobře porovnaná mentalita Japonců a Evropana, kde se každý může porvat o své názory.

Dodatečné informace

Původní název:
Shogun (více)
  • Japonsko Šogun
  • Japonsko Shogun
Země původu:
Japonsko, USA

Podobné