Oscarový Cillian Murphy si vybral další film. Půjde ve stopách svého největšího úspěchu

Oscarový Cillian Murphy si vybral další film. Půjde ve stopách svého největšího úspěchu
Oppenheimer | SkyShowtime
Murphyho chystaný snímek vypadá na první pohled jako mix Oppenheimera a Scorseseho neméně respektovaných Zabijáků rozkvetlého měsíce. Kniha Blood Runs Coal Marka A. Bradleyho popisuje skutečnou brutální masovou vraždu amerického odborářského vůdce Josepha Yablonského a jeho rodiny na Silvestra roku 1969, jež mu měla zabránit v boji o reformaci a zfunkčnění hornického odborového hnutí.
Cillian Murphy
Cillian Murphy

Herec, Scenárista

Paradoxně právě tato vražda byla tím, co přimělo horníky sjednotit se proti tehdejšímu vůdci Tony Boyleovi, o němž věřili, že vraždu objednal. Vedlo to k jeho sesazení ještě dřív, než byl zatčen a podezření se potvrdilo. Boyle tím ukázal hamižnost moci. Vzhledem k pravděpodobně zmanipulovaným volbách Yablonského porazil v přímém střetu, chtěl se ale zbavit jakéhokoliv jeho vlivu. Místo toho přišel o vše.
Murphy by měl nejen ztvárnit hlavní roli, ale stanout i v producentské pozici. Jedná se tedy o projekt, který ho velmi osobně zaujal. A není divu. Po tom, co prostřednictvím filmu Christophera Nolana ztvárnil kontroverzního socialistu a komunistického sympatizanta Roberta Oppenheimera, opět vybírá projekt sledující dějiny levicových myšlenek a skupin.
Cillian Murphy
Cillian Murphy se Zlatým glóbem za nejlepšího herce roku | Getty Images
Murphy je známý irský patriot, což je historicky pozice nakloněná socialistickým hnutím, ale také spojená se složitou a násilnou minulostí z dob střetu s britskou stranou. Likvidace odborů za vlády Margaret Thatcher je pak pro britsko-irský okruh dodnes žhavé téma, pustit se tedy do adaptace románu o komplikované historii dělnických unií, byť na druhé straně oceánu, dává u Murphyho smysl.
Oppenheimer je už druhý film, kde Murphy odpaluje atomovku. Připomeňte si kultovní Sunshine
Filmy11. 3. 2024
Oppenheimer je už druhý film, kde Murphy odpaluje atomovku. Připomeňte si kultovní Sunshine
Na scénáři budou pracovat zkušení scenáristé Jez Butterworth a John-Henry Butterworth, kteří krom mnoha samostatných prominentních projektů spolupracovali během psaní Na hraně zítřka. Případná premiéra, pokud se projekt opravdu naplno rozjede, nás ale nejspíš čeká za několik let. Předtím uvidíme Murphyho ve filmu Small Things Like These, na Netflixu ve školním dramatu Steve a v celovečerní verzi Peaky Blinders. Počítá se s ním i v chystaném druhém pokračování zombie hororu 28 dní poté, 28 Years Later.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety