Režisér legendární Vrány se zříká nové adaptace. Proč se podle něj neměla nikdy natočit?

Režisér legendární Vrány se zříká nové adaptace. Proč se podle něj neměla nikdy natočit?
Vrána | Buena Vista International
S Vránou je bohužel neoddělitelně spjata smrt osmadvacetiletého Brandona Lee přímo na place, když se do pistolí nepochopitelným nedopatřením dostaly ostré kulky. Nejenže to vyžadovalo přetáčky a využití doposud nevídaných triků, mnohem větší byl dopad čistě na základě toho, že svět o této skutečnosti věděl a nevyhnutelně si ji projektoval do zážitku během sledování. Předloha, už tak provázená pověstí prokletého díla, nabyla úplně nový rozměr.
Vrána
Vrána
AI
67%
Mnozí se proto necítili úplně nejlíp, když se dozvěděli, že má vzniknout nová verze režiséra Ruperta Sanderse s Billem Skarsgårdem v čele. Ať už proto, že trpí pověrčivostí, nebo protože jim jednoduše přijde nevkusné tenhle brand oživovat a mimo jiné tím nevyhnutelně připomínat traumatické vzpomínky. K odmítavým hlasům se nyní přidal i sám Alex Proyas.
Na Facebooku Proyas napsal: „Vskutku mi nepřináší žádnou radost vyjadřovat se negativně k práci mých filmařských kolegů. A nepochybuji, že štáb i herectvo měli nejlepší úmysly, tohle máme všichni společné. Bolí mě, že u toho nemůžu skončit, nicméně myslím, že reakce fanoušků a fanynek mluví za vše. Vrána není jen film. Brandon Lee při jejím natáčení zemřel a dokončena byla jako pomník jeho ztracené brilance. Je to jeho odkaz. A tak by to mělo zůstat.“
Vrána: trailer | Lionsgate
Proyas k postu přiložil odkaz na článek informující o velkém množství disliků traileru na YouTube. Na oficiálním kanálu Lionsgate, kde si trailer pustily 3 miliony lidí, je to nyní 104 tisíc palců dolů oproti 69 tisícům spokojeným reakcím. Když se začteme do komentářů, ne všechny výtky jsou úplně fér. Odsoudit film proto, že hlavní hrdina má krátké vlasy, se jeví poněkud malicherně. Také se zdá, že některým divákům a divačkám uniklo, že už původní komiks a film jsou silně spjaty s emo a goth subkulturami, takže je stěží chyba, že nový trailer esteticky těmto kategoriím odpovídá.
Přesto se zdá jasné, že celkový "vibe" traileru a celého projektu na internetové publikum příliš nezafungoval a filmaři nebudou mít snadné, aby nedůvěru překonali. Proyase můžeme sice trochu podezírat z toho, že si stěžuje na kyselé hrozny vzhledem pádu jeho vlastní kariéry (někdo by řekl bohužel, jeho svérázný styl nemá alternativu). Ve své odmítavosti však zdaleka není sám. Pravdu se dozvíme 6. června, kdy Vrána vstoupí do českých kin.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety, Facebook, Youtube