Očekávaný horor přitvrzuje v novém traileru. Talk show s ďáblem děsí v každém záběru

Očekávaný horor přitvrzuje v novém traileru. Talk show s ďáblem děsí v každém záběru
Late Night with the Devil | Shudder
Late Night with the Devil na první pohled kombinuje několik osvědčených, potažmo experimentálních přístupů. Nezávislé dílo od bratrského dua Cameron Cairnes a Colin Cairnes spoléhá na retro estetiku evokující záznam skutečné události. Část filmu ve studiu tudíž používá koncept found footage, tedy nalezeného reálného záznamu. Atmosféra hodně připomíná například podvratný horor Antrum: The Deadliest Film Ever Made, který aplikoval hodně agresivní rétoriku – šlo o jakýsi mockument o smyšlené historii smrtícího filmu, který vznikl roku 1979 a způsobil smrt nejméně šedesáti lidí, kteří jej v průběhu let viděli.
Late Night with the Devil
Late Night with the Devil
71%
Upoutávka na ďábelsky vygradovanou talk show rozvíjí poetiku kratšího teaseru a paranormální aktivity, jimž přihlíží ambiciózní moderátor Jack Delroy (David Dastmalchian), publikum ve studiu a zřejmě i celý národ, zaobaluje do temné satiry televizní senzacechtivosti. „Jako spojení Rosemary má děťátko a Televizní společnosti,“ hlásá jedna použitá citace z nadšené recenze, která video dobře vystihuje. Zatímco horor Romana Polanskiho totiž vyprávěl o psychologicky vyčerpávající infiltraci ďábla přímo do lůna protagonistky, slavná televizní satira Sidneyho Lumeta vykreslila nadčasový obraz nemorálního pletichaření médií.
Také Delroy v podání úžasného charakterního herce z Oppenheimera či Duny dělá vše proto, aby jeho pořad Night Owl přitáhl co nejvíc diváků a divaček. Nedbá varování parapsycholožky ohledně pozvané dívky, která vykazuje démonickou posedlost, a jeho napjatě sledovaná talk show rázem nebude jen o mluvení. Stephen King se dušoval, že z filmu nemohl spustit oči, přičemž podobný názor sdílí skoro všichni dosavadní návštěvníci zahraničních festivalů, jimiž Late Night with the Devil od texaské premiéry v březnu 2023 triumfálně prochází.
Late Night with the Devil: trailer | IFC Films
Z dosavadní propagace lze vyčíst dost sebevědomé tvůrčí uchopení. Režiséry v dětství fascinovala jakási nepřístupná fasáda dospěláckých talk show a přemýšleli nad tím, jak by ďábel potenciálně mohl tento sdělovací prostor využít k napáchání co největších škod. Upoutávka vedená ve snadno rozpoznatelném retro duchu nemá takovou intenzitu jako úderný teaser, ale přece záhy naladí na správně atmosférickou notu a nevyvolá dojem, že by prozrazovala příliš. Film má pouze 86 minut a jeví se dost komplexní a nápaditý na to, aby dosavadní nadšení nebylo jen návodnými výkřiky cílového publika.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Kinobox