O ženské verzi 007 se uvažovalo už v 60. letech. Producentovi přišel James Bond moc směšný

O ženské verzi 007 se uvažovalo už v 60. letech. Producentovi přišel James Bond moc směšný
James Bond | EON Productions
Producentka Barbara Broccoli, jež svou pozici zdědila po svém otci Albertu Broccolim, už dávno utnula dohady, zda se jako James Bond, nebo jeho přímý ekvivalent, objeví žena. Podle ní je důležité pro ženy v sérii i mimo ni hledat silné role, ovšem Jamesem Bondem by měl být za každou cenu britský muž. Tato rezolutnost je tím zajímavější, když si uvědomíme, že před víc než šedesáti lety producenti zdaleka tak nekompromisní nebyli.
Jak vypadá ideální herec Jamese Bonda? Autor knižní předlohy měl jasno, výsledku se nedočkal
Filmy30. 3. 2024
Jak vypadá ideální herec Jamese Bonda? Autor knižní předlohy měl jasno, výsledku se nedočkal
IndieWire informuje o tom, že nová biografie Bondova autorského otce Iana Fleminga s podtitulem The Complete Man nepotvrzuje jen pověstnou prvotní literátovu nechuť vůči „neotesanému“ Seanu Connerymu, ale i skutečnost, že tvůrci prvních adaptací krátce zvažovali, zda by nestálo za to pojmout Bonda jako ženu.
Tuto možnost avizoval i scenárista Lorenzo Semple Jr. v rozhovoru pro Variety už před deseti lety. „Upřímně, mysleli jsme si, že Bond je poněkud neuvěřitelný a, jak si vzpomínám, i docela hloupý. Gregoryho Ratoffa tedy napadlo řešení udělat z něj ženu. Jane Bond, jak jinak.“ Ačkoliv mnozí žijí v dojmu, že řešit Bondův šovinismus a sexismus je výdobytek posledních let, skutečnost je přesně opačná. Dnes častěji považujeme Bonda za kulturní relikvii, jejíž problematické aspekty k ní prostě patří. Zato v době premiéry, kdy šlo o novinku, která vzniká před našima očima, se ozývaly velmi vášnivé protestní hlasy. Udělat z Bonda ženu by bylo celkem přímočarým způsobem, jak se u filmové série vyhnout kontroverzím provázejícím knihy.
James Bond na plátna vstoupil poprvé před 60 lety. Autor knižní předlohy považoval obsazení Conneryho za osobní urážku
Recenze5. 10. 2022
James Bond na plátna vstoupil poprvé před 60 lety. Autor knižní předlohy považoval obsazení Conneryho za osobní urážku
Producent Gregory Ratoff si tedy hrál s myšlenkou obsadit Susan Hayward, jejíž Oscar za Chci žít! a hlavní herecká cena z Cannes za I'll Cry Tomorrow dosvědčují, že šlo o velmi respektovanou tvář. Vedle ní se během 50. let samozřejmě zvažovala velká mužská jména z řad Britů, ale i Američanů. Předně Richard Burton, James Stewart a James Mason. Fleming je preferoval právě v tomto pořadí s tím, že Burton byl podle něj zdaleka nejlepší.
Možnost, že by byl Bond ženou, probírali tvůrci jen letmo a nedostala se ani do fáze, kdy by se k ní vyjadřoval Fleming. Přítomnost této eventuality však vypovídá o tom, jak málo věcí, které považujeme za samozřejmé a neměnné, má skálopevné základy. Možná dokonce, že jsme v tomhle ohledu dnes horší než dřív. Kdyby se Jane Bond zjevila na přelomu 50. a 60. let, nikoho by to zvlášť nešokovalo. Dnes by to vyvolalo obří mediální bouři.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Variety, Indiewire