Kafkův životopis od oceňované režisérky se začal natáčet v Praze. Jak zobrazí nezobrazitelné?

Kafkův životopis od oceňované režisérky se začal natáčet v Praze. Jak zobrazí nezobrazitelné?
Franz | Marlene Film Production/Michal Ureš
The Prague Reporter informuje o tom, že Franze čeká v těchto týdnech natáčení na Malé straně nedaleko místa, kde se Kafka narodil, a v plánu jsou i nezbytné zastávky na Karlově mostě a v Josefově. Zdá se tedy, že pokud nic jiného, čeká nás celovečerní turistický katalog nejatraktivnějších destinací Prahy. A musíme doufat, že s tím si respektovaná filmařka nevystačí.
Franz
Franz
AI
68%
Posledním filmem Holland je loňská Hranice, v níž polská režisérka sledovala tvrdou realitu života utečenců, kteří místo nového domova nalézají v Evropě nenávist a další utrpení. Pro některé šlo o nesmírně sugestivní zážitek, pro jiné o mírně mechanický výčet pozorovaných faktů. Rozhodně šlo ale o film, který vyvolal zájem a reakce.
Franz se oproti tomu jeví jako méně aktivistické dílo, které nemá čím vyvolat kontroverzi. Přesto před Holland leží mnoho otázek na vyřešení. Natočí klasický životopis výjimečné osobnosti? To by mohlo být pro mnohé zklamáním. Pokusí se nějak aplikovat kafkovský surreálný horor, nebo jeho občasný černý humor? To se může ukázat jako obtížné. Cílem je nabídnout kaleidoskopický náhled na spisovatelův život od útlého dětství až do smrti. Jak to ale bude přesně vypadat?
Franz
Z natáčení filmu Franz. | Marlene Film Production/Michal Ureš
„Kafka si už sto let udržuje status globální rockové hvězdy. Existují desítky podrobných životopisů, spousta analýz, tuny knih o něm. Ale důvody jeho rostoucího významu a jeho osobnosti zůstávají záhadou. Snažím se tento film poskládat jako rozsypanou skládačku. O Kafkovi víme všechno a zároveň nic,“ doplňuje režisérka pro Novinky.cz.
O silně stylizovaný pohled na Franzův život se pokusil už Steven Soderberg ve svém KafkoviJeremy Ironsem z roku 1991, a i když si výsledek jeho snahy najde své příznivce, film je moc hlasitý a akční, aby pevně uchopil kafkovský étos. Za asi nejlepší kafkovské filmy můžeme považovat Proces Orsona Wellese z šedesátých let a Zámek Michaela Hanekeho z roku 1997.
Po natáčení v Praze ještě čeká filmaře pár lokací v Německu. Snímek se natáčí pár měsíců před tím, než si v červnu připomeneme sté výročí Kafkova úmrtí ve věku pouhých 40 let. Na scénáři s Holland pracuje její oblíbený český kolega Marek Epstein, což ne každý přijme jako dobrou zprávu. Epstein se vloni podepsal pod Bratry Mašíny, předtím například pod Šarlatána a jedná se také o častého spolupracovníka Jířího Stracha.
Agnieszka Holland
Agnieszka Holland

Režisérka, Scénáristka

Hlavní role věhlasného spisovatele se ujme německý herec Idan Weiss, překladatelku a Kafkovu přítelkyni Milenu Jesenskou ztvární Jenovéfa Boková. V dalších rolích uvidíme Ivana Trojana, Vladimíra Javorského, Stanislava Majera či Juraje Loje. Kameru dostal stejně jako v případě Hranice na starost Tomasz Naumiuk.
Premiéra zatím nebyla stanovena, uvedení v tomto roce, jakkoliv se nabízející vzhledem k aktuálnímu výročí, se ale jeví nepravděpodobné. Vzhledem k tomu, že jistě stojíme o co nejlepší výsledek, i nežádané. Realističtěji se jeví rok 2025.
Podívejte se na žebříček nejlepších životopisných filmů podle Kinoboxu.
zdroj: The Prague Reporter, Novinky.cz, ČTK